StoryEditor

Zavádzajú systém včasnej výstrahy pred cunami

19.12.2005, 23:00

V závere novembra tohto roku sa pri pobreží Sumatry začalo s inštaláciou bójí, ktoré budú vysielať varovné signály pred cunami. Indonézia, ktorú ničivý živel postihol 26. decembra minulého roku, potrebuje veľkú medzinárodnú pomoc pri inštalovaní systému včasnej výstrahy pred cunami.
Prvá fáza inštalovania tohto systému včasnej výstrahy, ktorý je spoločným projektom Indonézie a Nemecka, sa 300 kilometrov od pobrežia Sumatry už začala umiestnením dvoch bójí, z ktorých budú vedci získavať varovné signály.
Sedemmetrové bóje majú kužeľovitú kovovú konštrukciu a z nej vychádza akési lešenie, na ktorom sú pripevnené citlivé meracie prístroje. Toto všetko je pripojené k zariadeniu uloženému na morskom dne.
Komunikácia medzi zariadeniami bude podľa profesora Ernsta Fluea fungovať tak, že to bude merať zmenu úrovne morskej hladiny s presnosťou až na jeden alebo dva milimetre. Senzory na dne mora a na bóji dokážu merať aj seizmickú činnosť a zmeny v tlaku vody.
Vedcom na indonézskom pobreží by to malo umožniť prijímať informácie, na základe ktorých budú vedieť nielen to, či došlo k zemetraseniu, ale aj to, či ide o zemetrasenie, ktoré môže spôsobiť cunami. Z tohto systému podľa Flueho v konečnom dôsledku nebude mať osoh len Indonézia.
Inštalácia varovného systému sa stala nevyhnutnosťou po ničivej vlne z decembra minulého roka. "Nie je to len zodpovednosť indonézskej vlády. Podľa mňa by sa na tom mal podieľať celý svet," povedal Flue.
Čím ďalej od epicentra sa krajina nachádza, tým skôr dostane varovný signál. Napríklad pri vlaňajšej cunami by ľudia v indonézskom Acehu mali asi 20-minútové varovanie, ale na Srí Lanke by to boli až dve hodiny.
Indonézsky vedec Ridwan Džamolidin však upozorňuje, že istý čas potrvá, kým si vedci na nový systém zvyknú. "Aj tak je to však veľký krok a keď prijímacia stanica dokáže spracovať dáta, tak to bude ďalší veľký krok."
Zatiaľ sa budú varovania ľuďom na pobreží posielať cez esemesky. Sirény, ktoré by upozornili viac ľudí a rýchlejšie, sa plánujú neskôr.
Tektonický zlom, ktorý spôsobil vlaňajšie zemetrasenie a cunami, je stále nestabilný, čo znamená, že tam takmer naisto dôjde k ďalšej seizmickej činnosti. Nikto nevie kedy, ale vďaka varovaniu sa možno podarí zachrániť tisíce životov.

menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
03. máj 2024 13:48