StoryEditor

Vedci vyrábajú „terminátora“. Z peny a vosku

16.07.2014, 00:00
Autor:
stlstl
Deformovateľný robot by mal vedieť takpovediac meniť skupenstvá. A pomáhať najmä v medicíne.

Vo filme Terminátor 2 sa robot T-1000 v tekutom stave môže pretiahnuť stiesnenými priestormi alebo sa sám opraviť, keď sa poškodí. Niečo podobné sa snažia vyvinúť vedci. Teda, už sa im to podarilo. Je to materiál vyrobený z vosku a peny, ktorý dokáže meniť skupenstvo, či skôr stav, medzi mäkkým a tvrdým. Teraz sa snažia z neho vyrobiť robota.



Materiál, ktorý vyvinuli profesorka mechanického inžinierstva a aplikovanej matematiky na MIT (Massachusetts Institute of Technology) Anette Hosoi a jej bývalá postgraduálna študentka Nadia Cheng, by mohol byť použitý na vybudovanie deformovateľných chirurgických robotov. Tí by sa mohli pohybovať ľudským telom bez toho, aby poškodili niektorý z orgánov alebo cievy ešte predtým, ako dosiahnu cieľový bod. Svoj objav odprezentovali v článku v časopise Macromolecular Materials and Engineering. Okrem medicíny by sa podobné roboty mohli využívať napríklad pri hľadaní ľudí zavalených v sutinách, napríklad po zemetrasení.

Ako chobotnica
V spolupráci s robotickou spoločnosťou Boston Dynamics, so sídlom vo Waltham, Massachusetts, odborníčky začali vyvíjať materiál ako súčasť programu Chemické roboty agentúry Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). Agentúra sa zaujímala o robotov, ktorí by boli schopní pretlačiť sa stiesnenými priestormi a opäť nabrať objem vo voľnom priestranstve podobne, ako to robia chobotnice. „Ale ak robot bude vykonávať zmysluplné úlohy, musí byť schopný vyvinúť primerané množstvo sily na svoje okolie,“ vysvetľuje Anette Hosoi.  „Nemôžete jednoducho vytvoriť misu želé. Pretože v prípade, že hmota musí manipulovať nejakým objektom, tak by sa jednoducho zdeformovala bez toho, aby vyvinula dostatočný tlak schopný vec posunúť.“ Navyše ovládanie mäkkých štruktúr je zložité: oveľa ťažšie sa dá predpovedať, ako sa bude materiál pohybovať.

Vedci sa preto rozhodli, že jediný spôsob, ako vybudovať deformovateľného robota, je vyvinúť materiál, ktorý sa dá takpovediac prepínať medzi mäkkým a tvrdým stavom. Aby takúto hmotu vytvorili, vybrali si penovú štruktúru potiahnutú voskom. Pena sa dá totiž redukovať na zlomok svojej normálnej veľkosti, ale po uvoľnení sa vráti späť do pôvodného stavu. Vosk sa zas môže miernym zahrievaním zmeniť z pevného vonkajšieho plášťa na ohybný povrch. Tento materiál je navyše samoliečiaci. A materiál na jeho výrobu nie je nákladný. 

Zdroj: sciencedaily.com
 

01 - Modified: 2006-08-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Toyota s hybridom pre 24-hodinovku
01 - Modified: 2024-04-24 13:33:54 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:00:00 - Feat.: - Title: 11-ročné dievča objavilo milióny rokov starú fosíliu. Vedci sa domnievajú, že patrí najväčšiemu plazovi, aký kedy obýval planétu 03 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 04 - Modified: 2024-04-23 07:50:30 - Feat.: - Title: Vedci omylom spôsobili, že myši narástol ďalší pár nôh namiesto genitálií. Skúmali rastový gén 05 - Modified: 2024-04-22 06:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Pes na Mesiaci či Marse už nemusí byť fikcia. NASA už trénuje prieskumného štvornohého miláčika
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 18:05