Jeden zo zakladateľov Progresívneho Slovenska Ivan ŠtefunkoTASR/B. Račko
StoryEditor

Štefunko tvrdí, že Progresívne Slovensko bude úspešné. Nevie, či sa spojí s Beblavým

18.09.2017, 18:15
Ťažiskovými témami progresívcov bola pozícia Slovenska v Európskej únii, reforma vzdelávania či právny štát.

Vznikajúce strany sa postupne preberajú k životu.

Hnutie Progresívne Slovensko dnes na ideovej konferencii prezentovalo svoje vízie, nezaradený poslanec Miroslav Beblavý začne ešte túto jeseň zbierať podpisy na založenie strany. Ministerstvo vnútra eviduje celkovo šesť oznámení o vznikajúcich stranách.

"Náš politický subjekt bude úspešný"

Ťažiskovými témami progresívcov bola pozícia Slovenska v Európskej únii, reforma vzdelávania či právny štát.

Na konferenciu si pozvali aj predsedov podobne zmýšľajúcich subjektov z Poľska, Maďarska a Rakúska.

Progresívne Slovensko si pozvalo aj šéfa frakcie liberálov a demokratov v europarlamente a bývalého belgického premiéra Guya Verhofstadta.

Hoci rakúsky Neos a poľská Nowoczesna majú svojich zástupcov aj v parlamentoch, faktom je, že ide skôr o marginálne sily.

Jeden zo zakladateľov Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko si nemyslí, že to bude aj ich prípad.

Na Slovensku to bude iné a náš politický subjekt bude úspešný práve preto, že budeme vedieť logicky a racionálne vysvetliť, akým spôsobom chceme krajinu formovať,“ povedal Štefunko.

Podpisov majú vyše 11-tisíc a v najbližších týždňoch chcú hnutie oficiálne zaregistrovať na ministerstve vnútra. Na úspešné zapísanie do zoznam potrebujú aspoň desaťtisíc podpisov.

O budúcnosti hovoria opatrne

V polovici novembra začne zbierať podpisy aj Beblavý. Podobne ako Progresívne Slovensko, aj ľudia okolo nezaradeného poslanca, ktorý minulý týždeň ohlásil, že jeho strana sa bude volať Spolu – občianska demokracia, budú stavať na proeurópskej orientácii.

Vybudujeme silnú a modernú ekonomiku, ktorá dokáže zabezpečiť európske platy pre pracujúcich a spoľahlivo sa postará o tých, ktorí potrebujú pomoc,“ hovorí Beblavý.

Práve o ňom sa zo začiatku hovorilo ako o nádejnej posile progresívcov. Napokon sa však rozhodol založiť spolu s odídencom z SaS Jozefom Mihálom vlastný projekt.

Aj Štefunko, aj Beblavý hovoria, že napriek tomuto kroku sú medzi nimi veľmi úzke väzby. „Myslím si, že najbližšie politické udalosti, ktoré sa tu udejú, čiže komunálne voľby, ukážu, že vieme veľmi efektívne spolupracovať,“ hovorí Štefunko.

Ani on, ani Beblavý však nevedeli povedať, či a akým spôsobom dôjde k spojeniu dvoch subjektov. „Spolu má záujem o zintenzívnenie spolupráce a sme otvorení diskusii o všetkých variantoch, no predpovedať výsledok je predčasné,“ hovorí Beblavý.

Len jedna strana

Napriek tomu, že ministerstvo registruje šesť oznámení, tento rok zatiaľ s registráciou nových strán nemalo veľa práce. „Od 1.1. 2017 požiadala o registráciu jedna politická strana,“ povedala Michaela Paulenová z tlačového odboru rezortu vnútra. Stranu Nezávislosť a jednota zaregistrovali koncom júna.

Svoj projekt ohlásil aj dvojnásobný primátor Trenčína Richard Rybníček. Za necelý rok od ohlásenia projektu Toska však doteraz nepredstavil najbližších ľudí. Jeho cieľom je decentralizácia a územná reforma Slovenska.

01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-12 09:29:50 - Feat.: - Title: Slovensko môže prísť o miliardy eur z Bruselu, varuje opozícia. Šimečka spomenul vlastizradu 03 - Modified: 2024-04-11 11:49:38 - Feat.: - Title: Progresívne Slovensko navrhuje zdieľanie dôchodkových práv a úpravu vymeriavacieho základu 04 - Modified: 2024-04-08 16:45:19 - Feat.: - Title: Vláda o rozvrate financií klame a namiesto konsolidácie ponúka chaos, myslí si Kišš z Progresívneho Slovenska 05 - Modified: 2024-04-08 14:51:22 - Feat.: - Title: PS presadzuje efektívny manažment medveďa, ktorý nebude ohrozovať ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:43