StoryEditor

Niekedy mám chuť ľuďom vynadať, že ich blízkeho nezabil infarkt, ale oni, lebo mu neposkytli prvú pomoc

22.06.2018, 15:54
Pozrite si v HNtelevízii rozhovor so známym záchranárom Viliamom Dobiášom.

Začína sa leto a počas tohoto ročného obdobia sa stáva najviac úrazov. Ako sa pred nimi chrániť? Prečo pribúdajú zranenia detí a ako poskytnúť  prvú pomoc topiacemu sa? 

Viliam Dobiáš pôsobí už niekoľko desaťročí v Záchrannej službe tvrdí, že približne tretina ich výjazdov by sa nemusela uskutočniť, pretože ľudia záchranky zneužívajú a urobili si z nich lacný taxik do nemocnice. "Keby fungovali iné časti zdravotníctva, keby neboli nehorázne čakacie doby, záchranky by to určite odbremenilo." 

Priemerne príde záchranka do desiatich minút. "Ak ide o akútny stav, do piatich minút odumrie srdce, nefunguje krvný obeh. S prvou pomocou by sa postihnutý človek mohol dožiť príchodu záchrannej služby bez trvalého poškodenia orgánov. Ľudí, ktorí zneužívajú záchranku si neuvedomujú, že táto sanitka môže chýbať pri život ohrozujúcej situácii." 

Ak okoloidúci vidia, že je v priekope auto, podľa Dobiáša väčšinou iba zavolajú na 112-stku. Viac ich tento prípad nezaujíma a pokračujú v ceste."Existuje tu falošné povedomie, že zavolanie záchranky je poskytnutie prvej pomoci, nie, nie je. Keby sa aspoň pozreli do auta a operátorovi opísali stav, zranení môžu dostať pomoc od lekára o 15-20 minút skôr." 

A ďalší fenomén súčasnej doby, ľudia sa prizerajú, sú zvedaví, prípadne si fotia a nakrúcajú nehodu: "Hovoria mi, že sa boja, aby neublížili, aby nespravili niečo zle a čo keď má zranený niečo s chrbticou. Sú to výhovorky ale keby absolvovali kurz prvej pomoci, tak by sa dozvedeli, ako postupovať.

Prvou pomocou sa nedá ublížiť. Ak je niekto v bezvedomí, nedýcha, má zastavený krvný obed, vtedy je mŕtvy. Akou prvou pomocou by som z neho mohol urobiť ešte väčšiu mŕtvolu. Prvá pomoc nemusí byť ideálna, no vždy je lepšia ako nič." 

01 - Modified: 2024-02-26 12:08:40 - Feat.: - Title: Rozhovor: Nájdite si najbližší defibrilátor. Vracia do života, čoskoro musí byť v každej väčšej obci 02 - Modified: 2023-12-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Vyťahovať zapichnutú rybaciu kosť pinzetou sa vôbec neodporúča 03 - Modified: 2023-12-21 12:00:00 - Feat.: - Title: Taylor Swift, Bee Gees, Adele či Linkin Park. Vďaka týmto skladbám budeš vedieť podať dokonalú resuscitáciu 04 - Modified: 2023-12-30 11:08:00 - Feat.: - Title: Názor: Vzdelávanie v KPR musí byť jasne definované v legislatíve 05 - Modified: 2023-07-27 07:00:00 - Feat.: - Title: Začína byť Stredozemné more pre Slovákov nebezpečné? Zmena klímy prilákala žraloky aj iné morské potvory
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 02:23