web stránka univerzity
StoryEditor

Medzi top svetové univerzity sa dostali aj tri slovenské

06.09.2017, 17:15
V top tisícke je Univerzita Komenského v Bratislave, Slovenská technická univerzita v Bratislave a Technická univerzita v Košiciach.

Prestížny celosvetový rebríček Times Higher Education World University Rankings (WUR) 2018 na slovenské školy opäť nezabudol. Tri slovenské školy považuje za svetovú špičku. Univerzita Komenského si svoju pozíciu udržala a stále je na úrovni 601. až 800.

„Je to najlepších tisíc univerzít na svete a my si držíme stále pozíciu. Samozrejme je tu priestor na zlepšenie,“ komentoval pre hnonline umiestnenie rektor Univerzity Komenského Karol Mičieta.

Spokojný je aj rektor Slovenskej technickej univerzity, ktorá skončila na rovnakej priečke 801. až 1000. ako Technická univerzita v Košiciach.

„Najväčšiu váhu majú reputácie vo vzdelávaní, výskume a citačné odvolávanie na vedecké práce. To má asi najväčšiu váhu. Tam sme mali medziročne mierny pokles takže preto sme sa nedostali do vyššej kategórie,“ vysvetľuje bodovací systém pre hnonline rektor STU Robert Redhammer.

Bodovací systém

Rebríček WUR hodnotí univerzity podľa toho, či sú výskumne intenzívne, teda aký majú dominantný výskum pri procese vzdelávania. Monitorujú približne 3-tisíc univerzít, z toho 2-tisíc považujú za výskumné a z tých potom zoraďujú rebríček. Na svete je pritom 23-tisíc škôl.

„Metodiku teraz očisťovali aby bola viac reprezentatívna a menej už závisí na veľkosti školy a viac na reputácii,“ tvrdí Redhammer.

„Tento rebríček je určite objektívnejší pretože hodnotí výkony ktoré sa nedajú ovplyvňovať. Je založený na výkonoch,“ približuje Mičieta. Hodnotitelia sa pozerajú aj na to, ako je škola prepojená s praxou a hlavne aký objem finančných prostriedkov z priemyslu škola získala.

„My v tomto bode získavame body len ťažko, keďže mi vychovávame ľudí pre štátnu správu, oproti košickej univerzite, ktorá spolupracuje napríklad s U.S Steel.

Aj naši študenti lekárstva spolupracujú s praxou no nie však za peniaze, na tomto body strácame,“ vysvetľuje Mičieta. Spolupráca s praxou je však podľa neho dôležitý trend a univerzita ktorá sa na to nezameria postupne zanikne.

Všetky rebríčky nie sú objektívne

Obaja rektori sa zhodli na tom, že tento rebríček. „Podľa možnosti, ktoré univerzity v našom regióne majú, je toto rebríček určený pre nás,“ tvrdí Redhammer.

Naráža pritom na nedávny šanghajský prieskum, ktorý do rebríčku zaradil len Univerzitu Komenského ako jedinú slovenskú na miesto 701-800. „Šanghajský rebríček do veľkej miery hodnotí to koľko študentov získalo Nobelovu cenu alebo koľko zamestnancov je držiteľom tejto ceny,“ upozorňuje rektor STU, súhlasí s ním aj Mičieta a dodáva, že pri takýchto kritériách by sme len ťažko dobiehali najlepšie univerzity sveta.

Zavážia tiež dotazníky. Agentúra, ktorá rebríček zostavuje, rozpošle akademikom z celého sveta dotazníky, kde majú sami vybrať najlepších sto univerzít. „To znamená, že čím väčšia krajina, tým väčšia šanca, že sa škola dobre umiestni,“ vysvetľuje Redhammer.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:07