Dreamstime
StoryEditor

Injekcia udrží HIV pod kontrolou. Nový liek sľubuje odolnosť

15.10.2018, 12:53
Imunitný systém niektorých ľudí zázračne vzdoruje vírusu HIV. Nový typ lieku sľubuje podobnú odolnosť všetkým, ktorí ju potrebujú.

Zabijacky vírus HIV vedci odhalili pred 35 rokmi. Za tú dobu zaznamenali v boji s chorobou AIDS rad úspechov. Patria k nim aj objavy profesora Antonína Holého a jeho spolupracovníkov z Akadémie vied ČR, vďaka ktorým svet získal účinné lieky schopné udržať HIV pod kontrolou. Napriek tomu žije aj dnes s HIV v tele približne 37 miliónov ľudí. Ročne sa vírusom novo infikujú bezmála dva milióny osôb, asi milión nakazených ľudí zomiera, uvádzajú Lidovky.

Protilátky versus HIV
Lieky proti HIV užíva asi sedemdesiat percent nakazených. Vírus ale z ich tela nikdy nadobro nezmizne a trvalo nad nimi visí hrozba rozvoja ochorenia AIDS. Riziko je obzvlášť vysoké, ak HIV pozitívni ľudia nechcú alebo nemôžu brať lieky pravidelne. Dôvodom bývajú aj ich silné vedľajšie účinky. Ak však hladina lieku v organizme HIV pozitívneho človeka výrazne klesne, začne sa v ňom vírus intenzívne množiť a pacientovi hrozí ochorenie AIDS.

Preto vedci hľadajú stále nové spôsoby liečby. Sľubné výsledky klinických skúšok teraz predstavil na stránkach popredných vedeckých časopisov Nature a Nature Medicine tím vedcov z Rockefellerovej univerzity v New Yorku pod vedením Michela Nussenzweiga a Mariny Caskeyovej. Jedinou injekciou udržali vírus v tele pacientov pod kontrolou po dobu niekoľkých mesiacov.

Pod krížovou paľbou
HIV sa chová ako molekulárny chameleón. Jeho dedičná informácia prerába spontánne veľa mutácií - a vírus sa v dôsledku toho neustále mení. Vyzerá to, ako keby atakom imunitného systému obete unikal nekonečným radom únikových manévrov. Michel Nussenzweig skúmal zriedkavé prípady ľudí označovaných ako "elitní kontrolóri", ktorých imunitný systém s HIV úspešne bojuje aj bez pomoci liekov.

Zistil, že títo ľudia si vytvárajú protilátky voči takýmto miestam na obale vírusu, ktoré sa významne nemenia. Pre imunitný systém už vírus nepredstavuje "pohyblivý cieľ" a pacient naňho dokáže spoľahlivo "zamieriť" aj ďalšími zbraňami z arzenálu imunitnej obrany. Protilátky "elitných kontrolórov" neutralizujú HIV v najrôznejších podobách a variantoch a jeho chameleonskej taktike ponúkajú silne obmedzený priestor. Väčšina HIV pozitívnych ľudí také šťastie nemá, pretože ich imunitný systém na vírus nereaguje, prípadne je jeho odozva slabá.

Nussenzweig odhalil u "elitných kontrolórov" hneď dve "univerzálne" protilátky. Jedna dostala kódové označenie 3BNC117, druhá je známa pod evidenčným číslom 10-1074. Ak vedci nasadili proti vírusu len jednu z protilátok, bol efekt síce čoskoro viditeľný, ale netrval dlho. Vírus si rýchlo našiel spôsob, ako z osídiel protilátky vykĺznuť. Protilátky 3BNC117 a 10-1074 pôsobia na odlišné miesta vírusu a každá má na HIV iný účinok. Nussenzweig sa preto rozhodol vziať vírus do "krížovej paľby" kombináciou oboch protilátok. Vedci najprv odskúšali kombinovanú liečbu protilátkami u zvierat, a keď uspeli, pristúpili ku klinickým skúškam s pacientmi infikovanými HIV.

