StoryEditor

Údaj, ktorý vyrazí dych. Podľa novej mapy je až 92 percent populácie zamorenej

04.10.2016, 00:03
Autor:
bonbon

Skontrolujte si, v nakoľko zamorenej oblasti žijeme. Podľa nových interaktívnych máp vydaných Svetovou zdravotníckou organizáciou až 92 percent svetovej populácie žije v oblastiach, kde je kvalita ovzdušia je nižšia ako štandardy Medzinárodnej organizácie, spomína vedecký web RedOrbit.com.

"Nový model WHO ukazuje krajiny a miesta, kde je znečistenie ovzdušia vyslovene nebezpečné a umožňuje aj sledovanie pokroku v boji proti nemu," uviedol Flavia Bustreo, asistent generálneho riaditeľa WHO v tlačovej správe.Mapy sú založené na záznamoch dedín a miest získaných z družicových meraní, leteckých modelov a monitorov pozemných staníc na viac ako 3-tisícich lokalitách. Svetová zdravotnícka organizácia sa domnieva, že ide o najkomplexnejší záznam znečistenia ovzdušia súvisiaceho so zdravotníckymi údajmi jednotlivých krajín.

Smrtiaci problém
Podľa informácií organizácie asi 3 milióny úmrtí ročne je spojených s chronickou expozíciou znečisťujúcich látok v ovzduší. Znečistenie vzduchu v interiéroch môže byť (a je) rovnako smrtiace.
Takmer 90 percent smrteľných úmrtí na znečistenie ovzdušia sa udeje v krajinách s nízkymi a strednými príjmami a 94 percent z nich sú spôsobené chorobami ako chronická obštrukcia pľúc. Znečistený vzduch tiež zvyšuje šance na akútne respiračné infekcie.

"Tento nový model je veľkým krokom vpred k ešte sebavedomejším odhadom obrovského celosvetového problému viac ako 6-tich miliónov úmrtí, teda jedného z 9-tich na svete," hovorí Maria Neira, WHO riaditeľka ústavu verejného zdravia. "Stále viac a viac miest sledujeme, satelitné dáta sú komplexnejšie a my robíme stále kvalitnejšie odhady zdravia," dodala.

menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 12:03