TASR/Andrej Galica
StoryEditor

Mrzí nás, že vláda rezignovala na povinné zverejňovanie mien hodnotiteľov, tvrdí Sibyla

28.09.2017, 17:18
Nadácia Zastavme korupciu spolupracovala s vládou na zmenách pri čerpaní eurofondov. Jej riaditeľ Pavel Sibyla odpovedal na otázky HN.

Je akčný plán podľa vašich predstáv?
Sme spokojní, na Úrade podpredsedu s nami materiál konzultovali a viaceré naše pripomienky zapracovali. Mrzí nás len, že úrad rezignoval na povinné zverejňovanie mien hodnotiteľov pri jednotlivých žiadostiach o eurofondy – aj vzhľadom na udalosti v lete si myslíme, že takéto opatrenie je vyslovene žiaduce. Budeme sledovať naplnenie ostatných opatrení na jednotlivých ministerstvách, keďže je na nich, nakoľko budú tieto zmeny úspešné.

Je ešte priestor na to, aby sa takéto veci zapracovali dodatočne?
Je to akčný plán a aj ten sa dá doplniť a upraviť. Ale myslím si, že to nie je v tejto chvíli najpodstatnejšie. Dôležitým krokom je zamerať sa na ľudí, ktorí pracujú s eurofondmi, či už na ministerstvách alebo na nejakých iných sprostredkovateľských agentúrach. Treba vedieť, či majú naozaj dobré podmienky na prácu, či sú adekvátne zaplatení a či niekto ich prácu kontroluje, hodnotí a vyvodzuje dôsledky.

Podľa akčného plánu môžu byť hodnotitelia aj zo zahraničia.
Áno, ale aj tu záleží na tom, akí to budú hodnotitelia. Fakt, že je niekto zo zahraničia, ešte neznamená, že je dostatočne odborne zdatný a nestranný hodnotiteľ. Takže aj pri nich sa treba pozerať na to, čo majú za sebou a aké sú ich odborné predpoklady. Aj tu sa musí dávať veľký pozor na to, aby nevznikol nejaký konflikt záujmov. Ale určite je to krok správnym smerom. Sme malá krajina, potrebujeme sa otvárať a keď má niekto tie kvality, aby vedel hodnotiť eurofondové projekty, tak prečo nie.

Ktoré opatrenie je podľa vás kľúčové?
Opatrenia na strane hodnotiteľov. Tie už mali byť prijaté dávno. Verejnosť má tiež právo vedieť, ako hodnotili. Nič nebránilo tomu, aby sa tieto hárky zverejňovali už v minulosti. Veľmi dôležitá vec je aj elektronické žrebovanie hodnotiteľov. To, čo už máme dávno v súdnictve pri prideľovaní spisov sudcom, malo byť už dávno aj pri eurofondoch, aby tam nevznikali nijaké pochybnosti.

Podľa akčného plánu sa majú vytvoriť skupiny hodnotiteľov podľa odbornosti. Prečo také niečo nefunguje už dávno?
To je dobrá otázka a máte pravdu. Na druhej strane však poviem, že na Slovensku je v niektorých špecifických oblastiach hodnotiteľov málo. To znamená, že veľmi úzka skupina by rozhodovala o množstve projektov, čo by zrejme nebolo zvládnuteľné ani kapacitne. Preto je dobré, že sa uvažuje aj o hodnotiteľoch zo zahraničia.

Stačí tento akčný plán na to, aby bolo čerpanie eurofondov transparentné?
Ak ho ministerstvá budú dodržiavať, tak to bude posun vpred. No je tam ešte veľký priestor na zlepšenie v prípade agrodotácií, hlavne v oblasti transparentnosti. Niektoré opatrenia v akčnom pláne by mali pomôcť aj tomu, aby sa eurofondy investovali zmysluplnejšie ako doteraz. Až prax ukáže, či sa tieto očakávania naplnia.

01 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 02 - Modified: 2024-04-23 12:57:47 - Feat.: - Title: Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej 03 - Modified: 2024-04-22 11:44:37 - Feat.: - Title: Priority pre regióny. Revízia Programu Slovensko 2021 - 2027 sa začne koncom tohto roka, ohlásil Raši 04 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 13:24