StoryEditor

Štyri kroky k digitálnemu detoxu. Ako sa vymaniť z moci technológií po pandémii

26.05.2020, 00:00
Karanténa koronavírusu nás fatálne uviazala k počítačom a mobilom. Nenechajme sa zotročiť. Prečo je dôležité nebyť online? A ako to v dnešnom webovom svete vykonať?

V obave z nákazy sme prestali chodiť do krčiem a začali si telefonovať. Žúry sa presunuli na sociálne siete. Kto mohol, odišiel z práce na home office.

Lenže sa ukazuje, že je to prúser. Život online totiž zvýšil našu závislosť na digitálnych technológiách, ktorá bola už aj tak dosť silná aj pred koronavírusom, píše magazín Víkend DNES.

Prieskumy ukazujú, že po telefóne siahneme v priemere každých 18 minút, teda viac než päťdesiatkrát za deň. Ide o nutkavú psychózu - svet sa nám zdá v poriadku, len ak máme nabitú batériu a plný signál.

Beda, ak si mobil zabudneme doma. Zaplaví nás panika, ako keby sme boli nahí. Úzkostnú poruchu spočívajúcu v závislosti na mobilnom telefóne označujú psychológovia termínom "nomofóbia".

Ukradnutá pozornosť

O nebezpečnosti nadmerného užívania digitálnych technológií som sa pred časom rozprával s neurológom Martinom Janom Stránským.

„Ak počítač alebo mobil používame ako základný vstupný portál do sveta, je to pre mozog doslova toxické,“ povedal mi v rozhovore pre magazín Víkend DNES. „Je to návykové, ničí to inteligenciu, búra medziľudské vzťahy a vedie k degradácii celej spoločnosti.“

„Vypnite Facebook!“ varovala v ďalšom rozhovore psychoterapeutka Alžbeta Protivanská. Vysvetľovala, prečo je kvôli nadmernému užívaniu sociálnych sietí náš pocit šťastia stále menší a menší.

Na Facebooku sa ľudia ukazujú úspešnejší, krajší, múdrejší a bohatší, než v skutočnosti sú. My sami si potom nutne pripadáme ako neschopní a neúspešní.

Dôsledkom nezmyselného porovnávanie je úzkosť a depresia. Sociálne siete navyše neustále kradnú našu poz...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 02 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 03 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 04 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 05 - Modified: 2024-04-06 07:00:00 - Feat.: - Title: OnlyFans modelka si našla v zozname odberateľov meno svojho bratranca. Ten prišiel s bizarnou výhovorkou
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 07:49