Reuters
StoryEditor

Objavy o variantoch vírusu. Jeden môže "prelomiť" Pfizer, druhý nezvyšuje závažnosť covidu

13.04.2021, 09:53
Autor:
sansanTASRTASR
Nové štúdie priniesli dobrú aj horšiu správu o britskom a juhoafrickom variante koronavírusu.

Juhoafrický variant koronavírusu je v „prelomení“ obrany vakcíny Pfizer/BioNTech lepší ako iné formy vírusu, uviedli v nedeľu izraelskí odborníci.

Jeden z autorov však pre agentúru AFP uviedol, že zatiaľ čo štúdia na portáli medRxiv preukázala, že variant je relatívne úspešný pri infikovaní očkovaných osôb, neposkytuje žiadne údaje o tom, či by im mohol spôsobiť vážny priebeh ochorenia.

Vakcína neposkytuje rovnakú úroveň ochrany proti B.1.351

Štúdia Tel Avivskej univerzity a spoločnosti Clalit Health Services, najväčšieho izraelského poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, porovnávali 400 neočkovaných osôb infikovaných COVID-19 so 400 čiastočne alebo úplne očkovanými ľuďmi, ktorí tiež mali vírus.

​Podľa štúdie, ktorá bola zverejnená v sobotu a v súčasnosti sa recenzuje, predstavoval juhoafrický variant menej ako jedno percento prípadov koronavírusu v Izraeli.

Ale medzi 150 ľuďmi v štúdii, ktorí boli úplne zaočkovaní a mali COVID-19, „miera prevalencie juhoafrického variantu bola osemkrát vyššia ako miera neočkovaných jednotlivcov,“ uvádza sa v štúdii.

„To znamená, že vakcína Pfizer-BioNtech, hoci je vysoko ochranná, pravdepodobne neposkytuje rovnakú úroveň ochrany proti juhoafrickému variantu koronavírusu B.1.351,“ dodala štúdia.

„Juhoafrický variant je schopný do istej miery prelomiť ochranu vakcíny,“ uviedol profesor Adi Stern z Tel Avivskej univerzity v Shmunis School of Biomedicine and Cancer Research, jeden z autorov štúdie.

Stern pre agentúru AFP v nedeľu uviedol, že štúdia neposudzuje, či sa u plne zaočkovaných Izraelčanov s juhoafrickým variantom - celkovo osem ľudí - vyskytol vážny priebeh covidu.

„Pretože sme našli veľmi malý počet očkovaných osôb infikovaných B.1.351, je štatisticky nezmyselné hlásiť výsledky ochorenia,“ uviedol.

Britský variant nespôsobuje vážnejší priebeh covidu

Britský variant nového koronavírusu, ktorý je v súčasnosti dominantný vo väčšine európskych krajín, nespôsobuje vážnejší priebeh ochorenia COVID-19 než pôvodný vírus SARS-CoV-2.

Vyplýva to zo štúdii, ktoré boli v utorok publikované v prestížnom odbornom časopise The Lancet, informovala agentúra AFP.

Štúdie však zároveň potvrdili vyššiu nákazlivosť tohto variantu, známeho pod označením B.1.1.7, ktorý bol prvýkrát zistený vlani na jeseň vo vzorkách odobratých v Anglicku.

Na základe výsledkov predchádzajúcich výskumov sa predpokladalo, že britský variant je spojený s vyššou pravdepodobnosťou vážnejších zdravotných komplikácií a úmrtí.

Dve nové štúdie publikované v odborných časopisoch The Lancet Infectious Diseases a The Lancet Public Health Journals to však nepotvrdili.

Podľa zistení vedcov nič nenasvedčuje tomu, že by osobám infikovaním mutáciou B.1.1.7 hrozili vážnejšie symptómy ochorenia alebo vyššie riziko vzniku tzv. dlhého covidu, než pacientom nakazeným inými variantmi.

Väčšia vírusová nálož ako u iných mutácií 

Výskumníci však potvrdili, že ľudia infikovaní britským variantom v sebe nosia väčšiu "vírusovú nálož" a môžu nakaziť väčší počet osôb, než v prípade iných mutácií.

Autori prvej štúdie sledovali 341 osôb s covidom, z ktorých 58 percent sa nakazilo variantom B.1.1.7, zatiaľ čo ostatní inými variantmi koronavírusu.

V rámci prvej skupiny sa u 36 percent pacientov rozvinula vážna forma ochorenia alebo došlo k úmrtiu. V druhej skupine bol tento podiel vyšší o dve percentá.

Druhá štúdia analyzovala dáta od 36.920 britských používateľov aplikácie, ktorí prostredníctvom nej hlásili symptómy ochorenia COVID-19.

Analýza ukázala, že u ľudí infikovaných britským variantom bolo reprodukčné číslo 1,35-krát vyššie než u iných variantov.

Rovnako ako v prvej štúdii sa však nepotvrdilo to, že by britský variant B.1.1.7 vyvolával vážnejší priebeh covidu.

01 - Modified: 2021-04-01 18:26:12 - Feat.: 0 - Title: Pfizer/BioNTech: Účinnosť vakcíny je asi 91 percent, chráni pred juhoafrickým variantom
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 19:42