Minister vnútra Robert KaliňákTASR/A. Galica
StoryEditor

SaS ide po ministroch Smeru. Pokúsi sa odvolať Kaliňáka a Richtera

24.08.2017, 13:42
Autor:
TASRTASR

Strana SaS sa opäť pokúsi v parlamente odvolať ministra práce Jána Richtera a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD).

Dôvodom sú kauzy Čistý deň a Bašternák. Liberáli to oznámili na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

"Dnešným dňom začíname zbierať podpisy na odvolanie týchto dvoch pánov," povedal predseda SaS Richard Sulík.

Ocenil odstúpenie ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS), čo podľa neho vytvorilo precedens. Podmienky na odvolanie či odstúpenie totiž podľa tohto prípadu spĺňajú aj Richter s Kaliňákom.

Nová situácia okolo kauzy Čistý deň podľa šéfky klubu SaS Natálie Blahovej dokázala, že "na čele rezortu práce je človek, ktorý neváha zapredať zdravie detí za svoj politický život". Pripomenula, že opozícia sa už pokúšala Richtera odvolať, ale neuspela.

Druhý pokus podľa Blahovej nemusí byť márny.

"Teraz nemôžu mať pochybnosti a verím, že sa medzi vládnymi poslancami nájdu aj slušní ľudia, ktorí si povedia, že siahať na zdravie detí sa nesmie," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko pripomenul kauzu Bašternák, do ktorej je podľa neho zapojený Kaliňák.

"Zostalo podozrenie, že podnikateľ Bašternák si akciami, ktoré predal ministrovi pod cenu, snažil kúpiť trestnoprávnu imunitu," uviedol Galko a pýta sa, čo Kaliňáka stále drží vo funkcii.

Podľa neho to, že mu štátna funkcia zabezpečuje beztrestnosť.

Opozícia dlhodobo žiada Kaliňákov odchod a mieni v tom pokračovať aj návrhom na odvolanie z funkcie, ktorý chce predložiť v parlamente.

Sulík zároveň zdôraznil, že premiér Robert Fico (Smer-SD) hazarduje so Slovenskom.

"Jeho koalícia je v troskách," vyhlásil Sulík. Koaličná kríza podľa jeho slov nevznikla kvôli hodnotám, ale pre peniaze.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:29