Minister školstva Peter PlavčanTASR
StoryEditor

"Obávam sa, koho SNS nominuje." Špičky v školstve reagujú na koniec Plavčana (anketa)

Prečítajte si, čo hovoria ľudia z prostredia slovenského školstva na vývoj udalostí v rezorte.

Minister školstva Peter Plavčan, nominant SNS, na svojom poste končí. Premiér Robert Fico dnes vyzval šéfa SNS Andreja Danka, aby mu predložil meno nového ministra školstva. Ľudí z prostredia slovenského školstva sme sa na to spýtali. Naša otázka znela: "Ako vnímate avizovanú zmenu na poste ministra školstva? Kto by mal rezort viesť?"

Robert Redhammer, Rektor Slovenskej technickej univerzity
Rezort školstva by sa konečne mal stať prioritným rezortom, pretože školstvo potrebuje zmeny. Odchádzajú nám mladí študenti do zahraničia, škrípe podpora a rozvoj vedy a výskumu. Ak bude vymenovaný nový minister, verím, že bude hájiť záujmy a napĺňať potreby slovenských škôl, učiteľov, žiakov a študentov, lebo oni sú budúcnosť Slovenska.

Karol Mičieta, Rektor Univerzity Komenského
Je to komplikované, vysoké školy budú vyberať kandidáta pre seba. Rovnako aj stredné a základné školy. Chcem, aby to bol človek, ktorý má školstvo v srdci aby bol oduševnený a zapálený. Musí dobre poznať všetky štruktúry školstva. Pripúšťam možnosť krízového manažéra, ale ten nemusí pochopiť všetko. Školstvo je veľmi senzitívne, samosprávne a vysoké školy sú veľmi autonómne. Hľadajme múdrych ľudí a nehľadajme takzvaných expertov.

Pozrite si aj brífing, na ktorom premiér Fico požiadal Danka o meno nového ministra školstva:

Branislav Kočan, Iniciatíva slovenských učiteľov
Doteraz ma minister Peter Plavčan nepresvedčil o tom, že myslí reformu naozaj vážne. Za svoje obdobie vo funkcii nespravil nič zásadné pre reformovanie školského systému. Vo všeobecnosti by sme boli radi, keby na post nastúpil odborník zo školského prostredia, ktorý by mal už pripravené reformné kroky a nepripravoval ich od začiatku už v úrade.

Vladimír Crmoman, Iniciatíva slovenských učiteľov
Obávam sa, aká nominácia príde z SNS. Mal by tam byť človek, ktorý bude schopný zrozumiteľne komunikovať o tom, čo sa robí na ministerstve a bude si schopný obhájiť svoje rozhodnutia, prinesie viac transparentnosti vo financovaní eurofondov a taktiež prinesie konštruktívne zmeny do celého systému vzdelávania. Už pri prvej nominácií ukázali, že nemajú dostatočné kádre, ktoré by dokázali viesť takýto dôležitý rezort. Dávať druhý raz šancu SNS vidím ako riskantný krok. Je to v niečom pozitívny krok. Prevzatie zodpovednosti aj za rozhodnutia svojich podriadených nie je bežnou praxou na Slovensku. Ministri neodstupujú pre nič za nič. V tomto zmysle je to pozitívne nastolenie politickej kultúry. Bolo to trošku vynútené, až po tom, čo sa prezident vyjadril, že nie je spokojný s počínaním ministra. Celkovo sa to dá zhodnotiť, až keď sa ukáže, kto bude nástupca a tiež aké zmeny nastanú pri investovaní eurofondov do vedy a výskumu.

Pavel Ondek, predseda zväzu pracovníkov školstva a vedy
Všetky zmeny z ministerstva školstva nie sú dobré. Pán Plavčan je 18. ministrom od roku 1990. Tým pádom nebola dotiahnutá žiadna reforma školstva do konca a to nie je dobre pre žiakov ani pre učiteľov a ďalších pracovníkov v školstve. Zatiaľ všetci ministri stroskotali a skončilo to na politických nedorozumeniach. Potrebujeme na poste ministra odborníka, ale aj človeka, za ktorým stojí vláda. Minister školstva nemôže stáť sám, musí mať podporu od kolegov z vlády aby dostal rezort viac finančných prostriedkov.

Bálint Lovász, predseda študentskej rady Slovenska
Samozrejme, hodnotíme maximálne pozitívne to, že sa vyvodila nejaká politická zodpovednosť. Veľmi pozitívne hodnotíme to, že sa rektorom podarilo poukázať na kauzu, ktorá má, dajme tomu, úspešný koniec. Na druhej strane je to istá nestabilita, minimálne tri-štyri mesiace sa bude nový minister tváriť, že sa ešte zaúča a potrebuje získať informácie. To je pre nás zlé, máme zákony, reformy na stole, rôzne rozbehnuté procesy, ktoré by už nemali ďalšie roky čakať. Čakáme nového ministra, ktorý nebude visieť na špagátiku nejakého politika. Potrebujeme odborne zdatného ministra, ktorý si vie presadiť svoj odborný názor na školstvo. Rezort ostáva pod vedením SNS, takže predpokladám, že budú chcieť niekoho zo svojich radov. Je pre nás dôležitejší prístup ako konkrétne meno.

01 - Modified: 2024-04-23 14:54:06 - Feat.: - Title: Mnohí by termínovaný vklad hľadali u colníkov. NBS testovala 24-tisíc žiakov, výsledky sú katastrofálne 02 - Modified: 2024-04-23 09:02:27 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 03 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 04 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 05 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 21:51