Štúdia zistila, že jej podávanie vážne chorým pacientom, predovšetkým perorálnou formou, nezmenilo celkovú mieru úmrtnosti alebo dĺžku pobytu v nemocnici.Pixabay
StoryEditor

Revolučný liek namiesto epidurálu. Rodička si bolesť stlmí sama

12.06.2018, 00:00
Remifentanil je revoluciou medzi analgetikami. Rodičky si samy dávkujú utišujúcu látku, je to šetrnejšia náhrada za epidurál. "Jeho výhodou je, že sa nehromadí ani v matke, ani v dieťati, a dokonca ani v materskom mlieku," uviedol v rozhovore anesteziológ Alexander Aboši.

Prečo pôrod toľko bolí?
Často sa hovorí o prirodzených pôrodoch, ale je ťažko definovateľné, čo je prirodzený pôrod.

Trebárs pôrodné bolesti, sú normálne?
Áno, sú.

Je správne, že sú?
To už tak jednoznačné nie je. Výskum preukázal, že nikoho tak pôrod nebolí ako človeka. A to je daň za to, že sa postavil zo štyroch nožičiek na dve. Zmenila sa anatómia jeho panvy a chrbtice. Bábätko musí pri pôrode robiť určité pohyby a telo matky sa im musí prispôsobovať inak. Normálne to je, ale v skutočnosti bolesť ničomu nepomáha. Skôr mamičku stresuje.

V tom okamihu sa dostávame do bodu, keď jedna mamička pôrod zvláda v pohode a nie je dôvod jej dávať lieky. A iná až vďaka liekom zvládne pôrod bez problémov, nevyčerpá sa a nemusí to končiť cisárskym rezom. Je to individuálna záležitosť, tak sa na to musíme pozerať.

Je možné rodičku zbaviť bolesti tak, aby nič necítila?
Dokážeme bolesť zrušiť úplne. Ale v skutočnosti je to málokedy žiaduce, z pohľadu matky i pôrodníka.

V českej nemocnici Sokolov, kde pracujete, si môžu rodiace matky pomocou špeciálneho prístroja dávkovať lieky proti bolesti aj samy. Ako ste sa k tomu nápadu dostal?
Prvýkrát som o tejto technológii počul v roku 2010 na anestetickom kongrese v Prahe. Vzbudilo to veľký rozruch, pretože to bolo jednoduché a zjavne fungujúce.

Ako dlho trvalo, kým sa vám podarilo zaviesť podobnú metódu vo vašej nemocnici?
Dva roky mi trvalo, než sa mi podarilo zohnať dostatočné know-how a dohovoriť sa s vedením nemocnice, aby sme s tým niečo skúsili urobiť. Veľký problém bol na výkon potrebný prístroj, dávkovač. V tom čase nám ani renomované firmy neboli schopné niečo podobné urobiť. A ak áno, tak to bolo za neakceptovateľnú cenu.

Ako sa podarilo vyrobiť malé dávkovače?
Nakoniec sme narazili na malú českú firmu. Tí len pokrčili ramenami a povedali nám, že vyrobia to, čo chceme. Za chvíľku sme mali pripravené dva dávkovače za neporovnateľnú cenu v porovnaní so zahraničnou produkciou. Je to maličká vec, nič, čo by človek musel ťahať za sebou, ale má to pri sebe.

Bolo nutné testovanie?
Áno, bolo. Vtedy s tým mali skúsenosti v Brne. A tak sme s nimi začali úzko spolupracovať. Čo je zaujímavé, tak používame úplne rozdielny postup. Máme iný protokol, ktorý sme prevzali z Holandska a upravili si ho k obrazu svojmu. Robíme to síce dvaja v Česku, ale každý inak. Výsledok je však rovnaký.

Kde sa metóda intravenózna pôrodníckej analgézie používa najviac?
V súčasnosti sa metóda veľmi používa v Škandinávii. Švajčiarsko sa stalo zase centrom, ktoré zbiera rôzne štatistické údaje zo sveta, čo sa týka použitia remifentanilu, ako sa volá liek proti bolesti pri pôrode. Vo svojom registri teraz budú mať prvých desaťtisíc rodičiek.

Prečo má metóda taký úspech?
Pretože je veľmi jednoduchá a zároveň účinná. Patrí medzi tri najúčinnejšie metódy, ktoré sú k dispozícii. Všeobecne, najdôležitejšia je psychická príprava.

Čo to znamená?
Je to príprava pred pôrodom. Na predpôrodných kurzoch sa mamičky zoznamujú s tým, ako bude všetko prebiehať, a tiež čo sa po nich bude vyžadovať. Keď je žena na pôrod pripravená, tak reaguje inak, ako keď ide do neznáma. Trebárs hypnoporod, ktorý si chváli vojvodkyňa z Cambridge, nie je nič iné ako kvalitný prípravný kurz. Len sa tomu dá honosnejší názov.

