StoryEditor

V Bratislave otvorili nové dialyzačné stredisko. Môže sa pochváliť moderným vybavením

20.04.2018, 15:39
Autor:
sansan
Ľudia z bratislavskej mestskej časti Vrakuňa budú mať od apríla k dispozícii pod jednou strechou nové dialyzačné stredisko a niekoľko odborných ambulancií. 

„Nové stredisko bude slúžiť predovšetkým juhovýchodnej časti mesta a dialyzačná starostlivosť tak bude pre miestnych obyvateľov výrazne lepšie dostupná. Navýšenie kapacity však bude mať pozitívny dopad na celý bratislavský región,“ hovorí riaditeľ siete dialyzačných stredísk B. Braun Avitum CZ/SK MUDr. Martin Kuncek.

„Priestory vrakunského strediska pacientom zároveň poskytnú maximálny komfort a vďaka najmodernejšiemu vybaveniu zabezpečia vysokú úroveň starostlivosti. Za veľmi dôležitú považujem aj skutočnosť, že priamo na mieste budú pacientom k dispozícii odborné ambulancie. Dialyzovaní a nefrologickí pacienti totiž trpia na celý rad zdravotných komplikácií a u nás dostanú možnosť spojiť potrebné vyšetrenia s návštevou dialýzy,“ vysvetľuje MUDr. Martin Kuncek.

Na snímke zľava zástupca rodiny Braun Christian Braun, riaditeľ siete dialyzačných stredísk B. Braun Avitum CZ/SK Martin Kuncek, konateľ  B. Braun Avitum Petr Macoun, krajská nefrologička Monika Alaxinová a starosta Vrakune Martin Kuruc počas slávnostného otvorenia strediska.

B. Braun Avitum/Navimedia

Moderné prístroje

Nové dialyzačné stredisko sa začalo stavať v máji 2017. Dvojposchodová budova stojí na vlastnom pozemku spoločnosti B. Braun Avitum CZ/SK. Na prízemí objektu nájdu pacienti dialyzačné stredisko a na prvom poschodí odborné ambulancie. 

Posledné poschodie patrí technickému zázemiu, kde bude umiestnená aj úpravňa vody, ktorá bude pre miestnych pacientov vyrábať tzv. ultra čistú vodu, používanú v dialyzačnom procese. Zaistí to technológia Aquaboss, ktorá je európskou aj svetovou špičkou medzi úpravňami ultra čistej vody.

"Parametre vody sa predtým kontrolovali možno raz za dva mesiace, čiže tie kritériá neboli také prísne. Ale posledné desaťročie už musíme robiť odbery pravidelne. A na to aby sme tu vodu dostali ultra čistú, potrebujeme mať aj špeciálne upravenú úpravovňu vody," členka Lekárskej rady B. Braun Avitum a súčasne krajská nefrologička MUDr. Monika Alaxinová, CSc.

Aj samotné dialyzačné prístroje patria k tým z poslednej generácie. "Momentálne sa už robí tzv. hemodiafiltračné ošetrenie, doteraz sa robila hemodialýza, ale keďže nám pribúdajú starší pacienti, ktorí majú problém so srdcom, potrebujeme niečo šetrnejšie. Nové monitory, ktoré tu máme, sú na vyššej úrovni, ľahko obsluhujúce pre personál," dopĺňa.

Pacienti budú mať na pätnástich pohodlných polohovacích lôžkach k dispozícii televíziu a internet. Začne sa s dvojzmennou dennou prevádzkou, ale v prípade záujmu sa do budúcnosti počíta aj s nočnou zmenou. „V začiatkoch bude nové stredisko fungovať ako satelitné stredisko nášho centra v Hlučínskej ulici. Ja aj vrchná sestra budeme zatiaľ zastrešovať obidve zariadenia. Už teraz je záujem zo strany pacientov veľký a evidujeme aj pacientov, ktorí sa k nám hlásia z iných stredísk,“ hovorí vedúci lekár dialyzačných stredísk B. Braun Avitum v Bratislave na Hlučínskej ulici a vo Vrakuni MUDr. Ľubomír Polaščín. 

Jedným z nich bude aj pán Jaroslav Plachý, ktorý za veľku výhodu nového strediska považuje práve jeho dostupnosť. "Zhoršujúci problém s obličkami mi zistili v roku 2013 a odvtedy chodím na dialýzu. Najskôr som chodil dvakrát do týždňa ale kvôli negatívnym látkam v mojom organizme som musel prejsť na tri dni v týždni." Hovorí však, že odvtedy sa mu omnoho zlepšila kvalita jeho života.

"Kedysi mohli ísť na dialýzu len prominenti a stranícki funkcionári a tí ostatní boli vydaní chorobe napospas, takže to je tá najväčšia výhoda," vysvetľuje pacient.          

Päť odborných ambulancií

Ochorenia obličiek patria medzi komplexné, polymorbídne. Pacienti veľmi často trpia na celý rad pridružených ochorení s dlhodobými zdravotnými komplikáciami, ktoré si takisto vyžadujú lekársku starostlivosť.

Priemerný vek dialyzovaných pacientov B. Braun Avitum je 71,8 rokov u žien a 68,3 rokov u mužov, čiže seniorský vek. V areáli preto postupne vznikne ďalších päť odborných ambulancií, ktoré budú vychádzať v ústrety potrebám pacientov, nielen tých, ktorí sú tu dialyzovaní.

Ako prvá tu zaháji svoju prevádzku nefrologická ambulancia a nasledovať bude urologická ordinácia a chirurgická ambulancia, špecializovaná na hojenie rán. Neskôr by tu mali ordinovať aj odborníci z radov diabetológov a geriatrov.

„Pacienti si v príslušných odborných ambulanciách budú môcť zabezpečiť napríklad všetky potrebné vyšetrenia pre zaradenie na čakaciu listinu na transplantáciu,“ hovorí Alaxinová.

Pacienti s ochorením obličiek často trpia súčasne na cukrovku, vysoký krvný tlak, kardiovaskulárne a metabolické poruchy, problémy pohybového aparátu, alebo dokonca na rakovinu. Širokospektrálna odborná starostlivosť v jednom komplexne pre nich môže znamenať významné uľahčenie ich komplikovanej životnej situácie.

Bez bolesti a príznakov

Obličky sú zákerné v tom, že nebolia a nesprevádzajú ich žiadne príznaky. "Stačí, že len prídete na preventívnu prehliadku a lekár vám povie, že vám zlyhávajú. Takže väčšinou pacienti, ktorí majú nejaké príznaky, tak ich obvodný lekár pošle na vyšetrenie, kde sa zistí, že má zvýšené obličkové parametre, pacient má vysoký tlak alebo cukrovku a v rámci týchto vyšetrení sa zistí, že obličky nefungujú na sto percent. Odtiaľ ho pošlu na nefrologické vyšetrenie. Je dôležité, aby takýto pacient potom dodržiaval pokyny lekára a chodil na pravidelné kontroly," upozorňuje Alaxinová. 

Lekári majú najviac pacientov, ktorí majú problémy s obličkami, medzi diabetikmi. Číslo sa stále zvyšuje, na Slovensku je to okolo 38 až 40 percent. 

menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
28. apríl 2024 07:42