StoryEditor

Liečba robotmi. Nahradia lekárov stroje?

17.03.2019, 09:38
Autor:
ČTKČTK
Staneme sa vďaka novým lekárskym metódam nesmrteľnými? Necháme si do tela namontovať nové súčiastky ako pokazené stroje? Jedno je isté už teraz: liečba budúcnosti nám musí umožniť žiť kvalitne aj v starobe. Nie iba dožiť.

Vieme, že budeme mať ohybné mobilné telefóny. Vieme, že budeme jazdiť v elektrických autách. Z nášho sveta pravdepodobne zmiznú preklínané plasty. Raz si zaplatíme aj dovolenku vo vesmíre a neskôr budeme relaxovať na Marse.

To všetko je budúcnosť. Budúcnosť, ktorá nám otvorí nové dobrodružstvá a obzory poznania. No iba jeden fragment budúcnosti je pre náš naozaj životne dôležitý. Je to budúcnosť medicíny. Aj v elektromobiloch totiž budeme mať nehody a aj na Marse zostarneme. A čo potom? Ak by sme žili v ideálnom svete, chceli by sme sa dožiť našej smrti v plnej sile. Ako to dosiahnuť?

Starnutie ako choroba
V ordinácii dekana 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej sedia profesori Aleksi Šedo a Karel Smetana. Obaja sú špičkami vo svojich odboroch a obaja tvoria budúcnosť medicíny. Chcem od nich trošku abstraktné zamyslenie: Čo je najväčšou výzvou pre lekárov do nasledujúcej dekády?

„Budeme sa musieť vyrovnať s dôsledkami starnutia populácie,“ nepochybuje Smetana. „A bude to drahé.“ Čo tým presne myslí? „Každý druhý z nás sa bude dožívať svojho zhubného ochorenia, pretože na to skrátka máme predpoklady. Ešte koncom druhej svetovej vojny sa umieralo medzi päťdesiatym a šesťdesiatym rokom, vtedy bol diabetes, nieto ešte nádor, veľkou vzácnosťou.“

Vieme sa vyrovnať s epidémiami, pomaly sa nás už prestali týkať infekčné ochorenia, ktoré desili našich predkov. Ale našli si nás civilizačné choroby.

„A jednou z nich je aj staroba,“ glosuje Šedo. „Krivka prežitia sa u nás vyvíja pozitívne, na druhej strane krivka prežitia v plnej aktivite stúpa pomalšie. Z pacienta sa veľmi často stáva pacient profesionál, chýba mu rozmer kvality života. Je to ťažké pre dotyčnú osobu aj pre ekonomiku.“

Túto teóriu podporujú jeho skúsenosti, ale aj čísla. „V Spojených štátoch sa uvádza, že osemdesiat percent nákladov na zdravotnícku starostlivosť spotrebuje približne pätnásť percent pacientov, a to najmä v poslednom jeden a pol roku svojho života,“ hovorí dekan 1. lekárskej fakulty UK. Takže úloha znie jasne: potrebujeme nájsť inovácie, ktoré pomôžu takzvaný...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia 02 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 03 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 05 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom?
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 20:47