Flickr.com/Pan American Health Organization PAHO
StoryEditor

Víťazstvo lekárov: Zbavíme svet rakoviny krčka maternice, tvrdia

Dostať úplne pod kontrolu chorobu, ktorá zabíja ľudí po celom svete, je sen mnohých vedcov. Väčšine ale veľa vzdialený. V prípade karcinómu krčka maternice sú však odborníci v Austrálii blízko jeho naplneniu.

Tieto slová vyvolali veľké nádeje: "Jednoducho nesmieme pripustiť, aby akákoľvek žena na svete zomrela na chorobu, ktorej je možné vhodnou prevenciou predísť alebo ju úplne vyliečiť. Máme k dispozícii všetko, čo potrebujeme, aby sa rakovina krčka maternice vyskytovala len v knihách o histórii," vyhlásil pred časom Tedros Adhanom Ghebreyesus, generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie, približujúci zásadnú skutočnosť vo svete modernej medicíny.

Rakovina krčka maternice, na ktorú na svete ročne ochorie asi 530-tisíc žien, by v dohľadnej dobe nemusela už predstavovať hrozbu. Najďalej na ceste k naplneniu tohto ideálu je Austrália, píše sa v článku, ktorý vyšiel v týždenníku 5plus2.

Väčšina ľudí s vírusom zatočí

Z minuloročnej štúdie, ktorú zverejnil odborný časopis The Lancet, vyplýva, že spomínanú chorobu by sa mohlo podariť úplne eliminovať v nasledujúcich 20 rokoch. Súčasná medicína k tomu, zdá sa, má všetky potrebné nástroje.

Rakovina krčka maternice patrí k najčastejším nádorovým ochorením, ktoré má na svedomí takzvaný HPV - teda ľudský papilomavírus. Ten je v súčasnosti najčastejšou sexuálne prenosnou infekciou.

"Aspoň raz za život sa s týmito vírusmi stretne 80 percent ľudí, pričom väčšina infikovaných zlikviduje infekciu vlastnou imunitou," vysvetľuje Vladimír Dvořák z Centra ambulantnej gynekológie a primárnej starostlivosti v Brne.

Ak sa však infekcia rozvinie, môže zostať bez príznakov, a to pokojne aj desaťročia. Napríklad rakovina krčka maternice vzniká priemerne 15 rokov od infekcie vysoko rizikovými vírusmi. Nejde zďaleka o jediné nádorové ochorenie, ktoré môžu HPV spôsobiť. Je však jediným, ktoré možno už v počiatočných štádiách odhaliť pravidelnými gynekologickými prehliadkami.

Práve ich absolvovanie ale býva často kameňom úrazu. "Problémom sú ženy, ktoré dlhodobo neriešia prevenciu a tie, ktoré prestanú navštevovať gynekológiu, pretože už nepotrebujú riešiť antikoncepciu, tehotenstvo a nemajú žiadne gynekologické ťažkosti. Práve u týchto skupín žien dochádza najčastejšie k rozvoju pokročilých štádií ochorení a ich neskorému záchytu," upozorňuje Dvořák s tým, že ako nástroje prevencie sú dostupné jednak očkovanie proti HPV, ktoré má v prvom rade zabrániť nákaze infekciou, a ďalej potom sekundárna prevencia. Tou je takzvaný skríning. Používa sa kombinácia sterov z krčka maternice a HPV testy.

Mužom ohrozí hlavu aj penis
Hoci je rakovina krčka maternice rýdzo ženská diagnóza, zmieňované očkovanie sa zďaleka netýka len žien. Ľudské papilomavírusy totiž napádajú aj mužov, ktorí zďaleka nie sú iba ich neohrození prenášači. U mužov môžu byť zodpovedné za nádory penisu, análnej oblasti alebo aj nádory hlavy a krku či genitálne bradavice.

Najmä karcinómy v oblasti hlavy a krku spojené s HPV infekciami sú u mužov alarmujúcim spôsobom na vzostupe. V celosvetovom meradle predstavujú piate najčastejšie zhubné nádory.

Zďaleka nie všetky tieto nádory spôsobujú HPV infekcie, avšak mnohé prípady s nimi súvisia. "Ak máme k dispozícii takú vakcínu, ako máme dnes, bolo by zločinom proti ľudskosti nechrániť ňou aj chlapcov," hovorí gynekológ Vladimír Mulač.

Vojna s nebezpečnými vírusmi
V celom svete sa podalo vyše 270 miliónov dávok vakcíny proti HPV, teda proti ľudskému papilomavírusu. Dostupné sú v 130 krajinách. Tieto vírusy sa prenášajú predovšetkým vaginálnym, análnym a orálnym sexom. Podľa lekárov môže byť medzi nakazenými každý, kto je sexuálne aktívny, a to aj vtedy, ak mal len jedného partnera. Napriek tomu sa medzi rizikové faktory na prvom mieste spomína rizikové správanie - teda v tomto prípade promiskuita.

Prvé príznaky niektorého z ochorenia sa môžu prejaviť aj niekoľko rokov po nakazení vírusom. Nie je teda možné určiť, kedy k nákaze došlo. S výnimkou rakoviny krčka maternice počty nádorových ochorení, ktoré majú spojitosť s HPV, každoročne rastú o 3 až 5 percent.

Austrália môže ísť zvyšku sveta ako jasný príklad úspešného boja s nebezpečnými HPV infekciami. Tunajšia zaočkovanosť pätnásťročných dievčat dosahuje 79 percent. V prípade rovnako starých chlapcov je to 73 percent. Podobné čísla nenájdeme nikde inde na svete. 

HPV v číslach

  • 630 miliónov ľudí je teraz na svete nakazených infekciou HPV. Ide o 11 percent ľudstva.
  • 18 až 25 rokov majú ľudia, ktorí sa najčastejšie nakazia papilomavírusom.

01 - Modified: 2019-04-08 21:22:02 - Feat.: 0 - Title: Prevratné novinky v liečbe rakoviny. Čo vedci objavili za posledný rok? 02 - Modified: 2019-04-06 20:08:19 - Feat.: 0 - Title: Slovenský vedec: Diagnostika rakoviny už nemusí bolieť 03 - Modified: 2019-03-26 13:30:41 - Feat.: 0 - Title: Horúci čaj zvyšuje riziko rakoviny. Toto je odporúčaná teplota 04 - Modified: 2018-12-25 08:35:53 - Feat.: 0 - Title: Osem skorých príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať 05 - Modified: 2018-12-22 11:25:15 - Feat.: 0 - Title: Rakovina srdca existuje. Toto je dôvod, prečo ste o nej (možno) nepočuli
01 - Modified: 2024-04-16 07:47:28 - Feat.: - Title: Oscarom za vedu bol ocenený prelomový výskum v oblasti liečby rakoviny 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 03 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 04 - Modified: 2024-04-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 10:13