StoryEditor

V histórii bolo viac matiek ako otcov, zistili vedci

12.10.2014, 12:03
Autor:
stlstl
Ženská DNA sa podľa najnovšej štúdie šírili po Zemi viac a rýchlejšie ako mužská.

V ľudskej histórii existovalo viac matiek ako otcov, dokazuje to nová analýza DNA ľudí po celom svete. O výsledkoch štúdie informoval portál investigativegenetics.com. Genetické poznatky tiež napríklad dokazujú, že keď sa ľudský druh začal šíriť z Afriky na ostatné kontinenty, bolo mnohoženstvo celkom bežné. 


„Historicky sa reprodukovalo viac žien ako mužov," hovorí jeden z autoro štúdie Mark Stoneking, profesor biologickej antropológie na Inštitúte Maxa Plancka pre evolučnú antropológiu v Lipsku. „To sa v ľudskej spoločnosti deje často, pretože nie všetci muži sú schopní dovoliť si mať ženu, a v niektorých kultúrach a obdobiach mávajú niektorí muži viac manželiek." Tieto praktiky mali za následok, že ženský genetický príspevok k celosvetovej populácie je väčší ako mužský.  

Stoneking a jeho kolegovia použili pri kontrole genetickej variácie v rámci mužského Y-chromozómu novú metódu. Pri skúmaní jednej časti chromozómu Y zistili nielen všetky genetické varianty, ale aj drobné rozdiely v usporiadaní DNA „písmen".  Novú technológiu použili na vzorkách DNA 623 mužov z 51 populácií z celého sveta vrátane austrálskej, európskej a americkej. Nová metóda im dovolila, aby vo vzorke DNA každého muža mohli porovnať otcovsky zdedený chromozóm Y (NRY), ktorý sa dedí z otca na syna, s mitochondriálnou DNA (mtDNA), ktorú odovzdáva svojim deťom matka. Genetická analýza ukázala, že ženy pravdepodobne cestovali za manželstvom oveľa viac, takže ich domov sa pohyboval s ich manželmi. Keďže ženy sa sťahovali viac ako muži, ich ženská mitochondriálna DNA sa rozšírila na veľké vzdialenosti. Muži naopak častejšie ostávali na jednom území, čo malo za následok, že ich synovia mali v každej populácii oddelenú DNA.


„Zistili sme, že genetické rozdiely medzi populáciami sú skutočne väčšie pre mužské NRY ako ženskú mtDNA. Ale nie také veľké, ako predpokladali niektoré predchádzajúce štúdie," povedal Stoneking. V regionálnom meradle tiež vzorky DNA ukázali podrobný príbeh jednotlivých oblastí. Napríklad ľudia vo východnej Ázii a Európe majú väčšie genetické rozdiely otcovskej ako u materskej DNA, čo naznačuje vysokú úroveň ženskej migrácie. Na rozdiel od toho obyvatelia Afriky, Oceánie a Ameriky majú väčšie rozdiely pre materskú ako pre otcovskú DNA.

Tím tiež odhaduje, že podiel mužov a žien v historickej populácii sa opakuje a je pomerne vyrovnaný. No napriek tomu, že v populácii môže byť rovnaký počet mužov a žien, práve nežnejšie pohlavie sa reprodukovalo počas dejín vo väčšej miere. 

Zdroj: investigativegenetics.comlivescience.com

01 - Modified: 2006-11-15 06:40:00 - Feat.: 0 - Title: Francúzi v stredu proti Grécku bez Ribéryho
01 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 02 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 03 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 04 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty 05 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Toto je bezkonkurenčne najdrahšia látka na našej planéte. Jediný gram sa predáva za 140 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 22:17