StoryEditor

Ženy v IT stále bojujú so stereotypmi, aj keď začína prevládať obdiv

22.11.2020, 23:00
Vedie občianske združenie, ktoré podporuje vzdelávanie žien v informačných technológiách. Riaditeľka Aj Ty v IT Petra Kotuliaková v rozhovore vysvetľuje, akému problému čelí v tejto oblasti školstvo, aj to, ako je u nás vnímané nežnejšie pohlavie na technických pozíciách.

Aj Ty v IT vzniklo pred 8 rokmi a vtedy bol pomer študentiek na IT fakultách tri až päť percent z celkového počtu študentov týchto škôl. Aké sú tie percentá teraz?

Teraz je to 12 až 15 percent. Zbierame dáta z troch fakúlt na Slovensku – z Fakulty informatiky a informačných technológií v Bratislave, Fakulty riadenia a informatiky v Žiline, Fakulty elektrotechniky a informatiky v Košiciach.

Tešíme sa z tohto rastu, stále je to však nízke číslo. Dôležité však je, že školy dýchajú úplne inou atmosférou, ak sú tam chlapci aj dievčatá.

To potvrdzujú aj pedagógovia. Ak majú na projektoch tiež dievčatá, má to úplne inú dynamiku ako v iba chlapčenských krúžkoch. Osobne som sa nestretla na vysokých školách, s ktorými komunikujeme, s tým, že by dievčatá neboli prínosom.

Aké percento žien pôsobiacich v IT sa snažíte docieliť?

Náš cieľ je 30 percent študentiek a 40 percent žien pracujúcich na IT pozíciách. Uvedomujeme si, že sú to veľké čísla. A aj keď sa tešíme, že teraz je 15 percent študentiek, máme pred sebou ešte veľký kus cesty.

Ja tie percentá, ktoré sme teraz na IT fakultách dosiahli, rada spomínam, lebo málokedy je za tým vidieť to množstvo práce. Nefunguje to tak, že každé dievča na strednej škole získame len jednou aktivitou alebo workshopom. Aspoň rok na tom spolu musíme pracovať.

A navyše veľa dievčat síce ide študovať IT, ale mimo Slovenska, tie v štatistikách nemáme zachytené vôbec. My chceme dievčatám ukázať, aké možnosti budú mať, ak pôjdu študovať techniku, diskutujeme o ich uplatnení v tejto oblasti.

Čo považujete za váš najväčší úspech?

Keď sa niekedy pozriem späť, zdá sa mi až neuveriteľné z čoho Aj Ty v IT vyrástlo. Vlastne len z obyčajného nápadu usporiadať jediný workshop!

Pracovala som pre Fakultu informatiky a informačných technológií STU v Bratislave a stále viac som si všímala, že tam takmer nie sú dievčatá. Dohodli sme sa, že skúsime urobiť jednu aktivitu a uvidíme, či vôbec nejaké dievčatá prídu.

Oslovila som viacero ž...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 10:59:32 - Feat.: - Title: Nemecko bojuje s nedostatkom IT špecialistov, problém v sektore sa čoraz viac prehlbuje 02 - Modified: 2024-03-04 09:34:00 - Feat.: - Title: Ženy v IT? Sme na tom lepšie než Česi, ale za zvyškom Európy stále zaostávame, tvrdí pre HN šéfka Aj Ty v IT 03 - Modified: 2023-11-15 13:17:51 - Feat.: - Title: Programové vyhlásenie neobsahuje žiadnu víziu ani záujem o informatizáciu, tvrdí Slovensko.Digital 04 - Modified: 2023-08-21 12:53:53 - Feat.: - Title: Mnohí stredoškoláci mávajú namiesto informatiky voľné hodiny, ukázal prieskum 05 - Modified: 2021-12-21 12:17:50 - Feat.: - Title: Ako firmám pomáha s lovom talentov štát?
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
17. apríl 2024 07:04