StoryEditor

Denis bude zubár. Meno ovplyvňuje náš život, tvrdia vedci

10.04.2015, 10:41
Autor:
idnes. czidnes. cz

Prečo melie mäso Ema a nie napríklad Eva? Z rovnakého dôvodu, z akého nájdete medzi dentistami veľké množstvo Denisov a Angelov v Los Angeles. Naše mená nás väčšinou sprevádzajú celým životom a stávajú sa neoddeliteľnou súčasťou našej identity. Podľa nového amerického prieskumu nás ovplyvňujú oveľa viac, než sme si doteraz uvedomovali. Vo videu sa to rozhodla objasniť americká verejnoprávna stanica PBS.
 




Nomen omen
Podľa vedcov nie je len náhoda, keď sa záhradník volá Větvička a veterinárka Veverková. Podiel na tom majú dva fenomény. Prvým z nich je tzv. Efekt písmen z mena, ktorý pomenoval bulharský vedec Jozef Nuttin už v osemdesiatych rokoch. Zistil, že ľudia uprednostňujú písmená obsiahnuté v ich menách naprieč jazykmi i kultúrami. Predpokladaným dôvodom je, že svoje meno často počujeme aj píšeme a vedci tento fenomén používajú i na meranie implicitného sebavedomia (automatická a nevedomá časť nášho sebavedomia). Čím radšej máme písmená zo svojho mena, tým lepšie mávame vzťah sami k sebe. V nedávnej štúdii dokonca prišli vedci na to, že pri práci v skupinách majú deti lepšie výsledky, ak vytvoria skupinu s deťmi s podobnými menami alebo písmenami v mene. Vtipné je, že štúdiu vydali traja vedci sa menami Polman, Pollman a Poehlman. Podobne ľudia preferujú tie čísla, ktoré označujú deň a mesiac ich narodenia.

Šampón aj povolanie
Vďaka rozpoznaniu efektu písmen z mena sa vedci dopracovali až k implicitnému egotismu - veľmi podobnému fenoménu, ktorý ovplyvňuje naše životy ešte viac. Naše pozitívne hodnotenie písmen nášho mena sa totiž môže preliať aj na produkty, povolania, miesta i mená našich priateľov. Práve preto žije vo Philadelphii viac Philov než inde USA, zatiaľ čo Louisovia a Louisy sa najviac rodia v Louisiane a St. Louis, prípadne sa tam aj sťahujú.

Podľa analýzy uskutočnenej na dátach 66 miliónov Američanov potom medzi právnikmi nájdeme zase kopu mien typu Laurie, Lauren a Lawrence (v angličtine law znamená právo) a medzi zubármi prevažujú Denisovia a Denisy.

Vedci ďalej tvrdia, že meno, ktoré dáme svojim deťom, môže ovplyvniť aj to, akú elektroniku si budú kupovať. Podľa tohto kľúča by mali mať Samanty slabosť pre Samsung a Philipovia pre elektroniku značky Phillips. Dobrou správou pre našich rodičov tak môže byť, že slovenské (a české) mena len výnimočne nesú aj ďalšie platné významy, ako je to v angličtine.

idnes.cz

01 - Modified: 2007-05-04 15:52:00 - Feat.: 0 - Title: SR a Rusko chcú stavať širokorozchodnú železnicu z Košíc do Bratislavy
01 - Modified: 2024-04-22 18:38:36 - Feat.: - Title: Nová správa otvorene hovorí o mučení. Komisár zistil závažné pochybenia nielen v reedukačných centrách 02 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 03 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 05 - Modified: 2024-04-12 14:46:46 - Feat.: - Title: Slovensko upadlo do najhoršieho stavu za 100 rokov. Starne, pôrodnosť klesá a nevytrhli nás ani migranti
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
28. apríl 2024 20:43