StoryEditor

Vláda odklepla reformu zdravotníctva, pre ministra je najväčšia za posledných 17 rokov

29.09.2021, 14:30
Hnutie Borisa Kollára Sme rodina novelu nepodporilo. Návrh čelí rekordnému počtu pripomienok.

Návrh zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti je najväčší pokus o prebudovanie zdravotníctva za 17 rokov. Stojí to v návrhu, do ktorého patrí napríklad optimalizácia siete nemocníc, prepracovanie ambulantného sektora alebo regulácia zisku zdravotných poisťovní. Vláda dnes reformu ministra Vladimíra Lengvarského schválila. Prvé reálne zmeny v praxi sa začnú realizovať v roku 2024.

Po novom má vzniknúť optimalizovaná sieť nemocníc. Tie by mali fungovať na piatich úrovniach: komunitná, regionálna, komplexná, koncová a národná.

MZSR

Valí sa vlna kritiky

Presadzované zmeny však narazili na rekordný počet pripomienok, a to až 1 200. Vlna kritiky sa valí zo všetkých strán. Ešte minulý týždeň Lengvarský povedal, že „verí v to, že s reformou nakoniec dospejú k prijateľnému a čo najlepšiemu riešeniu“.

Podľa odborníkov je jedným z najväčších problémov nedomyslené financovanie súkromných nemocníc alebo zisk zdravotných poisťovní. Stratifikácia by mala tvorbu ich zisku regulovať.

Generálny riaditeľ poisťovne Union Michal Špaňár povedal, že sa objavila najmä otázka, koho poisťovne môžu zazmluvniť, koho nie a koho musia. Rovnako to vidí aj Dôvera. Jej zástupca Matej Štepianský hovorí, že reforma nešpecifikuje centralizáciu rozhodovania o tom, ktorá nemocnica má byť a ktorá nemá byť zazmluvnená zdravotnými poisťovňami.

V predkladacej správe ministerstva sa uvádza, že zdravotné poisťovne „budú môcť uzatvoriť zmluvu na ústavnú starostlivosť určitej úrovne len v nemocniciach zaradených do siete v danej úrovni alebo vo vyššej. Zároveň budú musieť uzatvoriť zmluvu všetky povinné programy a doplnkové programy v nemocniciach príslušnej úrovne“. Voľnú ruku majú pri nepovinných programoch a službách, kde si môžu samy vybrať z dostupných poskytovateľov v sieti podľa vlastných podmienok pri dodržaní legislatívou určených štandardov.

MZSR

Proti bola Sme rodina, výhrady má SaS

Takýto návrh sa však nepáčil koaličnej strane SaS na čele s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom. Podľa neho je reforma dôležitá a rozumie, že sa potrebuje obmedziť zisk poisťovní, nesúhlasí však s konkrétnym návrhom. „Sme za zníženie zisku, ale existujú lepšie spôsoby,“ uviedol po rokovaní vlády. Ministri SaS napriek tomu za reformu hlasovali a spoliehajú sa na to, že sa ich pripomienky zapracujú v parlamente.

Hnutie Borisa Kollára Sme rodina však novelu nepodporilo vôbec. Podľa slov šéfa rezortu práce Milana Krajniaka chcú viesť s ministrom zdravotníctva otvorený dialóg. „Chceme si vyjasniť veci. Pretože formulácie v návrhu zákona umožňujú v niektorých prípadoch rôzny výklad,“ dodal Krajniak s tým, že hnutie sa obáva, že niektoré nemocnice by zanikli, to nechcú dovoliť.

„Minister síce povedal, že nechce rušiť nemocnice, ale nie sú vyjasnené niektoré otázky,“ dodal Krajniak. Podľa neho si Sme rodina uvedomuje, že zdravotníctvo na Slovensku nefunguje, ale ak nebude v návrhu vyslovene napísané, že žiadne nemocnice sa nebudú rušiť, naďalej s ním nebudú súhlasiť.

Lengvarský sľubuje zachovanie lôžok a urgentu

Kollárovo hnutie síce žiada, aby dal minister písomný prísľub, že nedôjde k rušeniu nemocníc, Lengvarský sa však na to nechystá. „V najbližšom legislatívnom procese prerokujeme veci, ktoré chce Sme rodina ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-15 09:31:20 - Feat.: - Title: Analýza: Ako často sa mení minister zdravotníctva? Porovnanie SR, ČR a Nemecka 02 - Modified: 2023-05-18 15:33:17 - Feat.: - Title: Operácie do dvoch týždňov, platy podľa spokojnosti pacientov. Ktoré plány v zdravotníctve ostali iba na papieri? 03 - Modified: 2023-05-21 10:05:53 - Feat.: - Title: Politické tlaky na odborníkov pokračujú, na komisii boli aj Hegerovi ľudia 04 - Modified: 2023-03-14 13:46:57 - Feat.: - Title: Exministerka Kalavská: Máme vyššie odvrátiteľné úmrtia ako zvyšok EÚ. Naše zdravotníctvo už je kolabujúce 05 - Modified: 2023-03-09 17:29:28 - Feat.: - Title: Lengvarský prisľúbil nadstavbu Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach. Rezort to teraz rieši
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 06:57