StoryEditor

Vedci zistili, že čínske jedlo chutí najlepšie s hudbou Taylor Swift

11.12.2015, 16:35
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Oxfordský profesor Charles Spence vypracoval štúdiu, ktorá hovorí, že existuje spojenie medzi druhom hudby a tým, ako si vychutnáme rôzne jedlá. Z jeho zistení napríklad vyplýva, že čínske jedlo podporí piesne Taylor Swift a indickému tandoori pridajú na ostrosti napríklad Arctic Monkeys.


Na výskume v odbore "gastrofyziky" spolupracoval Spence so slávnym anglickým kuchárom Hestonom Blumenthalom a bývalým šéfkuchárom reštaurácie El Bulli Ferranom Adriá, píše to britský denník The Times. Vedec a kuchári do svojej štúdie zapojili sedemsto dobrovoľníkov, ktorí si objednali jedlo rôzneho druhu a počúvali pri ňom hudbu šiestich žánrov. Účastníci experimentu potom na stupnici od jednej do desať bodov zaznamenávali, s ktorou hudbou si ktoré jedlo vychutnali najlepšie.





Je logické, že slávna ária Nessun Dorma najlepšie ladí k cestovinám, tvrdí profesor Spence. Avšak spojenie chilli s rokenrolom bolo pomerne prekvapivé. "Zatiaľ sa ešte nikto nezameral na spojenie medzi ostrým jedlom a hudbou," hovorí Spence. "My sme zistili, že ak k nemu pustíme hudbu, ktorá je živšia, dráždivejšia, vzrušivejšie, potom si ľudia korenené jedlo viac vychutnajú."

S hudobným sprievodom Bruca Springsteena a Arctic Monkeys ľudia vnímali jedlo ako o štyri percentá ostrejšie, než keď počúvali jazz v podaní Niny Simone. Tá je však veľmi dobrá k sushi. A Ed Sheeran sa dá púšťať k čínskej alebo thajskej kuchyni. Stravníci by si však mali dať pozor na Justina Biebera alebo Beyoncé, pretože podľa výsledku štúdie "vás Bieber od jedla odradí". A pokiaľ ide o hip hop a r'n'b, u tých sa podstatnejší vplyv na to, ako si ľudia vychutnajú rôzne jedlá, vraj nijako neprejavil.


 

01 - Modified: 2024-04-19 07:44:02 - Feat.: - Title: Taylor Swift vydala nový album. The Tortured Poets Department priniesol 16 nových skladieb a rozbíja internet 02 - Modified: 2024-04-09 13:17:02 - Feat.: - Title: Priprav sa na nadupané hudobné novinky. Po Beyoncé príde s novým albumom Billie Eilish aj Taylor Swift 03 - Modified: 2024-03-28 09:24:57 - Feat.: - Title: Podľa novej štúdie sme na porne závislí menej, ako sa čakalo. Zúčastnili sa jej aj Slováci 04 - Modified: 2024-03-27 11:06:37 - Feat.: - Title: Efekt Taylor Swift. Ako tragédia na jej koncerte prinútila zmeniť v krajine zákony o pitnej vode 05 - Modified: 2024-04-05 13:54:29 - Feat.: - Title: V zuboch z doby bronzovej objavili baktérie spôsobujúce zubný kaz
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 15:14