Reuters
StoryEditor

Ak mám len niekoľko protilátok, som pred covidom chránený? Tu sú odpovede o očkovaní a imunite

16.03.2021, 14:43
Autor:
sansan
Akú presnú ochranu poskytuje vakcína, ktorá mala v klinických štúdiách 95-percentnú účinnosť? A vie sa už, ako dlho bude trvať ochrana vakcín proti covidu? Tu sú odpovede na niekoľko dôležitých otázok týkajúcich sa vakcín a imunity.

Aká je šanca, že vakcína, ktorú som dostal, nebude fungovať?

Šance, že vakcíny nespúšťajú imunitné reakcie, vedci považujú za veľmi malé. „Ak vakcína nebola správne chladená, mohlo by to spôsobovať problémy, ale lekári dbajú na to, aby sa tak nestalo,“ uviedla pre The Guardian profesorka Helen Fletcherová z London School of Hygiene & Tropical Medicine.

„Úprimne povedané, jediný spôsob, ako mať neúspešnú reakciu, je, že sa vám lekár netrafí do ramena - čo je nepravdepodobné.“

Ak mám len niekoľko protilátok proti covidu, znamená to, že nie som pred ochorením chránený?

Vedci zdôrazňujú, že nedostatok protilátok nemusí znamenať nedostatok imunity. Vakcíny tiež spúšťajú T-bunky, ktoré môžu útočiť na koronavírus. Tie je však oveľa ťažšie odhaliť, obidve ale zohrávajú zásadné obranné úlohy.

„Myslíme si, že reakcie T-buniek nás pravdepodobne chránia pred závažným covidom, zatiaľ čo protilátky  bránia prenosu na ostatných,“ povedala profesorka Eleanor Rileyová z Edinburghskej univerzity.

Akú presnú ochranu poskytuje vakcína s 95-percentnou účinnosťou?

Tento údaj znamená, že u ľudí v klinických skúškach, ktorí dostali vakcínu, sa znížilo riziko ochorenia na 95 percent.

Aby sme túto štatistiku vyjadrili iným spôsobom, znamená to, že u neočkovaných osôb v klinických skúškach bola 20-krát vyššia pravdepodobnosť, že dostanú covid.

Ako dlho bude trvať ochrana vakcín proti covidu?

Toto je hlavný problém, ktorý teraz vedci starostlivo skúmajú, varujú však, že môže chvíľu trvať, kým definitívne povedia, ako dlho bude ochrana vakcín trvať.

„Je možné, že dokážeme vydržať viac ako 12 mesiacov bez toho, aby sme čelili problémom so slabnúcou ochranou, aj keď je pravdepodobnejšie, že koncom budúceho roka budeme musieť pacientom začať dávať tretiu posilňovaciu vakcínu,“ uviedol Fletcherová.

Ako ovplyvnia varianty vírusu očkovanie?

Okrem dĺžky ochrany súčasných vakcín vzbudzuje obavy aj výskyt nových variantov vírusu, ktoré znižujú ich účinnosť, a mohli by ešte viac posilniť potrebu ďalšieho očkovania v priebehu tohto roka.

„Niekoľko spoločností už pracuje na vakcínach, ktoré by sa mohli vyrovnať s mutáciami, aj keď tento proces bude trvať mesiace. Napriek tomu by mali byť hotové do jesene, ak ich budeme potrebovať,“ povedala Rileyová.

01 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 02 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo 03 - Modified: 2024-03-04 15:50:41 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva spúšťa očkovanie novou vakcínou proti ochoreniu covid-19 04 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 05 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 22:22