V priebehu mája by sa mal modul postupne pripojiť k ISS.space.com
StoryEditor

Ďalšia revolúcia vo vesmíre. K medzinárodnej stanici mieri nafukovací stan

08.04.2016, 19:57
Autor:
HNstyleHNstyle
Raketa Elona Muska nesie modul, ktorý by mal neskôr pomôcť osídliť okolité planéty.

K Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) mieri nový unikátny modul, píše portál idnes.cz. Výnimočný je tým, že je nafukovací, a teda aj omnoho skladnejší. Modul nesie označenie BEAM (Bigelow Expandable Activity Module) a jeho štart bude začiatkom dvojročného ostrého testu.

K stanici ho má dopraviť v priebehu niekoľkých dní raketa firmy SpaceX, ktorá štartuje dnes o 22:43 nášho času. Vráťme sa ale k súčasnému modulu, ktorý k ISS pripojí rameno Canadarm2. Beam bude napojený na európskou agentúrou vyrobený modul Tranquility známy tiež ako Uzol 3 (Node 3). Je to totiž jediné voľné miesto na ISS, kam sa modul vojde.

Montáž by mala prebehnúť počas mája, modul bude ale plne pripravený a napustený až v priebehu ďalších štyroch mesiacov. Celkom bude potrebné naplniť 16 m³. Objem modulu sa zvýši viac ako štvornásobne a pôvodný valca s rozmermi 2,36 × 2,16 metra sa zväčší na 3,23 × 4,01 m.
Vnútrajšok modulu BEAM. Bigelow Aerospace
V nafukovacom BEAM-e ani po naplnení nebude nikto trvalo bývať. Počíta sa s tým, že posádka ISS do modulu štyrikrát až šesťkrát za rok vstúpi, aby odobrala vzorky vzduchu a zmerala teplotu a radiáciu. Úlohou súčasného testu bude vyskúšať tepelnú, konštrukčné, mechanickú a ďalšiu odolnosť, rovnako ako zistiť tesnosť modulu v dlhodobom horizonte.

Ak sa experiment podarí, pôjde podľa amerických expertov o malú revolúciu v kozmickom bývaní. Nafukovacie moduly sa majú využívať pri budovaní základní na Mesiaci a Marse. Vedci teraz pracujú na vylepšení obalu, ktorý má byť odolnejší proti nárazu kozmického odpadu ako plášť štandardných modulov.

Vyrobené hoteliérom
Nafukovací modul vyrobila spoločnosť Bigelow Aerospace. Tá počíta s tým, že v prípade úspechu budú na obežnú dráhu vynesené väčšie systémy. Spoločnosť Bigelow Aerospace tak chce vyrobiť nafukovací modul o veľkosti autobusu a nakoniec vraj aj veľký nafukovací hotelový komplex. Ten by potom mohol slúžiť ako súkromná ​​vesmírna stanica. Optimistický variant hovorí o uvedení na trh v roku 2020.
Schéma pripojenia modulu BEAM k ISS. Konkrétne sa pomocou ramena Canadarm2 Beam pripojí k modulu Tranquility. NASA
Toho sa však prvá BEAM už nedočká: po dvoch rokoch sa modul od stanice odpojí a zhorí v atmosfére. V tej dobe by už ale pri stanici mohol byť ďalší modul, ktorý by sa na obežnú dráhu mohol dostať už niekedy na jeseň tohto roku.

Firma Bigelow Aerospace vznikla v roku 1998 z iniciatívy a za peniaze Roberta Bigelowa, majiteľa hotelového reťazca (Budget Suites of America), ktorého majetok sa odhaduje zhruba na miliardu dolárov. Nezdá sa, že by chcel zachrániť ľudstvo ako majiteľ SpaceX Elon Musk, ale rozhodne sa zdá byť ochotný do projektu nafukovacích staníc investovať značnú časť svojho majetku, počíta vraj minimálne s pol miliardou dolárov.

Firma Bigelow Aerospace skoro po svojom vzniku od NASA kúpila koncepciu projektu TransHab, ktorý pracoval s myšlienkou expandujúcich modulov, ktoré by sa na obežnú dráhu vynášali v zloženom stave. Spolu s projektom do firmy prišiel aj celý rad inžinierov, ktorí na ňom v NASA pracovali.

TransHab mal byť súčasťou vesmírnej stanice ISS, ale v roku 2000 bol program zrušený. Modul má mať pri štarte tvar valca s dĺžkou 11 metrov a priemerom 4,3 metra. Po rozvinutí sa jeho priemer zvýši asi na dvojnásobok. Výsledný vnútorný objem je teda asi 340 metrov kubických. Pre porovnanie: dnešný životný priestor posádky ISS je zhruba 916 m³.

Inžinieri firmy Bigelow (s ktorými naďalej aktívne spolupracuje NASA) princíp TransHab výrazne nezmenili, firma ale začala v menšom. Do vesmíru zatiaľ vyslala iba dva malé moduly, Genesis I a Genesis II, ktoré mali po nafúknutí vnútorný objem 11,5 m³. Moduly štartovali ako valce s priemerom približne 1,6 metra, po nafúknutí (ktoré trvalo len desať minút) sa ich priemer zvýšil na približne 2,5 metra. To sa nezdá veľa, ale pretože objem sa zvyšuje s druhou mocninou polomeru valca, v skutočnosti sa objem celého valca zvýšil prakticky trojnásobne (zhruba zo 7 m³ na 22 m³).

01 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Bola to druhá najjasnejšia hviezda. V budúcnosti môže svietiť ako druhý Mesiac 03 - Modified: 2024-04-23 12:03:29 - Feat.: - Title: Stal sa zázrak. NASA po piatich mesiacoch dostala od sondy Voyager zmysluplnú správu 04 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 05 - Modified: 2024-04-24 07:00:00 - Feat.: - Title: NASA našla v kozme zmutované baktérie. Môžu ohroziť posádku na vesmírnej stanici
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 13:15