Rúško si zakryjte nos a ústa a uistite sa, že medzi vašou tvárou a rúškom nie sú žiadne medzery. „Dobré je mať rúško, ktoré má tenký kovový pásik okolo nosa,“ vysvetľuje Fabiánová. Vďaka nemu sa dá košíček ľahko tvarovať, to znamená, že lepšie padne na tvár, a preto tiež lepšie tesní. Ďalšou výhodou je, že sa potom rúško príjemnejšie nosí a menej padá.Reuters
StoryEditor

V Čechách vznikne nanotováreň s pomôckami proti koronavírusu. U nás chýba investor

18.05.2020, 17:08
Autor:
sansan
Česká technologická firma na výrobu nanovlákenných materiálov v ďalších mesiacoch otvorí prvú továreň, ktorá vytvorí rúška, filtre, či celotelové obleky, ktoré môžu slúžiť aj na ochranu pred koronavírusom.

V susednom Česku vyrastie prvá nanotováreň. Spoločnosť NAFIGATE Corporation, ktorá vyše 12 rokov vyvíja technológie pre výrobu nanovlákenných materiálov a kompozitov, plánuje spustiť továreň do 3 až 4 mesiacov v Chrastave - Andelská Hora pri Liberci.

„Zakúpili sme technológiu Nanospider, ktorá je zásadná pre výrobu nanovlákien, ostatné technologické vybavenie je objednané a prebiehajú prípravné práce pre začiatok produkcie. Do procesu výroby bude zapojený špičkový tím pracovníkov,“ uviedla prezidentka spoločnosti Jiřina Repaská.

Nanotováreň s rovnakou technológiou by mohla vzniknúť aj na Slovensku, a to do 9 mesiacov od momentu, keď sa nájde investor.

Rúška aj filtre

Vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu sa dá továreň využiť na výrobu osobných ochranných prostriedkov. „Nanovlákenné membrány sú veľmi vhodným materiálom pre ochranu osôb pred vírusom COVID-19, keďže ich póry sú menšie ako 100 nm a tým dokážu zabrániť prieniku baktérií a vírusov,“ vysvetlila Repaská.

Do nanovlákien sa tiež dajú ukotviť aktívne látky, ako napríklad striebro, ktoré má antibakteriálny a antivírový účinok. Je z nich možné vyrábať nanovlákenné rúška a celotvárové masky. Nanomateriály sa dajú použiť opakovane. 

Z nanovlákien môže firma vyrábať unikátny materiál na filtráciu vzduchu v oknách alebo vo dverách. Podľa Repaskej dokáže vytvoriť bariéru pre prienik baktérií, vírusov a prachových častíc do objektu bez toho, aby sa zamedzilo voľnému prúdeniu vzduchu.  

„Posledná generácia produktu je navyše doplnená o likvidáciu vírusov a baktérií. Tým pádom má všetky predpoklady stať sa súčasťou ochranných opatrení proti COVID-19 v zdravotníctve.“

„Náš produkt pre čistenie vody je zase unikátny materiál určený pre filtráciu znečistenej vody. Tiež dokáže zadržať baktérie, vírusy, zákal, aj tuhé častice a alergény. Výsledkom je tak čistá, pitná voda,“ dodala Repaská

Továreň by dokázala vyrobiť až 1 500 000 m2 nanovlákenných materiálov ročne, čo je objem dostatočný na produkciu napríklad 40 miliónov rúšok najvyššej kvality.

Ochranné prostriedky z nanomateriálov podľa Repaskej spĺňajú všetky kritériá bezpečnosti pre zdravotnícky personál aj širokú verejnosť. „Napríklad tvárová maska je vyslovene vhodná pre širokú verejnosť, keďže sa vyrába z príjemného materiálu a umožňuje opakované použitie.“

Môže sa dofinancovať z eurofondov

Na projekt nanotovárne na Slovensku sa ešte nenašiel investor. „Sme kedykoľvek pripravení diskutovať s potenciálnymi záujemcami. Továreň by vznikla na základe licencie od našej spoločnosti,“ povedala Repaská.

Investícia do továrne predstavuje sumu do 4 miliónov eur a jej návratnosť sa pohybuje v rozpätí 2 až 4 rokov. Nanotováreň je podľa prezidentky NAFIGATE Corporation riešením, ktoré by zvýšilo úroveň zdravotnej bezpečnosti na Slovensku a zároveň by pomohlo posilniť znalostnú ekonomiku.

„Faktor času, žiaľ, hrá proti Slovensku. Potrebu sebestačnosti vo výrobe najkvalitnejších ochranných prostriedkov rieši aktuálne veľa štátov a mnohé z nich boli v objednávke technológií rýchlejšie. Preto sa dodacia lehota kľúčových technológií aktuálne môže pohybovať až na úrovni 2 rokov,“ tvrdí Repaská.  

Ako dodala, jednou z možností podpory je aj dofinancovanie projektu z európskych peňazí a výziev, ktoré EÚ otvorila v súvislosti s bojom proti COVID-19. „Ak by slovenská vláda považovala vznik nanotovárne za strategický záujem, mohla by podľa môjho názoru využiť eurofondovú výzvu na vývoj technológií a inovatívne riešenia v boji s koronavirusom.“

Ak by sa na Slovensku nakoniec nepodarilo vybudovať samostatnú výrobnú kapacitu, je tu podľa Repaskej stále možnosť poskytnúť našej krajine produkty vyrábané v nanotovárni v Čechách.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 21:17