Minister vnútra Robert KaliňákTASR/M. Svítok
StoryEditor

Sulíkovci majú podpisy na odvolávanie Kaliňáka. Nevidíme dôvod na jeho koniec, tvrdia v SNS

11.09.2017, 12:44
Autor:
TASRTASR
K odvolávaniu Kaliňáka v parlamente chce SaS pristúpiť potom, ako Robert Fico vytvoril podľa nej precedens pri odvolaní ministra školstva Petra Plavčana.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzbierala podpisy opozičných poslancov na zvolanie mimoriadnej schôdze vo veci vyslovenia nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD).

Opozičná strana to dnes oznámila prostredníctvom tlačovej správy.

Už je blízko čas, kedy ich odovzdáme,“ citovala strana svojho podpredsedu Ľubomíra Galka.

Výzva Ficovi

K odvolávaniu Kaliňáka v parlamente chce SaS pristúpiť potom, ako premiér Robert Fico (Smer-SD) vytvoril podľa nej precedens pri odvolaní ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS). Ten sa vzťahuje teraz aj na Kaliňáka, poukázal Galko.

SaS vyzvala premiéra, aby Kaliňáka odvolal z funkcie. Urobila tak v reakcii na jeho vyhlásenia počas víkendových diskusných relácií. Fico povedal, žeby konal rovnako, keby na mieste ministra Plavčana sedel hocikto iný, aj minister Kaliňák. „Mal si za svojimi slovami stáť a konať,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Politická pozícia ministra vnútra Kaliňáka je pritom neporovnateľne horšia ako odídeného Petra Plavčana," podotkol Sulík.

"Minister Plavčan neobhajoval podnikateľa dôvodne podozrivého z daňových podvodov. Minister Plavčan sa nesnažil verejnosti nahovoriť, že platba tohto podnikateľa vo výške 12 miliónov eur v hotovosti bolo niečo celkom bežné. Minister Plavčan neklamal verejnosť, že s takýmto podnikateľom nemá žiaden obchodný vzťah,“ vysvetlil.

SaS poukázala na to, že premiér nie je schopný ani dnes jasne definovať, za čo presne vyzval Plavčana na odchod z funkcie - či za to, lebo nesie politickú zodpovednosť za škandál s prideľovaním eurofondov na vedu a výskum alebo sa mohol v tejto súvislosti aj osobne obohatiť.

Ak je podľa premiéra Fica dôvodom na odchod ministra len tieň podozrenia, tak v prípade ministra vnútra Kaliňáka sme svedkami zatmenia,“ uviedol Sulík.

SNS nevidí dôvod na odvolávanie

Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška nevidí dôvod dávať výzvy na odvolanie ministra vnútra.

Na otázku, či ho SNS podrží, Paška povedal, že SNS nemá žiadne nové argumenty na odvolanie Kaliňáka. Jeho odchod nebude spájať s dodatkom koaličnej zmluvy.

Paška zároveň nevidí dôvod na predčasné voľby, svojho predsedu Andreja Danka považuje za dôveryhodného partnera. "Komunikuje s verejnosťou aj partnermi, vždy partnerom povie, keď je problém," uviedol Paška.

01 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 02 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 03 - Modified: 2024-04-15 15:39:49 - Feat.: - Title: PS a SaS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky Dolinkovej. Zvolať ju chcelo Matovičovo hnutie 04 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta 05 - Modified: 2024-04-15 11:13:16 - Feat.: - Title: SaS a PS žiadajú odchod Kuffu z funkcie, minister Taraba jeho odvolanie neavizuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 20:55