StoryEditor

Tajomstvo Stonehange odkrýva unikátna 3D mapa

14.09.2014, 13:35
Autor:
stlstl

Archeológovia vytvorili najpodrobnejšiu mapu, aká bola kedy vyrobená, pod slávnym kamenným monumentom Stonehenge a v jeho okolí. Kombinovaním rôznych nástrojov na skenovanie preskúmali celú oblasť do hĺbky troch metrov s jedinečným rozlíšením. Prvé výsledky naznačujú, že kultový pamätník tu nestál sám, ale sprevádzalo ho 17 okolitých svätýň. Podrobnou analýzou obrovského množstva nazbieraných dát sa v budúcnosti pred nami vynorí úplne nový príbeh toho, ako sa Stonehenge a jeho okolie v priebehu vekov vyvíjali. Informovala o tom na svojich stránkach BBC.



Medzi prekvapeniami, ktoré výskum priniesol, sú stopy až 60 obrích kameňov alebo pilierov, ktoré tvorili časť 1,5 km širokého takzvaného „Super Henge", ktoré identifikovali už skôr v neďalekých Durrington Walls. „Za posledné štyri roky sme sa podrobne pozerali na tento úžasný pomník, aby sme sa pokúsila zistiť, čo sa okolo neho dialo," povedal profesor Vincent Gaffney z University of Birmingham na Britskom festivale vedy (British Science Festival). Priebeh a prvé výsledky výskumu tiež zachytávajú dva dokumentárne filmy, ktoré uvedie BBC.


Väčšina pozemkov v okolí Stonehenge doposiaľ nebola takýmto spôsobom preskúmaná. Pofesor Gaffney, vedúci výskumného projektu, vysvetľuje, že jednou z kľúčových otázok ostáva: „či to bolo naozaj miesto, kam mala prístup len hŕstka vyvolených?“ Nová trojrozmerná mapa, ktorá zachytáva územie vo veľkosti 1 250 futbalových ihrísk, naznačuje, že to tak celkom nebolo.


Výskumníci použili na skenovanie šesť rôznych techník v rôznych hĺbkach pod povrchom. Medzi použitými nástrojmi bol magnetometer, radar prenikajúci do zeme (GPR) či 3D laserový skener. Vďaka nim napríklad odhalili aj ďalších 17 mohýl v okolí približne v rovnakom veku ako Stonehenge. Zdá sa teda, že tajuplný pamätník nebol osamoteným kultovým miestom, ale súčasťou oveľa väčšieho komplexu. Dá sa teda očakávať, že v blízkej budúcnosti budeme svedkom mnohých fantastických odhalení ohľadom príbehu Stonehenge. 


Vďaka kombinácií rôznych techník mohli vedci doslova presvietiť oblasť pod a v okolí Stonehenge. 

Zdroj: bbc.com


 

01 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-17 09:30:00 - Feat.: - Title: Desivý objav, ktorý môže zabíjať. V našom tele sa nachádzajú nebezpečné upírske baktérie, ktoré priťahuje ľudská krv 03 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 04 - Modified: 2024-04-11 12:02:38 - Feat.: - Title: VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie 05 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 11:32