StoryEditor

Alkohol je stále problém. Ako sa liečia Slováci

01.01.2015, 09:00
Autor:
stlstl

Príjemný spoločník či nebezpečný jed? Alkohol je dnes najpoužívanejšou drogou. Milióny Európanov dnes trpia závislosťou od alkoholu a radi si ho doprajú aj tisíce Slovákov. Je pritom dokázané, že pravidelná konzumácia škodí zdraviu.

Mnoho ľudí si dnes dáva novoročné predsavzatia, ako teda účinne prestať s pitím? Prestať úplne, alebo znižovať dávky? Aj to je otázka, pre ktorú mnohí s liečbou váhajú. Nevedia si totiž predstaviť, že zo dňa na deň prestanú piť. Pre tých, ktorí sa nedokážu alkoholu zriecť úplne, odporúča psychiatrička Silvia Lúčna množstvo vypitého alkoholu znižovať postupne. Ide o takzvaný redukčný prístup. „Redukcia pitia abstinenciu nenahrádza, v dlhodobom horizonte však môže byť pre pacientov významným čiastkovým cieľom na ceste k abstinencii,“ vysvetlila Lúčna.

Podľa štúdie sa dnes lieči iba desať percent závislých. Doktorka Lúčna dôvod vidí aj v tom, že hneď prestať piť sa mnohým pacientom zdá ako nesplniteľný cieľ. „Dôvod, prečo niektorí pomoc nevyhľadajú, je aj strach, že ich známi uvidia na psychiatrii, a iní napríklad nevedia, kam majú ísť pomoc hľadať,“ uviedla. Liečbe závislosti od alkoholu pomáha psychoterapia i farmakologická liečba, ktorá je jej doplnkom. Dnes máme viacero farmakologických možností.


Jednou z nich je napríklad liek dostupný už aj na Slovensku, ktorý pomáha postupne znižovať pitie alkoholu. Svojím pôsobením na opioidné receptory v mozgu znižuje pocit odmeny po požití alkoholu. Indikovaný je u dospelých so závislosťou od alkoholu s veľmi rizikovým pitím, ktorí sa aspoň dva týždne snažili abstinovať, no neuspeli. Pacient liek užije asi dve hodiny pred predpokladaným časom pitia, napríklad pred rodinnou oslavou. „V mozgu alkoholika vyhráva túžba vypiť si nad signálom na zastavenie pitia. Tento liek pomáha túto nerovnováhu obrátiť v prospech rozhodovacieho systému, ktorý pokračovanie v pití zastavuje,“ priblížila Lúčna.

Klinické výsledky podľa nej preukázali zníženie počtu dní ťažkého pitia za dvanásť mesiacov až o 64 percent. „Objem skonzumovaného alkoholu pri liečbe klesol za pol roka o 61 percent,“ uzavrela psychiatrička.


Prístupy k liečbe závislosti od alkoholu

Okamžitá abstinencia

• cieľom tejto liečby je dosiahnuť okamžitú abstinenciu, redukciu počtu a intenzity relapsu, zlepšenie zdravia a psychosociálneho fungovania
• liečba závislosti od alkoholu berie do úvahy aj rodinnú a sociálnu situáciu pacienta i jeho telesný stav. Musí byť dlhodobá.

Postupná redukcia dávok vedúca k trvalej abstinencii

• predstavuje doplnkovú možnosť liečby pre tých, ktorí sa nedokážu alkoholu zriecť úplne a najmä hneď
• redukcia dávok z dlhodobého hľadiska predstavuje významný čiastkový cieľ na ceste k úplnej abstinencii a súčasne prináša zdravotné benefity
• tabletku zobrať nestačí. Psychosociálna podpora je základom liečby u oboch prístupov.

Štandardná dávka

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie štandardná dávka alkoholu je 10 g čistého alkoholu. To je napríklad:
• 250 ml piva s 5% obsahom alkoholu
• 125 ml vína s 12% obsahom alkoholu
• 50 ml likéru alebo aperitívu s 25% obsahom alkoholu
• 25 ml destilátu so 40% obsahom alkoholu

Zdroj: dusevnezdravie.sk

Článok bol uverejnený v magazíne Fit život.

01 - Modified: 2007-02-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tesco v Británii vyšetrujú
01 - Modified: 2021-01-03 19:00:23 - Feat.: - Title: Novoročný odkaz od speváčky Dary Rolins. Čo je podľa nej to najdôležitejšie? 02 - Modified: 2020-12-27 09:27:07 - Feat.: - Title: Toto je päť novoročných predsavzatí, ktoré vám zmenia celý život! 03 - Modified: 2020-12-27 09:23:59 - Feat.: - Title: Novoročný odkaz od Evity: Každý má svoj nový rok v inom čase 04 - Modified: 2020-12-22 08:34:36 - Feat.: - Title: Veľký horoskop na január. Dajte si pozor na zdravie a taktiež na vzťahy! 05 - Modified: 2020-01-02 13:41:28 - Feat.: - Title: Toto treba robiť, aby ste neprepadli smutným myšlienkám a depresii
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 03:14