Meditácia prospieva aj šedej mozgovej kôre. Naznačil to pokus neurovedcov z Harvardu, skúmali skupinu ľudí, ktorí sa zúčastnili osemtýždňového kurzu zameraného na meditáciu a prežívanie prítomného okamihu. Magnetická rezonancia ukázala, že sa účastníkom zmenila štruktúra mozgu a zväčšil sa práve objem šedej kôry. Pozitívne zmeny boli viditeľné hlavne v oblastiach, ktoré majú čo do činenia s pamäťou a učením, sebakontrolou, sebeuvedomením a nadhľadom. Štúdia, ktorú vykonali v laboratóriách UCLA, zasa našla spojenie medzi meditáciou a takzvanou gyrifikaciou mozgu. Ide o proces, pri ktorom sa mozog "zvrásní", vznikajú v ňom závity a ryhy, a to zase znamená rýchlejšie spracovanie informácií a lepšie rozhodovacie schopnosti. Podľa vedcov môže súvisieť aj so zlepšovaním pamäti a pozornosti.Pixabay
StoryEditor

Startup plánuje: Nahráme váš mozog na cloud. Ale zabije vás to

18.03.2018, 12:04
Johnny Depp by mal zbystriť. Zahral si totiž rolu vo filme Transcendencia, v ktorom si po smrti nahrá myseľ do počítača. A o niečo podobné sa snaží mladá technologická firma Nectome.

Cieľom amerického Startup Nectome je nahrať obsah mozgu, teda všetky jeho synapsie, do počítača. Kľúčovým problémom zatiaľ zostáva, že vás kvôli tomu najprv musí zabiť. Smrť zapríčiní samotný proces zachovania mozgu, píše Technet.cz.

Firmu Nectome založili dvaja vedeckí nadšenci z Massachusettského technologického inštitútu Michael McCann a Robert McIntyre a majú za sebou prvé úspechy. Mladému tandemu sa podarilo plne zachovať mozog králika, za čo získali ocenenie od Brain Preservation Foundation.

Ako sa im to podarilo? Proces zložito nazvaný kryoprezervácia stabilnými aldehydmi neznamená nič iné ako tzv. vitrifikáciu mozgu, teda jeho premenu na sklenený materiál. Dosiahnu toho tým, že do krvného riečišťa vypustia "mumifikovacie" chemikálie. Tie mozog a jeho synapsie zachovajú, zároveň tým ale spôsobia smrť.

Zatiaľ sa im minulý mesiac podarilo podobne prezervovať mozog zosnulej ženy, ku ktorému sa dostali dve hodiny po jej smrti. Vykonali tak prvú demonštráciu tejto techniky na ľudskom orgáne, ale počas šesťhodinového procesu sa niektoré synapsie kvôli odumieraniu nenávratne poškodili. Oživenie v počítači by preto v tomto prípade bolo nemožné.

Firma dokázala, že mozog už dokáže zachovať, zostáva otázka nahrania nervovej siete do počítača. "Veríme, že digitalizácia týchto informácií a znovuoživenie vedomia online sa stane počas tohto storočia realitou," píšu McCann a McIntyre na svojom webe.

To je však ďaleká budúcnosť, dvojica si vytýčila dosiahnuteľnejší cieľ. Do troch rokov chcú extrahovať a uchovať jeden bit z myšej pamäte. Ich plány si môžete prejsť tu.

Máte záujem? Nectome teraz ponúka túto zaujímavú službu za desaťtisíc dolárov, niekoľko záujemcov sa už prihlásilo. Upozorňuje však, že ide zatiaľ iba o archiváciu a digitalizácia pamäte je ešte ďaleko.

Startup sa podarilo vybrať na grantoch už milión dolárov, časť z nich z podnikateľského akcelerátora Y Combinator.

01 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Záhada menom spomienky. Pozrime sa na pamäť a jej rozmanité zrady 02 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Vedci prinášajú dobrú správu: ľudské mozgy sa zväčšujú, kôra narástla ešte viac 03 - Modified: 2024-04-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Je možná transplantácia mozgu ako z oscarového filmu Poor Things? Tieto problémy musíme prekonať, aby sme menili naše telá 04 - Modified: 2024-03-30 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zistili, že ľudské mozgy sú čoraz väčšie. Je to však pre nás dobrá alebo zlá správa? 05 - Modified: 2024-03-28 09:30:00 - Feat.: - Title: Objavili ľudský mozog starý 12-tisíc rokov. Nález zachovaného orgánu môže zmeniť všetko, čo o ňom vieme
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 23:27