Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Užívateľov snáď nezabije. Otestovali mužskú antikoncepčnú tabletku

29.03.2019, 15:15
Autor:
mlamla
V Spojených štátoch úspešne skončila prvá fáza skúšok hormonálnej mužskej antikoncepcie. Zdá sa, že čas jej uvedenia sa po desaťročiach naozaj (pomaly) blíži. Ako má fungovať? A bude sa prehĺtať, alebo natierať?

Ženská antikoncepčná tabletka je všeobecne považovaná za jeden z najväčších úspechov v oblasti reprodukčnej medicíny. Aj keď samozrejme nie je u všetkých bez vedľajších príznakov, ťažko by sa niekto chcel vracať do dôb pred ňou. Jej mužský náprotivok však stále chýba. Zdá sa, že sa po dlhej dobe snáď konečne blížime k okamihu, keď sa to zmení - hoci to ešte pár rokov bude trvať, tvrdí Technet.cz.

V nedeľu 24. marca prezentovali vedci z univerzity štátu Washington a biomedicínskeho výskumného ústavu v Los Angeles skúšky orálne podávaného lieku, ktorý by mal veľmi výrazne znižovať počet spermií v tele (údaje zatiaľ iba v tlačovej správe, oponovaná štúdia ešte nevyšla). Je teda sľubnou kandidátskou látkou pre mužskú "tabletku". Ako funguje a kedy by sme po nej mohli v praxi naozaj siahnuť?

Testosterón a spol.
Samozrejme, metódy mužskej antikoncepcie už sú. Tou svetovo najpoužívanejšou a najnespoľahlivejšou je coitus interruptus. Kondómy existujú v nejakej podobe už stáročia, v posledných desaťročiach sa dokonca vyrába aj menej odpudivými spôsobmi ako z ovčích črievok. Vasektómia (teda prerušenie semenovodu), ktorá sa používa zhruba 70 rokov, je zase extrémne spoľahlivá.

Ale ako vo všetkom inom, aj pri antikoncepcii je dobré mať na výber. A všetky zmienené metódy majú svoje "proti". Kondómy nie sú po ruke vždy a všade, navyše v praxi podľa výskumov nie sú až také účinné. A veľmi účinná vasektómia je zase nevratná. (Po poznámke v diskusii dopĺňame, že vasektómia je v mnohých prípadoch vratná, len nie s úplnou spoľahlivosťou. Čo samozrejme mnoho používateľov odrádza, pozn.red.)

A tak sa už dlhšiu dobu uvažuje, že by bolo vhodné mať k dispozícii aj mužskú obdobu "tabletky", ktorá by sa dala nasadzovať a vysádzať podľa potreby. Ako na to? S pomocou hormónu testosterónu. Už zhruba od 30. rokov sa najprv špekulovalo, a potom vedelo, že podávanie tohto mužského hormónu paradoxne obmedzuje tvorbu spermií. V druhej polovici 20. storočia prebehli aj klinické skúšky tejto metódy (vrátane dvoch väčších v Číne), pri ktorých sa preukázalo, že u väčšiny mužov má tento postup skutočne želaný účinok.

Účinnosť bola niekedy zhruba porovnateľná s efektivitou ženskej antikoncepcie, niekedy menšia, záležalo na spôsobe podávania a dávky. Dávky však všeobecne povedané museli byť pomerne vysoké, výrazne vyššie, než je prirodzené množstvo testosterónu. Lekári tak pochopiteľne majú obavy z vedľajších účinkov, najmä pri dlhodobom užívaní, ktoré je v prípade antikoncepcie nutnosťou. "Ponúka" sa ich celý rad, od akné napriek poklesu libida či problém s erekciou, depresie až zvýšený výskyt krvných zrazenín.

Hľadali sa preto spôsoby, ako dávky znížiť - a zatiaľ najlepším riešením je kombinácia rôznych látok, ktorých účinky sa navzájom dopĺňajú a vedľajšie účinky zase naopak rušia.

Dva v jednom
Obľúbenou voľbou na jednu látku býva - a stalo sa tak aj v prípade skúšky, výsledky boli zverejnené v marci 2019 - progestin. Ten sa používa v ženskej antikoncepcii, vyskytuje sa aj v mužskom tele, ale vo veľmi malom množstve. Vo vyšších dávkach znižuje tvorbu testosterónu v pohlavnom ústrojenstve mužov. Hladina testosterónu v semenníkoch je pritom pre tvorbu spermií veľmi dôležitá, takže výsledky sú pomerne dramatické. (Ale znovu platí, že metóda nebude 100-percentné účinná, to je isté.)

Testosterón však nemizne len z pohlavných orgánov, znižuje sa jeho produkcia aj vo zvyšku tela. A to má samozrejme dôsledky, z ktorých niektoré by používatelia znášali nevôlou: znížené libido alebo sexuálne ťažkosti, niekedy tiež napríklad častejšie depresie (kvôli obave zo zvýšeného výskytu depresií medzi účastníkmi bola zastavená iná klinická skúška mužskej hormonálnej antikoncepcie v roku 2012). Riešením je dodať trochu testosterónu (alebo nejakej látky, z ktorej si ho telo vyrobí) priamo v prípravku. Napríklad v tomto poslednom prípade je účinná látka zjednodušene povedané upravená molekula testosterónu, ktorá navyše dostala vlastnosti "brzdy" tvorby spermií. A podobné je to aj v iných experimentoch.