Zaberá aj niečo iné účinne proti bolesti?
Úplne najviac funguje epidurálna analgézia - s účinnosťou okolo 90 percent. Na druhej strane ide o invazívny spôsob, pichá sa do chrbtice. A ako všetko, má svoje výhody aj nevýhody, ale všeobecne funguje úžasne.

Aké sú nevýhody epidurálu?
Nie je ich veľa. Musíte mať spolupracujúcu rodičku, ktorá dokáže niekoľko kritických minút pokojne ležať, čo býva komplikované. Obzvlášť v okamihu, keď sa začnú hromadiť kontrakcie. Pichajú totiž ihlu do chrbticového kanála v mieste, kde keby sa náhle pohla, tak by mohlo dôjsť k poškodeniu miechy. Našťastie sa to nestáva. V súčasnosti sa veľa rieši tetovanie v oblasti chrbta, pretože ihla by mohla farbu zaniesť do chrbticového kanála a vyvolať zápal. Rodička tiež nesmie mať poruchu zrážanlivosti krvi a zvýšenú krvácavosť.

Dá sa epidurál použiť kedykoľvek v priebehu pôrodu?
Ide o invazívnu metódu, ktorá sa nedá použiť v každej fáze pôrodu a pri každej rodičke. Preto aj pracoviská, ktoré používajú epidurálnu analgéziu ako svoju hlavnú metódu, potrebujú mať plán B. Často to býva remifentanil do žily.

Vy nemáte plán B?
U nás ho používame ako metódu voľby a epidurál je plán B. Ale to už je vec voľby každého pracoviska. Čo sa týka intravenóznej pôrodníckej analgézie, tak má účinnosť okolo 80 percent. Je to však pre rodičku oveľa ľahšie, jednoducho sa zavedie infúzia. Kedykoľvek sa s tým dá začať a kedykoľvek skončiť. Ďalšie metódy tlmenia bolesti sa pohybujú s účinnosťou niekde okolo 30 percent, takže je tam veľký skok.

Vraj je na prístroji poistka, aby sa mamičky nepredávkovali?
Remifentanil je jedným z najsilnejších liekov. Musí tam byť poistka.

Má silný liek naozaj takú veľkú výhodu?
Áno, to, že funguje tak rýchlo a silno, využijeme, aby zabral v okamihu, keď to potrebujeme. Ďalšou výhodou je, že sa nehromadí ani v mamičke, ani v bábätku, a dokonca ani v materskom mlieku. Okamžite po tom, čo splní svoju úlohu, tak je preč. Do štyroch a pol až deviatich minútach zmizne.

A aká je nevýhoda využívania remifentanilu?
To, že my skutočne musíme používanie týchto prostriedkov, dávkovač, ktorý dá pozor na to, aby mamička nebola predávkovaná. A nesmie ho dostať rodička s alergiou na tento liek.

Ako je to s dávkovaním?
V priebehu pôrodu kvapká takzvaná bazálna dávka. Tú nastavuje lekár tak, aby účinkovala na bolesť čo najlepšie. A to, čo potrebuje, si doladí mamička sama. Prístroj je však navrhnutý tak, aby sa nemohla predávkovať.

Bude epidurál ešte dlho číslo jeden medzi postupmi na zmiernenie bolesti pri pôrode?
Čo sa týka metód, epidurálna analgézia je a asi ešte veľmi dlho zostane najpoužívanejšou metódou. Avšak sa objavujú aj ďalšie cesty. Nami používaná intravenózna analgézia sa v súčasnosti javí ako jediná skoro rovnocenná metóda, ktorá by sa mohla ďalej rozširovať.

01 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď vám bolesť chrbta vháňa slzy do očí. Ako riešiť zacviknuté nervy 02 - Modified: 2024-03-22 09:53:47 - Feat.: - Title: Nie je bolesť ako bolesť, niekedy môže hlásiť závažný problém. Kedy radšej rovno bežať k lekárovi? 03 - Modified: 2024-03-28 12:20:58 - Feat.: - Title: Nemocnica AGEL Zvolen otvorila pôrodnicu novej generácie so štyrmi pôrodnými izbami 04 - Modified: 2024-03-08 11:33:28 - Feat.: - Title: Ide vám prasknúť hlava? Ako zastaviť bolesť skôr, než vôbec prepukne 05 - Modified: 2024-03-05 10:00:00 - Feat.: - Title: Nie, nejde o scenár amerického filmu. V oblakoch sa narodilo dieťa, na svet ho priviedol pilot lietadla
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 13:40