O depresii môžeme uvažovať ako o emočnej poruche, ale aj tá prispieva k mnohým fyzickým symptómom. Únava, bolesť hlavy a strata chuti do jedla sú najčastejšími príznakmi. Ak sa cítite unavený viac ako len pár týždňov, navštívte vášho lekára. K vzniku depresie geriatrického pacienta dochádza najmä pri strate životného partnera, neschopnosti vykonávať bežné aktivity na takej úrovni ako predtým, strata kontaktov, samota, pocity nepotrebnosti, odchod do domova a pod. . Riešenie: Na liečbu depresiu zaberá u niekoho len psychoterapia, u iného je nutné kombinácia s antidepresívami.Flickr
StoryEditor

Narcizmus, schizofrénia či depresia. Kedy ide o psychické choroby a kedy iba o zľudovelé názvy?

16.01.2019, 23:01
Autor:
ČTKČTK
Bipolárna porucha, narcizmus, schizofrénia. To sa ľahko povie! Slovník z odboru psychiatre zaplavil náš jazyk.

Veľmi ľahko označujeme seba aj iných ľudí za chorých. Čo na to ale hovoria lekári? 

Pre Constance sa to všetko začalo pred šiestimi rokmi, kedy sa vo Francúzsku vysielal špionážny seriál Homeland. Blondýnka Mathisonová hltala lieky a zapíjala ich bielym vínom. No naša 29-ročná profesorka angličtiny prežívala raz obrovský smútok, potom zase eufóriu, párkrát bola v nemocnici a navštevovala psychiatrov.

"Vtedy bola v móde bipolárna porucha, písali o nej časopisy, nakrúcali sa o nej filmy," vysvetľuje mladá ženu, ktorú cituje francúzsky denník Le Monde. 

"Stále sa o tom hovorilo. Ktokoľvek sa raz usmieval a potom zase mračil, mal hneď bipolárnu poruchu. Vtedy mi skutočne diagnostikovali poruchu prvého typu. Bolo to ťažké," zveruje sa. 

Od tej doby sa Constance cíti lepšie, ale pozorne sleduje zmeny nálad, spánok alebo chuť na jedlo. Znepokojí sa, keď je veselá, či naopak, keď je smutná. Sleduje svoje emócie, ktoré reguluje užívaním líthia. "Nie je vôbec jednoduché žiť s bipolárnou poruchou," hovorí s unaveným úsmevom. 

Do hovorového jazyka prechádzajú aj ďalšie termíny z odboru psychiatrie. "Ani ja nie som v tejto chvíli vo forme. Práve som ukončila vzťah s narcistickým zvrhlíkom," hovorí Blanche Gardiová.

Výraz narcisistický zvrhlík sa teší nesmiernej popularite, no v psychiatrii neexistuje. Bipolárny, narcistický zvrhlík, paranoik, schizofrenik: odborné termíny opustili kabinety psychiatrov a zaplavili celú spoločnosť.

Sú v ženských časopisoch, v kníhkupectvách v publikáciách o osobnostnom rozvoji aj v televíznom vysielaní.

Rodinná terapia? 

Majú Kanye West, Mariah Careyová či Britney Spearsová naozaj bipolárnu poruchu, ako to o sebe tvrdia? Robí rodina Kardashianovcov v televízii rodinnú terapiu? Existuje kolektívna samovražda po vzore filmu  Sofie Coppolovej Smrť panien? 

Termín schizofrénia používame často, keď chceme o niečom povedať, že je to dvojzmyselné. Etymologicky je schizofrénia "rozdelený duch", ale v skutočnosti ide o vážnu psychotickú poruchu. 

„Pacient, ktorému zistili bipolárnu poruchu, trpí zneužívanim tohoto termínu. Veľmi dobrý pozor si dávame vtedy, keď hovoríme o rakoviny, no o psychických chorobám sa nám hovorí veľmi ľahko," varuje psychiater Jean-Victor Blanc.

„Ľudia veľmi jednoducho povedia, že majú syndróm vyhorenia. Deje sa to namiesto toho, aby pripustili, že trpia viac spoločensky stigmatizovanými depresiami," uvádza.

menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
17. apríl 2024 20:49