Reuters
StoryEditor

Antiparazitikum schválené na Slovensku skráti dĺžku covidovej infekcie, tvrdí štúdia

17.02.2021, 10:18
Autor:
dttdtt
Izraelský expert na tropické ochorenia Eli Schwarz tvrdí, že po vykonaní klinickej štúdie má dôkaz o tom, že liek ivermektín používaný v krajinách tretieho sveta proti parazitom, môže u ľudí s covidom-19 významne znížiť dĺžku infekcie.

Liek ivermektín na pol roka schválilo aj Slovensko:

​Zistenia podľa Schwarza naznačujú, že ak by sa liek podá na začiatku choroby, mohlo by to zabrániť zhoršeniu stavu a hospitalizáciu.

Ivermektín sa bežne používa proti elefantiáze, riečnej slepote a rade gastrointestinálnych parazitóz. Výskumníci pod Schwarzovým vedením testovali, či ivermektín môže skrátiť dobu vylučovania vírusu a viesť k negatívnemu testu na koronavírus a opusteniu izolácie v priebehu niekoľkých dní.

Dáta, ktorá neboli doteraz publikované, podľa Schwarze ukázali, že liek pomáha "vyliečiť" ľudí z vírusu počas šiestich dní. Šanca na negatívne testovanie na koronavírus bola podľa Schwarza trikrát vyššia u dobrovoľníkov, ktorí dostávali ivermektín než u tých dostali placebo.

"Väčšina pacientov s covidom-19 patrí k miernym prípadom. Deväťdesiat percent z týchto ľudí je izolovaných mimo nemocnice," uviedol Schwarz.

"Ak máte akýkoľvek druh lieku, ktorý môže skrátiť dobu infekčnosti týchto pacientov, je to zásadné, pretože potom neinfikujú ostatných," dodal.

Zistenia sú nádejné, štúdií je ale potrebných viac

Namiesto toho, aby sa ľudia izolovali kvôli chorobe desať či viac dní, môže za pomoci lieku dôjsť podľa Schwarza ku skráteniu izolácie, čo pomôže aj ekonomike.

Zistenia naznačujú, že ak by sa liek podal na začiatku choroby, mohlo by to zabrániť zhoršeniu stavu a hospitalizácii.

Schwarz podľa The Jerusalem Postu získané dáta v pondelok predloží izraelskému ministerstvu zdravotníctva i FDA.

Od apríla minulého roka sa už podľa amerického Národného inštitútu zdravia (NIH) uskutočnilo niekoľko štúdií a analýz, ktoré naznačili účinnosť ivermektínu proti novému koronavírusu. Len hŕstka z nich bola vykonaná pomocou dvojito slepej štúdie.

"Neexistujú dostatočné údaje pre to, aby bolo možné ivermektín odporučiť alebo neodporučiť na liečbu covidu-19," uviedol NIH vo štvrtok s tým, že FDA ivermektín doteraz neschválila pre liečbu akejkoľvek vírusovej infekcie.

"Výsledky dobre navrhnutých a správne vykonaných klinických štúdií sú potrebné k poskytnutiu konkrétnejších usmernení založených na dôkazoch o úlohe ivermektínu pri liečbe covidu-19," dodal NIH, podľa ktorého sa ivermektín osvedčil u iných indikácií a je všeobecne dobre znášaný.

Zbytočná chémia, myslia si niektorí

Nie všetci odborníci so Schwarzom súhlasia. "Ivermektín je chemický terapeutický prostriedok a je s ním spojený rad rizík," uviedol biomedicínsky inžinier z Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme Jaakov Nahmias.

"Mali by sme byť veľmi opatrní pri používaní tohto typu liekov na liečbu vírusových ochorení, z ktorých sa drvivá väčšina verejnosti uzdraví aj bez tejto liečby," dodal Nahmias.

Schwarz si ale stojí za svojím. "Máme pomerne veľkú populáciu mladých ľudí do šestnástich rokov. Bude trvať mesiace, než pre nich budeme mať vakcínu. A ak sa rozhliadneme po svete, naočkovať každého bude trvať niekoľko rokov," vysvetľuje.

"Keď Izrael začal kampaň masového očkovania, existovalo mnoho ľudí, ktorí verili, že už nebude potrebné lieky. Teraz vieme, že to bola ilúzia," hovorí Schwarz, podľa ktorého sa ani v Izraeli nenechajú očkovať všetci.

Vzhľadom k tomu, že je ivermektín schválený FDA, jeho bezpečnosť nie je potrebné preukazovať. Podľa Schwarza je skôr potrebné získať súhlas s jeho použitím v tejto novej indikácii. Parazitológ dúfa, že sa práve jeho štúdia stane základným kameňom pre získanie tohto povolenia.

"Čísla nie sú vysoké, ale sú dostatočne presvedčivé, aby otvorili dvere pre ďalšie štúdie a pre ich predbežné použitie, najmä keď nemáme nič iného čo ponúknuť," vyhlásil.

01 - Modified: 2021-02-15 15:15:47 - Feat.: 0 - Title: Ivermektín v lekárni nemáme, upozorňujú lekárnici 02 - Modified: 2021-02-11 20:40:03 - Feat.: 0 - Title: Liek na artritídu výrazne znižuje riziko úmrtia na COVID-19, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2021-02-11 15:30:02 - Feat.: 0 - Title: Máme zázračný liek na covid, ktorý môže zmeniť osud ľudstva, tvrdí Izrael
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 16:21