StoryEditor

Návrat vyhynutého druhu? Vedci hľadajú tasmánskeho tigra

05.04.2017, 20:04
Nové indície vedú vedcov k tomu, aby obnovili pátranie po vačkovcovi, ktorý je už osemdesiat rokov považovaný za vyhynutý druh.

Posledný známy exemplár jedinca druhu Thylacinus cynocephalus zomrel v roku 1936 v zoologickej záhrade v tasmánskom Hobarte. Ešte v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch austrálski vedci po tzv. Tasmánskom tigrovi pátrali v divočine, ale bezvýsledne. Preto bol v roku 1982 Tasmánsky tiger oficiálne vyhlásený za vyhynutý druh.

V slovenčine je Tasmánsky tiger známy tiež ako Vakovlk tasmánsky, čo lepšie reflektuje fakt, že (napriek vzhľadu) nejde o šelmu mačkovitú ani psovitú. Patrí do radu vačkovcov, podobne ako napríklad klokan alebo vakomyš dlhochvostá.

Teraz však prišlo niekoľko nezávislých správ o pozorovaní, ktoré dáva vedcom nádej, že sa nejakým Tasmánskym tigrom predsa len podarilo prežiť. Obzvlášť povzbudivé sú pozorovania školených zamestnancov austrálskych národných parkov: "Jedna z týchto správ prišla od dlhodobého zamestnanca národného parku v Qeenslandu, iné od skúsených táborníkov v severnom Qeenslande," hovorí profesor Bill Laurance z James Cook University.

"Preverili sme opisy, ktoré sme od pozorovateľov získali, a farba očí, veľkosť tela, tvar tela i správanie živočíchov nesúhlasí so žiadnym známym druhom, ktorýésa v danej oblasti nachádzajú," dodáva Laurance.

Profesorka Sandra Abellová, Laurancova kolegyňa, preto povedie výpravu, ktorej cieľom bude tieto pozorovania overiť. Súčasťou plánu je aj použitie päťdesiatky "najmodernejších digitálnych fotopascí", ktoré vedci rozmiestnia na polostrove Cape York.

Výprava by mala začať už niekedy tento mesiac. Vedci zdôrazňujú, že nejde o nejaké hľadanie snežného muža alebo lochnesskej príšery: "Toto nie je mýtické zviera, ale reálny živočíšny druh. Poznáme ho ako z vykopávok, tak z fotografií a filmových záznamov," uviedla pre NPR profesorka Abellová.

"Šanca, že Tasmánsky tiger skutočne prežil a že ho nájdeme, je však veľmi malá. Nie som si istá, že tam sú. Potrebovala by som jasné dôkazy, ktoré by uspokojili moje pochybnosti. Ale naozaj dúfam, že ich nájdeme. Bol by to úžasný objav."

01 - Modified: 2022-08-17 11:26:28 - Feat.: - Title: Návrat vyhynutého zvieraťa? Vedci chcú oživiť tasmánskeho tigra, mláďa očakávajú o desať rokov 02 - Modified: 2022-01-28 16:52:01 - Feat.: - Title: Paleontológ: Veľká Fatra k nám doputovala zo Švajčiarska alebo Francúzska 03 - Modified: 2021-10-23 05:02:18 - Feat.: - Title: Smutná realita. Pozrite sa, ktoré zvieratá budeme poznať len z obrázkov 04 - Modified: 2021-08-16 08:41:53 - Feat.: - Title: Na Sibíri našli levíča z doby ľadovej, má zachovalú srsť, kostru aj orgány 05 - Modified: 2021-06-22 07:35:02 - Feat.: - Title: Najväčší suchozemský cicavec v dejinách Zeme bol zrejme nosorožec, ukazuje nový nález
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
12. apríl 2024 21:12