Techno stres dosahuje vrcholnú fázu. SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
StoryEditor

Diagnóza: techno stres. Keď digitálne pomôcky viac škodia než pomáhajú

10.05.2022, 00:00
  • Techno stres je označený ako choroba spôsobená neschopnosťou vyrovnať sa zdravým spôsobom s modernými technológiami.
  • Je fenoménom dnešnej uponáhľanej doby, najohrozenejšia je skupina zamestnancov nad päťdesiat rokov.
  • Tento skvelý článok a množstvo ďalších nájdete každý piatok v HNmagazíne.

Kupujem si krém a zubnú pastu. „Máte aplikáciu?“ pýta sa pokladníčka. Nie. „Stiahnete si ju teraz?“ pokračuje slečna. Nie, platím, prosím. „Tu máte letáčik a stiahnite si ju.“ Nechcem. Z predajne ma sprevádza pohľad, v ktorom sa mieša údiv a súcit. Slečna asi premýšľa, či som nebola niekoľko rokov v kóme. Povážte, nemám aplikáciu a nechcem ju!

​Odchádzam rozladená, ale nie je dôvod. Veď pokladníčka sa len opýtala, robila svoju prácu, o nič nešlo. Lenže ja trpím akútnou fázou techno stresu. Stačí len kontakt so slovom aplikácia a choroba o sebe dáva vedieť.

Je ako ekzém, ktorý je nejaký čas v pokoji, takmer o ňom neviete a potom zrazu máte všade červené škvrny a ste neznesiteľne nervózny. Mám zlú náladu zakaždým, keď počujem slová ako QR kód, banková identita, aplikácie. Reakciu spúšťa i výraz samoobslužná pokladnica.

Všimnite si, že pri normálnych pokladniciach, teda tých, kde sedí človek, je spravidla rad. Zákazníci v nej sú typickými predstaviteľmi pacientov s techno stresom.

Tvária sa tvrdohlavo a predstierajú, že nepočujú predavačku, ktorá opakovane volá: „Prejdite si k samoobslužným pokladniciam, je tam voľno.“ To isté hlási v predajni aj rozhlas.

Najhoršie je, keď sa pani naháňačka vydá loviť do radu. „Poďte, ja vám s tým pomôžem, ukážem, ako si to sám naskenujete.“ Všetci v rade majú pohľad uprený do diaľky. Nereagujú. Predstierajú, že nepočujú. Niektorí odseknú: Nechcem, počkám.

Som jednou z nich. Prečo by som sa mala pri bežnom nákupe potravín vyčerpávať kontaktom s technikou? Prečo mám niekam niečo sama klásť, súbežne sledovať, čo sa deje na displeji, a kontrolovať, či všetko prebieha správne, teda vydávať energiu, keď to robím neustále pri práci? Tu v obchode nechávam svoje peniaze, tak odo mňa, prosím, nechcite, nech ešte makám.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-06 14:36:25 - Feat.: - Title: Európska únia chce podporiť moderné technológie na záchyt, skladovanie a využívanie uhlíka 02 - Modified: 2024-02-09 08:00:00 - Feat.: - Title: ADMA názor: Ktoré trendy treba sledovať a na ktoré zabudnúť? 03 - Modified: 2023-12-10 12:00:00 - Feat.: - Title: Technológie nám mali dopriať viac voľného času, namiesto toho nám ho berú. Máme pre teba návod, ako to zmeniť 04 - Modified: 2023-09-09 09:00:00 - Feat.: - Title: Ako bude vyzerať svet v roku 2123? O sto rokov väčšina komunikácie nebude biologická, výrazne sa zmení aj medicína 05 - Modified: 2023-03-30 13:44:39 - Feat.: - Title: Českí vedci vyvíjajú nový materiál, vďaka ktorému nezamrzne vozovka na mostoch
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 02:13