StoryEditor

Meteority by mohli ovplyvňovať podnebie

26.12.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Meteority, ľudovo nazývané padajúce hviezdy, nezhoria v atmosfére do posledného kúska, naopak, ich zvyšky spadnú na zem. Tieto kozmické zrnká sú však oveľa väčšie ako sa predpokladalo, a preto by mohli mať vplyv na vývoj podnebia, konštatoval medzinárodný tím vedcov.
Výskumníci prvýkrát podrobne analyzovali dymovú stopu zanechanú meteorom. "Naše výsledky odporujú rozšírenému názoru, že hmota väčších meteoritov sa roztaví na častice s rozmermi v oblasti nanometrov," tvrdí Andrew Klekociuk z Australian Antarctic Division v Kingstone, ktorý spolupracoval s kolegami z Kanady a USA. Naopak, merania jeho tímu ukázali, že tieto telesá po sebe zanechávajú zrnká až do veľkosti 20 mikrometrov.
Úlomky väčších meteoroidov niekedy dopadnú až na zem a odborne sa nazývajú meteority. Objekty do desiatich centimetrov sa však úplne vyparia. Podľa teórie by sa mali premeniť na častice s rozmermi rádovo v nanometroch.
Meteorit, ktorý sledoval Klekociukov tím, sa vyparil v atmosfére 3. septembra 2004. Objekt vážil asi milión kilogramov a uvoľnil energiu rovnajúcu sa 13 -- 28 kilotonám TNT, čo sa rovná približne deštrukčnej sile atómovej bomby zhodenej na Hirošimu.
V dymovej stope meteoroidu našli vedci prachové zrnká, ktoré boli tisíckrát väčšie ako predpovedá teória. Tento prach sa zrejme týždne alebo aj mesiace vznáša v atmosfére, preto by mohol mať signifikantný, doteraz podceňovaný vplyv na tvorbu oblakov a odrážania slnečného žiarenia od nich späť do vesmíru.

menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
04. máj 2024 20:15