Úspešné testy
Nussenzweig a Caskeyová podali obe širokospektrálne protilátky celkom osemnástich HIV pozitívnym dobrovoľníkom, ktorí počas pokusu vysadili užívanie liekov na potlačenie HIV. Výsledok bol presvedčivý: hladiny vírusu v tele dobrovoľníkov po vysadení liekov stúpli, ale po injekcii protilátok prudko poklesli a držali sa na veľmi nízkej úrovni niekoľko týždňov. Ešte dôležitejší je fakt, že vedci z Rockefellerovej univerzity nezaznamenali významnejší výskyt HIV, ktorý by získaval voči jednej či druhej protilátke odolnosť. Ak sa odolnosť vyskytla, potom vírusy vzdorovali protilátke 10-1074, ktoré organizmom koluje dlhšie ako protilátka 3BNC117. To vedci očakávali. Akonáhle množstvo jednej protilátky klesne pod kritickú hranicu, vírus vykĺzne z "krížovej paľby" a ponúka sa mu šanca k úniku pred liečbou. Do budúcnosti preto vedci plánujú podávanie protilátok v správne vybalansovanom pomere. Ako alternatívne riešenie sa ponúka nasadenie trojice rôznych širokospektrálnych protilátok.

Opatrný optimizmus
Americká imunologička Nancy Haigwoodová z Oregonskej zdravotníckej a prírodovednej univerzity v Beavertone v komentári pre vedecký týždenník Nature súhlasí s tým, že jednorazové podanie zmesi rôznych protilátok je schopné udržať HIV v tele nakazených ľudí pod kontrolou veľmi dlho. Zároveň však nabáda k opatrnosti, pretože testy dobrovoľníkov podrobených experimentálnej liečbe protilátkami neodhalili úbytok v "zásobách" vírusu ukrytého v najrôznejších tkanivách. Ten v tele aj naďalej zostáva ako časovaná bomba.

Nussenzweig a Caskeyová upozorňujú, že kombinácia dvoch protilátok sa zďaleka nehodí na liečbu všetkých HIV pozitívnych pacientov. Za nádejnejšie považujú buď zmesi väčšieho počtu rôznych protilátok, alebo liečbu protilátkami v kombinácii s tradičnými liekmi. Predbežné výsledky naznačujú, že v niektorých prípadoch sú protilátky schopné potlačiť množenie vírusu na obdobie dlhšie ako štyri mesiace.

Nussenzweigov tím teraz testuje protilátky, ktorých účinok sa javí ako ešte trvalejší. "Očakávame, že budú mať v organizme človeka trikrát alebo štyrikrát dlhšiu životnosť. Potom by ich stačilo pacientom podávať raz alebo dvakrát za rok," vysvetľuje Michel Nussenzweig.

"Ak uspejeme aj v ďalších štúdiách, môžu sa protilátky so širokým spektrom účinku stať praktickou alternatívou doterajších liekov proti HIV. Bude to alternatíva bezpečná a nebude vyžadovať každodenné prehĺtanie tabletiek," dodáva Marina Caskeyová.

01 - Modified: 2018-08-24 13:54:03 - Feat.: 0 - Title: Na Slovensku pribúda nových prípadov nakazených vírusom HIV 02 - Modified: 2018-06-19 14:01:48 - Feat.: 0 - Title: Hongkonskí vedci tvrdia, že sú na ceste k funkčnej liečbe AIDS 03 - Modified: 2018-02-22 11:24:53 - Feat.: 0 - Title: Ako bude vyzerať medicína o 20 rokov? Vyliečiteľné HIV i boj ľudstva s novými chorobami 04 - Modified: 2017-09-22 14:59:39 - Feat.: 0 - Title: Prelom v liečbe zákernej choroby. Nová protilátka dokáže zničiť 99 percent vírusov HIV
01 - Modified: 2024-03-14 07:07:49 - Feat.: - Title: VIDEO Adela Vinczeová búra mýty. Pred publikom sa napila z pohára svojho hosťa nakazeného HIV 02 - Modified: 2023-12-02 08:49:51 - Feat.: - Title: O diagnóze mnohí netušia. V Rusku za pol roka pribudlo 30-tisíc nakazených vírusom HIV, píše Interfax 03 - Modified: 2023-12-01 14:47:01 - Feat.: - Title: Testovanie na HIV je na Slovensku prístupné každému. V počte prípadov tohto ochorenia vedú muži 04 - Modified: 2023-11-30 07:13:20 - Feat.: - Title: Elton John vyzval britských poslancov, aby podporili jeho boj proti vírusu HIV 05 - Modified: 2023-11-24 12:57:12 - Feat.: - Title: Kým sa priznal k AIDS, prešli roky. Freddie Mercury bol najznámejšou hviezdou, ktorá ochoreniu podľahla
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 07:37