Pixabay
StoryEditor

Polovica astmatikov berie lieky až pri záchvate. Ničíte si pľúca

Predtým sa na astmu bežne umieralo a mladí ľudia končili aj na invalidnom dôchodku. Dnes moderná medicína dokáže väčšine pacientov zabezpečiť život bez obmedzenia. Napriek tomu má veľa astmatikov denne ťažkosti, pretože zabúdajú na lieky a berú ich až pri záchvate. Tak si však nenávratne oslabujú pľúca, upozorňujú lekári.

Astma patrí k najčastejším chronickým chorobám. A to aj u detí. Na celom svete postihuje asi 300 miliónov ľudí, prevládajú ženy. Len v Európe trpí touto chorobou asi 30 miliónov detí a dospelých pod 45 rokov. Prudký nárast výskytu u detí vo väčšine európskych krajín naznačuje, že na dnešnú geneticky náchylnú populáciu pôsobia faktory súvisiace so životným prostredím.

"Ak vezmete do úvahy triedu s tridsiatimi žiakmi, tak v priemere tretí a štvrtý v nej by podľa štatistík mali trpieť niektorou formou astmy," hovorí pre týždenník 5plu2 Petr Pohunek z Pediatrickej kliniky 2. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej a Fakultnej nemocnice v Motole.

Hoci pri dnešných možnostiach liečby nemusí diagnóza astma predstavovať pre väčšinu pacientov žiadne zásadné obmedzenie v bežnom živote a obávanézáchvaty by teoreticky mohli patriť minulosti, nedeje sa tak. V mnohých prípadoch sú bohužiaľ na vine samotní pacienti, u detských astmatikov potom ich rodičia.

"V niektorých rodinách musí dieťa bohužiaľ skončiť dvakrát trikrát v nemocnici, aby rodičia pochopili, že naozaj musí brať lieky," zdôrazňuje Tomáš Kočí z Astmacentra Česká Lípa s tým, že pri astme je obzvlášť dôležité užívať takzvané protizápalové lieky dlhodobo, hoci napríklad pacient nemusí pociťovať väčšie ťažkosti.

Práve s dodržiavaním dlhodobej liečby mala ťažkosti tiež dvojnásobná majsterka Európy, česká plavkyňa Petra Chocová, ktorá sa s astmou potýka od detstva.

"Úprimne musím priznať, že ako pacient som bola strašná a pravidelné branie liekov mi robilo problém. Musím tiež nabonzovať na môjho otca, ktorý ma do 19 rokov trénoval, že mal tendenciu môj stav zľahčovať," spomína športovkyňa, ktorá sa dnes aj napriek svojej diagnóze môže venovať vrcholovému športu, a to len vďaka pravidelnej a dlhodobej protizápalovej liečbe.

Mnoho liečených astmatikov podľa lekárov neužíva svoje lieky správne. Po medikácii siahajú až v prípade núdze - najčastejšie keď sa objaví astmatický záchvat, keď už im dokážu pomôcť len silné úľavové lieky. Práve tieto záchvaty sú nočnou morou každého astmatika i odborníkov. Po každom z nich totiž dochádza k nevratnému oslabeniu pľúc.

"Záchvat sa dá prirovnať k infarktu alebo mŕtvici. Aj keď pacient záchvat prekoná, a on ho väčšinou prekoná, jeho pľúca už nikdy nebudú rovnaké ako predtým," vysvetľuje Milan Terl z Lekárskej fakulty v Plzni.

01 - Modified: 2018-06-14 13:46:14 - Feat.: 0 - Title: Podráždenie kože či astma. Priveľa chlóru v bazéne škodí
01 - Modified: 2023-11-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Aké je umrieť na astmu? Ako keď sa utopíte. Odborníčka prezrádza aj to, kto riskuje, že na ňu ochorie 02 - Modified: 2023-05-28 05:00:00 - Feat.: - Title: Nová štúdia o spánku: Zlé spánkové vzorce môžu zvýšiť genetickú náchylnosť na astmu 03 - Modified: 2023-04-22 15:06:07 - Feat.: - Title: Nové terapie na liečenie astmy. Na čom momentálne pracujú vedci? 04 - Modified: 2022-05-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Alergológ: Táto peľová sezóna je ťažká, ambulancie máme plné aj postcovidových pacientov 05 - Modified: 2022-05-01 08:55:26 - Feat.: - Title: Počet pacientov s alergiami aj astmou rastie. Pomôcť môže alergénová imunoterapia, tá sa však používa málo
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 05:54