StoryEditor

"Hej, Slováci", Tisov žiak a hajlujúci mladík

14.03.2007, 23:00
Dôchodcovia, členovia kontroverznej Slovenskej pospolitosti, mladíci s vyholenými hlavami. Zhruba stovka prívržencov prvého slovenského štátu sa včera zišla pri hrobe Jozefa Tisa na Martinskom cintoríne v Bratislave.

Dôchodcovia, členovia kontroverznej Slovenskej pospolitosti, mladíci s vyholenými hlavami. Zhruba stovka prívržencov prvého slovenského štátu sa včera zišla pri hrobe Jozefa Tisa na Martinskom cintoríne v Bratislave. Ten sa už tradične každý rok 14. marca stáva miestom výročnej spomienky na vojnový štát.
Cez policajný "detektor"
Každý, kto chcel vojsť na cintorín, musel prejsť policajnou kontrolou a legitimovaním - "strážcovia zákona" stáli pred každým vchodom.
Mierime k Tisovmu hrobu, kde už znejú prvé prejavy jeho sympatizantov. Nechýbal medzi nimi ani bývalý Tisov žiak z učiteľského ústavu. Ten hovoril, že sa netreba modliť za Tisovu dušu, ale skôr k nemu, lebo verí, že "je oslávený".
Postupne prichádzali na cintorín mladíci s vyholenými hlavami. Spomienku sledujú z väčšej vzdialenosti. Práve reční predseda Slovenskej národnej jednoty Stanislav Pánis. O vyholených mladých mužoch hovorí, že niektorí z nich ani nevedia, prečo sú tu. "Myslím, že ma pochopili, dokonca som si všimol, že mi sami proti sebe začali tlieskať, keď som im povedal, že nespievali. Určite som sa ich dotkol," dodal Pánis.
Po takmer každom dlhšom prejave prišla na rad modlitba, spievala sa hymna slovenského vojnového štátu Hej, Slováci, v repertoári nechýbala ani hymnická pieseň Kto za pravdu horí.
Hajlovanie na cintoríne
Niektorí z mladíkov, ktorí stáli obďaleč, boli očividne "posilnení" alkoholom. Jeden z nich začal dokonca hajlovať, ktorého musel "krotiť" Michal Laššák zo Slovenskej pospolitosti. "My nemôžeme nikomu zakázať zúčastniť sa na tejto spomienke, a je na každom, ako sa bude chovať. Je tu veľa ľudí zámerne poslaných, aby robili nejaké zámerné gestá, aby dehonestovali a špinili našu pokojnú spomienku," uviedol Laššák. Tomu boli tŕňom v oku aj prítomní policajti - podľa neho ich prítomnosť je na to, aby zastrašila ľudí, ktorí sa chcú zúčastňovať na takýchto spomienkach. "A na to, aby medzi širokou verejnosťou dehonestovali dnešný deň." Policajní operatívci si celú akciu aj niektorých ľudí nahrávali na kameru.
"Nie, nemôžeš!"
Pokúsil som sa osloviť aj skupinku holohlavých mladíkov - no neúspešne. Našu otázku predbehla ich odpoveď. "Nie, nemôžeš," reagoval jeden z nich. Pýtame sa aj jedného z tých, ktorí takmer hodinu a pol držali pri Tisovom hrobe slovenskú vlajku. "Ruka z toho dosť bolí," poznamenal.
Po skončení piety sa všetci pokojne rozišli, no spomínaná skupinka vyholených mladíkov sa vybrala do centra mesta. Ani nie po hodinke už boli v obkľúčení policajných hliadok pred Prezidentským palácom. Na viacerých z nich už bolo vidno, že slnko a alkohol k sebe nepatria. Napriek tomu polícia väčšie problémy riešiť nemusela. Podľa bratislavskej policajnej hovorkyne Aleny Toševovej nemuseli nikoho predvádzať na políciu, keďže nebol narušený verejný poriadok.

01 - Modified: 2003-05-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Izraelské svetlo v odpočúvaní 02 - Modified: 2003-05-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mýty, fakty a skutočnosť 03 - Modified: 2003-05-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nedeľná chvíľka tradícií 04 - Modified: 2003-05-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Staronoví predsedovia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 06:07