StoryEditor

Kauza Mokys. Na začiatku bol spor o kritériá

Ministerstvo obrany a Generálny štáb Ozbrojených síl SR nemali na začiatku 7,5- miliardového megatendra na systém Mokys rovnaký názor na pravidlá súťaže.

Ministerstvo obrany a Generálny štáb Ozbrojených síl SR nemali na začiatku 7,5- miliardového megatendra na systém Mokys rovnaký názor na pravidlá súťaže. HN to potvrdil riaditeľ odboru komunikačných informačných systémov a frekvenčného manažmentu rezortu Stanislav Kendra. "Vzniklo to ešte na prvopočiatku súťaže, keď si jednotlivé zložky ujasňovali určité pozície. Do výberu uchádzačov to však nijako nezasiahlo."
Bez vedomia štábu
V čom bol problém? Generálny štáb listom upozornil ministerstvo, že do súťažných podkladov je zaradené ako jedno z najdôležitejších kritérií riešenie systému velenia a riadenia. To sa do podmienok tendra malo dostať bez vedomia príslušníkov štábu, ktorí boli členmi komisie na prípravu hodnotiacich kritérií. Podľa dostupných informácií si štáb buduje Automatizovaný systém velenia a riadenia už niekoľko rokov - doteraz investoval vyše štvrť miliardy korún. "Tento systém však nemá vo vnútri ozbrojených síl širokospektrálnu pôsobnosť, vybudovaný bol len pre jeden prápor," tvrdí Kendra. Naopak, Mokys podľa neho rieši celú štruktúru komplexne, preto systém riadenia a velenia musí byť jeho súčasťou. "Odmietame tvrdenia o protichodných názoroch vedenia ministerstva obrany a velenia Generálneho štábu," vyhlásil hovorca ozbrojených síl Milan Vanga.
Poslanecký záujem
Podozrenia má dokonca preverovať vojenská tajná služba. "Ak je to pravda, určite sa na to na decembrovej schôdzi pozrieme," avizuje šéf parlamentného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Milan Cagala (ĽS-HZDS). Rezort obrany odmieta. "Nie je to pravda," tvrdí hovorca ministra obrany Zenon Mikle. O priebeh tendra sa bude zaujímať aj predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Robert Kaliňák (Smer-SD). "Musím vedieť viac. Nechcem sa nechať vtiahnuť do nejakej vojny medzi civilnou a vojenskou časťou ministerstva." Kaliňák zdôraznil, že zatiaľ v súťaži o Mokys nevidí žiadne znepokojujúce fakty. V tendri podľa neho nie sú firmy, ktoré by boli nejakým spôsobom podozrivé. "Obaja finalisti - americký Bae Systems aj francúzsky Thales - majú väčší ročný obrat ako je rozpočet Slovenskej republiky." Obe spoločnosti odmietajú v tejto fáze priebeh tendra akokoľvek komentovať. Štátny tajomník rezortu Martin Fedor varuje pred spochybňovaním súťaže. "Mohlo by to mať za následok ďalšiu stratu času pri zavádzaní tohto komunikačného systému do ozbrojených síl."
Nikto sa nesťažoval
V súťaži bolo pôvodne šesť zahraničných firiem. Keďže ide o dátové telekomunikačné služby, tender nespadá pod zákon o verejnom obstarávaní. "Neúspešní uchádzači sa v prípade pochybností o priebehu súťaže môžu obrátiť na súd alebo prokuratúru," povedal pre HN podpredseda Úradu pre verejné obstarávanie Rudolf Kulman. Tie môžu stanoviť predbežné opatrenie. "Neviem o tom, že by sa niektorá z vyradených spoločností chcela sťažovať na priebeh súťaže," dodáva Kendra. Transparentnosť tendra by mohol preveriť aj Najvyšší kontrolný úrad. "V roku 2006 zvažujeme kontrolu hospodárnosti vynaloženia finančných prostriedkov pri obstarávaní systémov na ministerstve obrany," avizuje hovorca úradu Peter Tábory.

Priebeh tendra na Mokys
- Do súťaže sa pôvodne prihlásilo šesť firiem. Dve - kanadská a izraelská - hneď v prvej fáze vypadli, pretože nepredložili všetky dokumenty požadované v súťažných podkladoch.
- V druhej fáze, keď mali uchádzači predložiť navrhované riešenie, bola vyradená americká spoločnosť Harris Corp. NY, ktorá získala najmenej bodov.
- V tretej fáze určenej na predvedenie funkcionality najnižší počet bodov získala talianska spoločnosť Selenia Comunications SpH. a z tendra vypadla.
- Cenový návrh pripravujú americká spoločnosť Bae Systems Inf. and Electronics Systems a francúzska Thales Comunications S.A.
- Víťaz bude známy koncom novembra.
(Zdroj: MO SR)

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 03:06