Pixabay
StoryEditor

Rakovina hrubého čreva patrí medzi najčastejšie prípady. Odborník radí, ako jej predchádzať

24.06.2019, 07:00
Na Slovensku ročne pribudnú tisíce nových prípadov rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Na Slovensku pribudne ročne približne 4-tisíc nových prípadov ochorenia rakoviny hrubého čreva a konečníka, ktoré je jedným z najčastejších druhov rakoviny, diagnostikovaných na Slovensku.

V súvislosti s tým vyhlásilo Ministerstvo zdravotníctva rok 2019 rokom prevencie, v rámci ktorej sa verejnosť dozvedá viac aj o programe, ktorý môže pomôcť úspešne zastaviť zbytočné úmrtia na rakovinu hrubého čreva.

Aktuálna téma má za úlohu pomáhať búrať predsudky voči preventívnym vyšetreniam, ktoré mnohým z nás, no najmä mužom, ktorí sú rakovinou hrubého čreva postihovaní o niečo častejšie ako ženy, môžu zachrániť život.

V prípade rakoviny (nielen tohto konkrétneho druhu) je však podstatným prvkom prevencia, ktorou sa dokáže ochorenie diagnostikovať ešte v pred-rakovinovom štádiu.

HNonline vám prináša rozhovor s gastroenterológom Borisom Pekárekom, primárom gastroenterologického oddelenia, Národného onkologického ústavu v Bratislave.

Čo hovoria štatistiky, koľko Slovákov trpí týmto ochorením?

Na Slovensku pribudne ročne približne 4-tisíc nových prípadov ochorenia rakoviny hrubého čreva a konečníka. Toto ochorenie patrí medzi jeden z najčastejších druhov rakoviny, ktorý je na Slovensku diagnostikovaný.

Ktorá skupina je najviac ohrozená rakovinou hrubého čreva? Ide viac o mužov, ženy a ktorého vekového rozpätia sa to týka v najväčšej miere?

Muži sú ohrození o niečo viac ako ženy, záleží však aj na tom, koľko príbuzných ňou trpelo, alebo mali polypy čreva, ktoré by k rakovine tohto druhu mohli viesť. Na Slovensku je v rámci preventívnej prehliadky uznaný vek 50 rokov, kedy sa odporúča pacientovi, aby absolvoval preventívne vyšetrenie. Takže tento vek je z hľadiska možného ochorenia rakoviny hrubého čreva považovaný za rizikový.

Čím je spôsobené, že sa u niekoho rakovina hrubého čreva vyvinie a u iného nie?

Vznik rakoviny hrubého čreva je na jednej strane zapríčinený genetikou a na druhej strane nesprávnou životosprávou. Zvláštnosťou v tomto smere je, že vznik ochorenia súvisí aj s výberom potravín.

Odporúčam sa v tomto smere vyhnúť konzumácii spracovaného mäsa, konzervovaného, soleného, údeného a obzvlášť červenému mäsu.

Akú úlohu zohráva prevencia, ako prebieha a čo všetko to zahŕňa?

V rámci prevencie je najpresnejším skríningovým testom kolonoskopia, ktorá v najvyššej miere vyhľadá rakovinu hrubého čreva a potom je tu ešte test na skryté krvácanie v stolici. Ten nie je až taký presný ako kolonoskopia, ale je oveľa lepšie prijímaný u ľudí. Vzhľadom na to, že nie je až tak presný, je potrebné ho opakovať častejšie.

Takže skríningovú kolonoskopiu stačí absolvovať jedenkrát počas desiatich rokov a test na okultné krvácanie v stolici raz za dva roky, niekedy aj raz za rok. Dôležité je pripomenúť, že skríning je určený pre zdravých ľudí, ktorí nemajú žiadne ťažkosti.

Najpresnejšou (formou skríningu v rámci prevencie, pozn. red.) je kolonoskopia, na ktorú má v rámci preventívnej prehliadky nárok každý, kto dosiahne vek 50 rokov. Kto na ňu nie je ochotný ísť, má nárok na vyšetrenie skrytého krvácania v stolici.

