Je pravdepodobné, že demencia sama o sebe nezvyšuje riziko COVID-19 alebo závažných symptómov, ale skôr charakteristiky ľudí, ktorí majú toto ochorenie, ako napríklad starnutie alebo zabudnutie umývať si ruky často a dôkladne, môžu ovplyvniť smerovanie COVID-19. Asociácia Alzheimerovej choroby odporúča, aby tí, ktorí sa starajú o ľudí s demenciou podnikli ďalšie kroky na zabezpečenie toho, aby ich blízki zostali v bezpečí. Napríklad vyveste pripomenutie týkajúce sa umývania rúk po celom dome a pokúste sa získať vopred zásobu dôležitých liekov.Pixabay
StoryEditor

Vedci popísali proces, ktorý možno vedie k Alzheimerovej chorobe

18.01.2021, 11:34
Autor:
ČTKČTK
Proces, ktorý možno prispieva k vzniku Alzheimerovej choroby, popísali vedci z Univerzity Karlovej.

Tím z prírodovedeckej fakulty pod vedením Günthera Kletetschky prišiel na to, že mozgu môžu uškodiť zväčšené kryštáliky železa, ktoré zapríčinia proces vedúci k narušeniu jeho činnosti.

Zástupcovia fakulty o tom informovali v tlačovej správe. Poznatky môžu prispieť k ďalšiemu výskumu chorobe. Štúdiu o objave publikoval odborný časopis Scientific Report.

Podľa vedcov už z niekoľkých skorších štúdií vyplýva, že sa v rôznych častiach mozgu môžu vyskytovať magnetitovej kryštáliky.

Práve na túto líniu objavov nadviazal interdisciplinárny tím z UK, ktorý viedol geológ a geofyzik Günther Kletetschka.

Ten uviedol, že ho k výskumu doviedlo stretnutie s kolegom Robertom Bazalom, ktorý k nemu nastúpil na doktorát, mal však už vyštudovanú medicínu.

"Vďaka jeho presahu do oblasti súdneho lekárstva sme získali prístup k jedinečnému materiálu, ľudským mozgom, ktoré bolo možné študovať," uviedol Kletetschka. Vedci získali nakoniec k dispozícii štyri mozgy - z toho dva pochádzali od osôb s Alzheimerovou chorobou.

"A teraz ide o to, že keď sú tieto kryštáliky maličké, tak tie prúdy majú vysokú frekvenciu - gigahertzov, megahertzov, veľmi veľkú. Ale keď sa zväčšujú a zväčšia sa do tej veľkosti, že sa frekvencia týchto prúdov spomalí, rádovo na Herza, tak to už je potom frekvencia v akej neuróny pracujú," popísal Kletetschka.

"No a pretože tieto kryštáliky sa zväčšujú do tejto veľkosti a majú túto frekvenciu, tak tie elektrické prúdy, ktoré sa vytvárajú okolo týchto kryštálikov interferujú so signálmi, ktoré si odovzdávajú (nervové) synapsie," zdôraznil vedec.

Dané "kríženie" potom podľa vedcov môže prispievať k úpadku kognitívnych schopností u pacientov. Podľa Kletetschky je teraz otázkou, či by v budúcnosti nebolo možné frekvenciu posunúť do podoby, ktorá nevadí a zbaviť tak človeka "rušenia".

01 - Modified: 2022-05-05 06:40:05 - Feat.: - Title: Máte problémy s pamäťou? Tieto vyzerajú ako Alzheimerova choroba, ale nie sú 02 - Modified: 2022-02-17 11:21:57 - Feat.: - Title: Každodenné návyky, ktoré môžu zásadne zvýšiť riziko demencie. Robíte ich aj vy? 03 - Modified: 2021-09-01 11:15:35 - Feat.: - Title: Toto ovocie zlepšuje spánok, chráni i pred degeneratívnymi ochoreniami mozgu 04 - Modified: 2021-06-18 10:36:32 - Feat.: - Title: Svetový úspech našich vedcov. Ich vakcína spomaľuje priebeh Alzheimerovej choroby 05 - Modified: 2021-06-14 20:02:37 - Feat.: - Title: Úspech slovenskej firmy. Prestížny časopis píše o jej vakcíne proti alzheimerovi
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 22:09