StoryEditor

Onkológ: Slováci sú lídrami v úmrtnosti na rakovinu, pri tejto chorobe zlyhávame všetci

27.11.2021, 23:00
Sme lídrami v úmrtnosti na rakovinu a poslední v schvaľovaní nových inovatívnych liekov. Onkológ s 50-ročnou praxou na Slovensku aj v USA Štefan Korec je presvedčený, že keby sme lepšie robili prevenciu, ušetrili by sme množstvo peňazí. A tie by sme mohli investovať do drahých vyšetrení aj liečby.

Podľa odhadov Národného centra zdravotníckych informácií tento rok pribudne na Slovensku zhruba 40-tisíc novodiagnostikovaných onkologických ochorení. Je to reálny odhad?

Toto číslo platí. V rámci výskytu, ale najmä mortality, je Slovensko na prvom mieste medzi štátmi v Európskej únii. Európsky priemer je 250 úmrtí na onkologické ochorenia na 100-tisíc obyvateľov, na Slovensku je to 350 a Česi majú ešte nižšie číslo, ako je priemer Únie. My sme s Maďarmi lídrami tohoto smutného rebríčka.

​Proces zlyháva na úrovni celého kolobehu – občanov, manažmentu pacientov, lekárov aj vlády. Vieme, že 40 percent onkologických úmrtí je odvrátiteľných vhodnou prevenciou a včasným záchytom. Bavíme sa skoro o polovici, ktorá je v rukách nás, občanov. Každý z nás má v rukách obrovský nástroj, ktorým by sme mohli tento negatívny trend zmeniť.

Je to viac otázka životného štýlu, alebo prevencie či diagnostiky?

Všetko so všetkým súvisí. Zoberme si iba rakovinu krčka maternice, ktorá je spôsobená vírusom HPV. Očkovaním detí vo veku 11 – 13 rokov sa výskyt tohto druhu rakoviny dá znížiť o 90 percent. Na Slovensku nám však trvalo hrozne dlho, kým sme sa zhodli, že naozaj chceme deti očkovať, no nakoniec sme sa rozhodli, že budeme chrániť iba dievčatá.

Teraz sa začíname rozprávať o tom, že by sme mohli pristúpiť aj k chlapcom. Naša vakcína chráni na 60 percent, civilizovaný svet očkuje 90-percentnou. Čiže neočkujeme vhodný výsek populácie a neočkujeme najlepšou vakcínou.

Pri rakovine krčka maternice sa však ako kľúčové ukazujú preventívne prehliadky. Čo dokážu odhaliť?

Pre generáciu dnešných dvadsiatničiek nie je očkovanie až také efektívne, preto sa dôrazne odporúčajú najmä preventívne prehliadky. Vieme, že tento druh rakoviny má až štyri predštádiá, kým vznikne samotná rakovina. Ak urobíme správny ster, môžeme detegovať vírus HPV a povedať, či ide o atypický nález a či je vírus naozaj rizikový, rakovinotvorný.

Tento ster by sa mal robiť automaticky, pretože môže objaviť nález v predrakovinovom štádiu. Ideálny stav je, ak všetci urobia to, čo majú, teda pacient príde na prevenciu, lekár urobí svoju povinnosť a laboratórium dodá správne výsledky.

Najčastejšie vraj vynechávajú preventívnu prehliadku ženy po menopauze. To asi tiež nie je dobrá správa.

Je to obrovská chyba. Ženy po menopauze sú rizikovou skupinou, v tomto veku dozrievajú predrakovinové štádiá. Nechodiť na prevenciu je vysoko nemúdre rozhodnutie. Vidím ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 07:47:28 - Feat.: - Title: Oscarom za vedu bol ocenený prelomový výskum v oblasti liečby rakoviny 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 03 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 04 - Modified: 2024-04-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 09:10