Ak sa však v rodine pacienta rakovina tohto druhu vyskytla, preventívne vyšetrenie sa odporúča aj skôr, odvíja sa to aj od toho, koľko rodinných príslušníkov ochorením trpelo a najmä v akom veku.

Ako môžeme rakovinu hrubého čreva my sami pomôcť odhaliť alebo jej predchádzať?

Okrem prevencie je dôležitý aj životný štýl, netreba zabúdať na fyzickú aktivitu a šport. Ďalším z faktorov, ktorým sa treba vyhnúť je obezita a nesprávne stravovacie návyky. Takisto odporúčam vyhnúť sa spracovanému mäsu, ako som už spomínal a radšej si doprajte viac zeleniny a ovocia, obmedziť príjem alkoholu. A samozrejme nefajčiť, to však platí pri takmer všetkých druhoch rakoviny.

Výraznejšie príznaky sa objavujú už v pokročilých štádiách rakoviny hrubého čreva. V prvých štádiách rakovina nemá väčšinou žiadne príznaky. Preto sa aj robí prevencia, skríning sa týka tzv. bezpríznakových pacientov.

Ako prebieha liečba a aká je dnes úspešnosť toho, že sa človek, ktorému bola diagnostikovaná rakovina hrubého čreva, vylieči?

V prvých štádiách sa vyliečia skoro všetci pacienti. Preto je dôležitý skríning, lebo práve tam sa nájdu pacienti v pred-rakovinových štádiách a takzvaných lokalizovaných štádiách, čím predídeme úmrtiu a to je podstatné.

U rakoviny, ktorá sa šíri už mimo črevo či konečník do blízkeho okolia vrátane lymfatických uzlín, je už päťročné prežívanie len mierne nad 70 percent. Pokiaľ sa rakovina rozšírila do vzdialených častí tela ako pečeň či pľúca, je päťročné prežívanie už pod 15 percent.

A aká je miera úmrtnosti na toto ochorenie na Slovensku? Zvyšuje sa počet týchto ochorení u Slovákov v porovnaní s predošlými rokmi?

Počty nových prípadov rakoviny hrubého čreva a konečníka sa v posledných rokoch na Slovensku stabilizovali, teda prestali rásť. Predpokladáme, že ide o následok takzvaného oportúnneho skríningu, ktorý začali u nás zavádzať pred viac ako 15 rokmi odborníci na čele s primárom Rudolfom Hrčkom z Gastroenterologickej kliniky v Petržalke.

Tento skríning spočíva v ponúkaní preventívnych testov obvodnými lekármi. Ďalší pokles úmrtnosti očakávame, ak sa na skríningu zúčastní viac ľudí, čomu by mal pomôcť takzvaný adresný skríning, ktorého pilotný projekt sa práve zavádza.

V adresnom skríningu sú oslovení priamo ľudia poštou, ktorí sa na skríningu ešte nezúčastnili a v liste im je aj vysvetlená dôležitosť vyšetrenia.

01 - Modified: 2024-04-22 09:52:48 - Feat.: - Title: Príbeh z tiesňovej linky 155: Veronika sa rozhodla zomrieť 02 - Modified: 2024-03-16 09:00:00 - Feat.: - Title: Maliar, ktorý prišiel o končatiny, dostal novú nádej. Chirurgom sa podarilo transplantovať mu obe ruky od darkyne orgánov 03 - Modified: 2024-03-11 07:51:31 - Feat.: - Title: Telemedicína v praxi: Odfotíte znamienko a snímku pošlete lekárovi 04 - Modified: 2024-03-05 14:00:00 - Feat.: - Title: Odborníčka Siklienková: Keď sa rozhodnete pre estetický zákrok, týchto určite vynechajte! 05 - Modified: 2024-02-29 08:30:49 - Feat.: - Title: Poznámka: O skúsenostiach v medicíne
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 15:50