Ján LunterTASR/Branislav Račko
StoryEditor

Prieskum: Kotleba padol, županom by sa stal Lunter

22.08.2017, 13:17
Autor:
hašhašchocho
Citeľnú stratu zaznamenal aj nezávislý kandidát Stanislav Mičev.

Ak by sa voľby župana Banskobystrického kraja konali začiatkom augusta 2017, nevyhral by ich doterajší šéf kraja a predseda ĽSNS Marian Kotleba, tak ako tomu bolo v prieskumoch doteraz. Najviac hlasov by podľa prieskumu agentúry Focus dostal nezávislý kandidát Ján Lunter. Volilo by ho 21,8 percenta opýtaných.

Nasleduje práve Kotleba s 21,1 percentami. Oproti júnovému prieskumu Focusu, v ktorom mal líder ĽSNS pred Lunterom náskok 5,9 percentuálneho bodu, tak zaznamenal prepad o 4,8 percentuálneho bodu.

Pozrite si aj tlačovku Luntera z 3. apríla, na ktorej oznámil svoju kandidatúru:

Stratil aj Mičev

Na treťom mieste sa umiestnil poslanec SaS Martin Klus. Hlas by mu odovzdalo 14,4 percenta opýtaných.

Citeľnú stratu zaznamenal aj nezávislý kandidát Stanislav Mičev. Začiatkom augusta by získal 10,1 percenta hlasov, čo činí prepad o 2,8 percentuálneho bodu oproti júnu.

Aktuálny prieskum bol vykonaný na objednávku kandidáta Martina Juhaniaka, ktorý sa v ňom umiestnil na štvrtej pozícii so ziskom 10,9 percenta.

​Agentúra Focus uskutočnila prieskum v dňoch od 31. júla do 10. augusta na vzorke 1 033 respondentov prostredníctvom telefonického dopytovania. Otázka znela: "V prípade, ak by sa voľby predsedu VÚC, teda župana, konali tento víkend a kandidovali by nasledujúci kandidáti, ktorého z nich by ste volili?"

Voliť by nešlo 9,6 percenta opýtaných a až 32,6 percenta odpovedalo "neviem".

Ako by to bolo bez Kotlebu?

Keďže Kotleba stále oficiálne neoznámil svoju kandidatúru na post župana Banskobystrického kraja, agentúra Focus sa pýtala aj na alternatívu, že by tak neurobil. V tom prípade otázka znela: "A keby sa Marian Kotleba rozhodol, že nebude kandidovať na funkciu župana v nastávajúcich regionálnych voľbách, zmenilo by to vaše rozhodnutie? Ktorého kandidáta by ste volili v takomto prípade? Prečítam Vám ešte raz ich mená."

Aj v tom prípade by vyhral Lunter, tentokrát s 23,2 percentami. Kotlebova absencia by však najviac pomohla Klusovi. Poslanec SaS by sa s 19,2 percentami umiestnnil na druhej priečke. Tretí by bol Juhaniak, hlas by mu odovzdalo 14,3 percenta opýtaných.

Klus naznačil manipuláciu

Klus v polovici augusta spochybnil prieskum Focusu, keď na svojom facebookovom profile naznačil, že môže byť zmanipulovaný.

Poslanec SaS tvrdí, že jemu blízkej osobe volala anketárka, ktorá sa pýtala, či pozná kandidátov na predsedu BBSK. Mala odpovedať, že Klusa, Mičeva a Luntera. Na to mala anketárka neprofesionálne a sugestívne poznamenať, že ju teší, že pozná Luntera.

​Telefonický rozhovor pokračoval otázkou, koho by volila, keby sa voľby konali túto sobotu. "Klusa," mala odpovedať pre opozičného poslanca blízka osoba. "A ak nie Klusa?" pokračovala anketárka v rozhovore.

"Mičeva," znela odpoveď. "A nie náhodou pána Luntera? Keď ho poznáte," mala opäť neprofesionálne odvetiť anketárka. Rozhovor je graficky znázornený na obrázku, nechýbajú emotikony či palec nahor.

Focus sa bráni

"Agentúra Focus pôsobí na poli prieskumov už viac ako štvrťstoročie a je rešpektovaným partnerom domácich aj zahraničných komerčných aj akademických pracovísk. Svoje profesionálne renomé sme si vybudovali aj vďaka prísnemu dodržiavaniu etických profesných pravidiel, ako aj nepísaných morálnych zásad," píše v reakcii agentúra.

FOCUS ďalej uvádza, že keby došlo k individuálnemu zlyhaniu operátora, vo výsledkoch reprezentatívneho prieskumu sa neprejaví. "Pokiaľ nám pán Klus poskytne telefónne číslo volaného respondenta, tak vec, samozrejme, preveríme," reagoval pre HNonline.sk šéf agentúry Martin Slosiarik.

"Zároveň však tento jeho status dáme posúdiť právnikovi, pretože ho považujeme za zámerné účelové poškodzovanie dobrého mena našej agentúry. Takéto pokusy o spochybňovanie profesionality našej práce nám pripomínajú smutné časy pred rokom 1998," čím FOCUS odkazuje na éru mečiarizmu.

01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-11 04:59:56 - Feat.: - Title: Viac ako 80 percent Ukrajincov naďalej verí, že nad Ruskom zvíťazia, ukázal prieskum 04 - Modified: 2024-04-07 16:30:00 - Feat.: - Title: „Ako by niekto zmazal dva týždne kampane.“ Staršie prieskumy trafili výsledky presnejšie než tie pred finále 05 - Modified: 2024-04-08 06:57:08 - Feat.: - Title: Aliancia v parlamente výrazné mení pomer síl, Ficova vláda by s ňou mala ústavnú väčšinu (najnovší prieskum)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:06