Ministerka spravodlivosti Lucia ŽitňanskáTASR/Michal Svítok
StoryEditor

Danko prekvapil koaličných partnerov: Nie je to najlepší príspevok k stabilite

07.08.2017, 18:08
Autor:
TASRTASR

Predsedníctvo koaličného Mosta-Híd rokuje o kroku predsedu SNS a parlamentu Andreja Danka, ktorý vypovedal koaličnú zmluvu. Predstaviteľov Mosta-Híd to prekvapilo, predseda strany Béla Bugár už dnes rokoval s Dankom. Viac pred zasadnutím predsedníctva nepovedal.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská komentovala Dankov krok tým, že sa tomu dá ťažko rozumieť. "Nie je to asi najlepší príspevok k dôvere a stabilite, ale ideme sa o tom porozprávať," povedala pred rokovaním predsedníctva Žitňanská.

Šéf rezortu životného prostredia László Sólymos zdôraznil, že Most-Híd sa podpísal pod koaličnú zmluvu s plnou zodpovednosťou. "A takisto by sme chceli postupovať ďalej," poznamenal.

Predčasné voľby nikdy nič nevyriešili
Podľa šéfa poslaneckého klubu Gábora Gála sa svet nekončí ani týmto krokom, ktorý ho ale podľa jeho slov dosť prekvapil. V predčasných voľbách riešenie nevidí. "Nikdy v minulosti nič nevyriešili," vysvetlil s tým, že nevie, o čo ide Dankovi.

Čo sa deje nevie ani minister dopravy Árpád Érsek. O vypovedaní koaličnej zmluvy sa dozvedel z televíznych správ. Od predsedníctva očakáva bližšie informácie. Neprezradil, čo si o Dankovom kroku myslí, hoci tvrdí, že si o tom myslí veľa.

Štátny tajomník ministerstva práce Ivan Švejna považuje vypovedanie koaličnej zmluvy za závažnú informáciu. Nevedel povedať, či pôjde koalícia ďalej. "Uvidíme," poznamenal s tým, že na predsedníctve chce počuť, čo sa stalo.

Čo sa stalo
anko dnes vypovedal koaličnú zmluvu. Ako dôvod uviedol absolútnu nevyhnutnosť prenastavenia pravidiel v koalícii, novú úpravu pomerov a vzťahov.

Taktiež stanovenie absolútne nových priorít, ktoré sa budú premietať v rámci procesu zostavenia nového rozpočtu s cieľom obnovy dôvery medzi koaličnými partnermi, ako aj dôvery verejnosti ku koalícii. Danko koaličným partnerom navrhuje bilaterálne, resp. multilaterálne rokovania s vedením SNS o možnosti zostavenia novej koaličnej zmluvy.

Vypovedaním koaličnej zmluvy sa bude v utorok (8.8.) zaoberať koaličná rada, ktorú na Úrad vlády SR zvolal premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico. Dankov krok považuje za absurdný, očakáva, že ho partnerom vysvetlí. Smer-SD avizuje, že sa na rokovaniach bude správať zodpovedne voči voličom aj krajine.

01 - Modified: 2024-04-13 11:16:30 - Feat.: - Title: Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby bol šéfom Národnej rady Danko, vyhlásil Fico 02 - Modified: 2024-02-02 11:34:08 - Feat.: - Title: Danko vyjadril plnú podporu Šimkovičovej. Som rád, že peniaze nedáva na dúhové pochody, povedal 03 - Modified: 2024-01-15 16:36:51 - Feat.: - Title: Polícia kryje Danka, každý iný vodič by fúkal hneď po nehode, znie z SaS 04 - Modified: 2024-01-14 14:35:42 - Feat.: - Title: KDH chce dôkaz. Vyzýva rezort vnútra, aby zverejnil, či sa Danko podrobil skúške na alkohol 05 - Modified: 2024-01-14 11:55:50 - Feat.: - Title: O 5 minút 12
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 00:53