Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Už žiadna tyčinka do nosa. Nemci odhalia covid z očí pomocou aplikácie

03.05.2021, 11:10
Autor:
lhrlhr
Nemeckí vedci predstavili alternatívnu metódu, ako sa otestovať na covid bez nutnosti použitia výterovej štetinky. Postačí smartfón so špeciálnou mobilnou aplikáciou, ktorá nákazu koronavírusu odhalí z fotografií očí.

Špeciálnu aplikáciu, ktorá zo snímok očí dokáže rozpoznať, či ste, alebo nie ste nakazení koronavírusom, vyvinula mníchovská spoločnosť Semic RF s pomocou amerických kolegov. Uvádza to portál iDNES.cz.

Úspešný na 95 percent

Test netrvá dlhšie ako tri minúty a podľa vývojárov aktuálne vykazuje 95-percentnú úspešnosť. Z fotografií vie rozpoznať takzvaný syndróm ružového oka, teda zápal spojiviek. Ten je jedným z príznakov choroby covid.

A hoci patrí medzi tie menej časté, tak nemecká spoločnosť podľa agentúry Reuters verí, že by aplikácia Semic EyeScan mohla začať novú éru testovania na koronavírus.

Namiesto výterov slizníc, ktoré sú pre mnohých testovaných nepríjemné, stačí v aplikácii vyfotiť obe oči, fotografie odoslať a vyčkať na vyhodnotenie.

To možno podľa výkonného riaditeľa Semic RF Wolfganga Grubera následne uložiť v podobe QR kódu priamo do smartfónu testovaného človeka.

Správny odtieň zápalu sprevádzajúceho covid sa podľa neho podarilo izolovať z viac ako dvoch miliónov rôznych odtieňov ružovej.

Uplatnenie na zápasoch a koncertoch

Aplikácia, ktorú spoločnosť otestovala na viac ako 70-tisícoch ľudí, v súčasnosti zvládne za jednu sekundu spracovať až milión fotografií.

Jej kapacitu možno podľa Grubera však ešte navýšiť, tento alternatívny spôsob testovania na koronavírus by tak mohol nájsť uplatnenie napríklad na športových zápasoch alebo koncertoch.

Teraz aplikácia prechádza schvaľovacím kolieskom u amerických úradov a Gruber verí, že do konca mája by ju mohla spoločnosť v USA i nasadiť. Cieľovou skupinou sú však výhradne spoločnosti a komerční používatelia.

Tomu zodpovedá aj mesačný poplatok: Semic RF si plánuje účtovať 480 eur. Nevylučuje však ani neskoršie rozšírenie medzi jednotlivcov, o výšku poplatku sa však v tomto prípade spoločnosť nezmienila.

01 - Modified: 2024-03-13 15:29:34 - Feat.: - Title: Stačí jedno dieťa a infikovaná je celá škôlka. Okrem covidu a chrípky je strašiakom aj iná infekcia 02 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 03 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 04 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 05 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 19:07