StoryEditor

S radosťou opatrne. Šťastní ľudia sú najľahším terčom pre podvodníkov

21.11.2016, 16:00
Autor:
ČTKČTK

Aj tomu, kto je v podstate šťastný, sa občas stane, že narazí na niekoho, kto je ešte šťastnejší. Teda na osobu, ktorá je plná života už pred tým, ako si dá rannú kávu a po celý deň je samý úsmev a sviežosť. Môže to znieť prekvapivo, no práve takým ľuďom podľa nových vedeckých výskumov hrozí viac ako ostatným, že ich niekto oklame a podvedie.

Vedci z Newyorskej, Chicagskej a Pensylvánskej univerzity nedávno uskutočnili sériu výskumov zameraných na to, ako sú extrémne pozitívne ľudia vnímaní. Došli k záveru, že tieto osoby sú často považované za ľahko ovplyvniteľné.

Šanca premenená
Existuje mnoho iných prieskumov, podľa ktorých šťastné vyžarovanie poskytuje mnohé výhody, či už v osobnom alebo profesionálnom živote. Spokojní ľudia sú vnímaní ako atraktívnejší, sebavedomejší, dôveryhodnejší a sympatickejší. Žiadna z predchádzajúcich štúdii však neukázala, ako s očividne šťastnými ľuďmi jednajú ostatní.

Americkí vedci sa preto v šiestich rôznych výskumoch sústredili práve na to, ako okatá spokojnosť ovplyvňuje vzťahy medzi ľuďmi. Výsledky potvrdili, že veľmi šťastní ľudia sú v mnohých smeroch vnímaní kladne, ale zároveň sú vo všeobecnosti považovaní za naivky.

Ochranný štít
Vedci preto následne urobili niekoľko pokusov s cieľom zistiť, prečo to tak je. Zistili, že extrémne šťastní ľudia si svoj životný postoj udržujú buď tak, že dostatočne nespracovávajú prijaté informácie, ergo realitu, alebo sa pred negatívnymi správami zvonku chránia. A to je podľa vedcov hlavný dôvod, prečo môžu mať ostatní jedinci sklon slniečkovské typy podvádzať.

Pri jednom experimente dostali účastníci za úlohu získať čo najviac peňazí od ostatných tak, že im zle poradia. Prešlo im to predovšetkým u ľudí, ktorí pôsobili prehnane šťastne. Pri inom pokuse boli príliš spokojné osoby zase vyberané ako partneri na simulované rokovania, pretože testujúci mali dojem, že ich ľahko využijú.

Šťastní, teda naivní
Z týchto záverov by sa mali poučiť predovšetkým tí jedinci, ktorí pracujú v priamom kontakte s ľuďmi - napríklad predajcovia a obchodní zástupcovia. Hoci bývajú v USA školení na to, aby vyzerali čo najveselšie, podľa nových zistení hrozí, že vďaka prehnanému optimizmu pri rokovaniach pôsobia nepripravene, neinformovane a menej schopne.

To isté platí aj pre politických vodcov, ktorým ich okolie radí, aby sa široko usmievali a pôsobili tak čo najcharizmatickejšie. V skutočnosti totiž môžu dopadnúť tak, že nakoniec budú vyzerať slabí a neschopní akcie. "Umiernené šťastie môže pomôcť roztočiť spoločenské vzťahy. Ale príliš veľa šťastia nie je vnímané až tak priaznivo," uzatvárajú vedci.

01 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy 02 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 03 - Modified: 2024-04-11 19:19:52 - Feat.: - Title: Grossi upozornil na rastúce riziko jadrového nešťastia v Záporožskej elektrárni kvôli útokom dronov 04 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 05 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 22:12