Nielen vo chvíli, keď sa už alergia prejavila.Pixabay
StoryEditor

Prelomový výskum: Antidepresíva zaberajú. Sú však medzi nimi veľké rozdiely

28.02.2018, 11:35
Autor:
ČTKČTK
Jedna z najväčších polemík súčasnej medicíny je zrejme na konci. Po zverejnení záverov rozsiahleho výskumu, ktorý posudzoval účinky 21 bežne používaných antidepresív, o tom píšu britské médiá.

Medzi jednotlivými liečivami sú však veľké rozdiely.

"Všetky antidepresíva bola účinnejšie ako placebo u dospelých so závažnými depresívnymi poruchami," napísal v lekárskom časopise The Lancet medzinárodný vedecký tím pod vedením britských expertov.

Najviac proti symptómom depresie údajne zaberá agomelatín, amitriptylín, escitalopram, mirtazapín a paroxetín. Naopak najznámejší liek na depresiu Prozac, ktorý už dnes nie je chránený patentom a predáva sa pod generickým názvom fluoxetín, patril k najmenej efektívnym. Keď sa okrem účinnosti vezme do úvahy aj závažnosť nežiaducich účinkov, v porovnaní z toho vychádzajú najlepšie agomelatín, escitalopram a vortioxetin, uvádzajú vedci.

Vypracovanie prelomovej štúdie zabralo šesť rokov, pričom vedci analyzovali dáta z 522 klinických testov, ktorých sa zúčastnilo viac ako 116 000 pacientov. Pri testoch skúmali autori účinnosť lieku v porovnaní s placebom alebo iným medikamentom po ôsmich týždňoch užívania.

"Táto štúdia je definitívnou odpoveďou na dlhoročnú kontroverziu ohľadne toho, či antidepresíva na depresiu zaberajú," povedal spravodajskej stanici BBC Andrea Cipriani z univerzity v Oxforde, ktorý stál na čele medzinárodného tímu. "Zistili sme, že najbežnejšie predpisované antidepresíva zaberajú na mierne i vážne depresie. A to je, myslím si, veľmi dobrá správa pre pacientov a klinických lekárov," dodal.

Výskum má podľa autorov uľahčiť lekárom výber medzi jednotlivými liekmi, neznamená však, že by mali všetci pacienti opúšťať doterajšiu liečbu. Takisto vraj neznamená, že by sa antidepresíva mali vždy tou prvou voľbou. Zároveň by vraj len v Británii prospela liečba psychických problémov, vrátane tej pomocou antidepresív, aspoň milióna aktuálne neliečených osôb.

Nadužívanie antidepresív?
"Depresia jasne najväčšou mierou vo svete prispieva k invalidite. Je to pre ľudstvo masívna výzva," povedal denníku The Guardian profesor epidemiologickej psychiatrie na Oxfordskej univerzite John Geddes. Denník dodáva, že depresia na celom svete pociťuje okolo 350 miliónov ľudí, pričom počet prípadov medzi rokmi 2005 a 2015 vzrástol o 20 percent.

Počet receptov vypísaných na antidepresíva sa od roku 2006 do roku 2016 v Británii viac ako zdvojnásobil. Odborníci na duševné zdravie napriek tomu tvrdí, že milióny ďalších ľudí po celom svete by stále potrebovali lieky na depresiu alebo prístup k psychoterapii. V bohatých krajinách sa údajne náležitej starostlivosti dostáva len každej šiestej osobe. Keby ľudia s rakovinou či srdcovými problémami boli v takejto miere zanedbávaní, verejnosť by bola podľa lekárov pobúrená, píše The Guardian.

01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 02 - Modified: 2024-04-13 19:32:53 - Feat.: - Title: V prípade nelegálneho reexportu liekov za vyše sedem miliónov eur zatiaľ nikoho neobvinili 03 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 04 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich? 05 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
21. apríl 2024 18:34