Hovoríme "malo by", pretože stále sme v počiatočnom štádiu skúšok. Autori látky zatiaľ dokončili iba tzv. I. fázu klinických skúšok, pri ktorej sa zisťuje iba zdravotná nezávadnosť lieku. Začína sa obvykle pri naozaj malých skúškach s jednou dávkou, v tomto prípade išlo už o väčšiu skúšku trvajúcu približne mesiac (presne 28 dní), ktorej sa zúčastnili zhruba tri desiatky zdravých mužov.

Cieľom nebolo zistiť, či a nakoľko im klesne počet spermií, ale či sa u nich počas toho mesiaca neprejavia vedľajšie účinky. Tie nejaké boli (u mnohých prírastok váhy, niekoľko ľudí malo akné, niekto znížené libido, dva údajne problémy s erekciou), ale všeobecne povedané neboli vážne. Rozhodne nikomu nebolo tak zle, aby skúšku prerušil - cynicky povedané, vedľajšie účinky neboli také vážne, aby prebili finančnú motiváciu.

Skúška bola príliš krátka na to, aby odpovedala na otázku, či skutočne kombinácia vedie k potlačeniu tvorby spermií v tele. Na to by podľa autorov museli muži brať liek zhruba dvakrát, až trikrát dlhšie. Liek by mal totiž zastaviť tvorbu nových spermií, ale nezabráni "dozretiu" tých buniek, ktoré už sa začali v spermie meniť.

Dlhodobé skúšky novej látky sa budú vykonávať a až prebiehajúce experimenty na zvieratách overia, že látka je (aspoň pre myši) neškodná aj pri podávaní po dobu niekoľkých mesiacov. Potom ešte len prídu na rad ľudia.

Ďalšie sú napred
Bude to však nejaký čas trvať, a je dosť možné, že ju medzitým predbehnú iní. Tá istá skupina z univerzity štátu Washington, ktorá vykonala skúšku látky 11-beta-MNTDC by chcela do mája 2019 rozbehnúť väčšie klinické skúšky inej sľubnej látky s podobným účinkom, známej ako MAUD (skratka plného názvu dimethandrolon undekanoát). S využitím tejto látky sa tiež pripravujú skúšky podávaním antikoncepcie pomocou injekcií, ktorá by mala účinkovať po dobu niekoľkých mesiacov.

Tá už za sebou mesačnú skúšku "závadnosti" má (výsledky tu). Nové testy by mali trvať niekoľko mesiacov a okrem iného budú skutočne overovať, či látka plní svoj účel a podávanie zníži počet spermií (a samozrejme i jej závadnosť).

A ani táto látka možno nebude na trhu prvá. Vlani v októbri tiež začala veľká skúška iného prípravku; zhruba 400 párov z niekoľkých krajín sa podieľa na veľkej skúške gélu, ktorý si partner má mazať každý deň na šiju a do podpazušia. Ide znovu o kombináciu gestagénu a testosterónu, a v kratších testoch znižoval množstvo spermií približne o 90 percent. Skúška potrvá zhruba tri roky a mala by celkom presvedčivo odpovedať na otázku, ako veľmi v praxi látka plní svoj účel.

Uspieť v dlhších testoch nebude pre žiadny z týchto prípravkov však jednoduché. A to už z toho dôvodu, že ide o látku určenú pre zdravú populáciu. Prostriedky proti vážnym ochoreniam môžu niekedy byť schválené aj napriek tomu, že majú vážne vedľajšie účinky (napr. chemoterapia alebo rádioterapia), ale v prípade mužskej antikoncepcie bude latka nastavená podstatne vyššie.

Aj napriek tomu, že existujú pomerne sľubné prostriedky, stále ide teda o rizikový podnik. A farmaceutickému priemyslu sa do neho teda príliš nechce, v tom sa väčšina odborníkov a komentátorov zriedkavo zhoduje. Napríklad aj preto, že zatiaľ totiž nie je jasné, aký veľký by vlastne bol trh - teda koľko mužov by látku skutočne používalo.

Dnešné skúšky platia z veľkej časti štátne rozpočty (predovšetkým americký NIH), a nemajú teda súkromného investora. Samozrejme, ak uspejú, nádeje na nájdenie firmy s prístupom ku kapitálu by sa mali výrazne zvýšiť. Vzhľadom na to, že prvé jasné výsledky budú o tri roky, a ďalšie kroky rozhodne tiež potrvajú roky, na mužskú "tabletku" budeme v najlepšom prípade čakať približne dekádu, dá sa odhadovať z iných príkladov.

01 - Modified: 2024-04-03 21:35:32 - Feat.: - Title: Poľská vláda predstavila nariadenie o voľnopredajnej núdzovej antikoncepcii. Mala by byť bez predpisu 02 - Modified: 2024-03-29 15:39:59 - Feat.: - Title: Poľský prezident vetoval návrh na obnovenie prístupu k núdzovej antikoncepcii 03 - Modified: 2024-03-18 13:00:00 - Feat.: - Title: Olivia Rodrigo rozdávala na koncerte núdzové antikoncepčné tabletky a kondómy. Bojuje tak za práva na potrat, naštvala tým politikov 04 - Modified: 2024-03-08 23:00:00 - Feat.: - Title: Pánom vstup (konečne) povolený: Muži, ktorí sa prebili do ženského sveta 05 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Čo by sa u nás dialo, keby vyhrali konzervatívci a zakázali by potraty? V USA výrazne stúpli počty tehotenstiev po znásilneniach
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 04:25