Vyštudovaný politológ začal svoju pedagogickú kariéru v roku 2003 na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela. Od roku 2014 pôsobí ako poslanec mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici. O dva roky neskôr sa dostal do parlamentu.TASR
StoryEditor

Chcel poraziť Kotlebu. Dnes sa Klus vzdal kandidatúry v prospech Luntera

03.10.2017, 10:38
Autor:
lklkTASRTASR
Martin Klus (SaS) zvolal na dnes poobede tlačovú besedu k výsledkom predvolebných prieskumov.

Kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Martin Klus (SaS, OĽaNO, NOVA, KDH, OKS) sa dnes oficiálne vzdal svojej kandidatúry v prospech svojho súpera v novembrových voľbách do vyšších územných celkov Jána Luntera.

Urobil tak po oboznámení sa s výsledkami prieskumov preferencií kandidátov od agentúr AKO a Median.

Klus to oznámil na tlačovej besede v Banskej Bystrici.

Dnešným dňom sa vzdávam svojej kandidatúry v prospech Jána Luntera," povedal Klus na tlačovej konferencii.

Kandidáti poznajú výsledky prieskumu

Ako dnes informovala administrátorka Okrúhleho stola, piati kandidáti na predsedu BBSK, zadávatelia spoločného prieskumu, Stanislav Mičev, Igor Kašper, Pavel Greksa, Martin Klus a Viliam Baňák sa v pondelok oboznámili s výsledkami nezávislého prieskumu agentúr a zvolali 3.

Okrúhly stôl pre vygenerovanie záverečného rozhodnutia a vyhlásenia v zmysle deklarovanej politickej kultúry.

"Vzhľadom na to, že agentúra Median dokončila svoj prieskum len v nedeľu večer, na finálny materiál si kandidáti ešte niekoľko dní počkajú. Táto skutočnosť ovplyvnila aj dátum rokovania 3. Okrúhleho stola, ktoré sa uskutoční 4. októbra v podvečerných hodinách. K rokovaniu sú prizvaní aj ďalší kandidáti, ktorí deklarovali záujem spolu rozhodnúť za jedným stolom, medzi nimi Martin Juhaniak, Vojtech Kökény, Michal Kantor a ďalší," konštatovala Orlická. Výsledné stanovisko a rozhodnutie kandidátov má byť zverejnené na spoločnej tlačovej konferencii do konca týždňa.

Focus posúva do vedenia Luntera

Podľa prieskumu preferencií kandidátov agentúry Focus, ktorý si objednal Lunter a jeho výsledky zverejnil minulý týždeň, by sa stal jasným víťazom vo voľbách v BBSK so ziskom 30,9 percenta.

Súčasný šéf kraja Marian Kotleba by dosiahol 22,2 percenta a Klus 11,0 percenta. Ak by bol Lunter jediný spoločný demokratický kandidát a postavil sa proti Kotlebovi, získal by od opýtaných voličov 37,6 percenta, ak by ním bol Klus 26,2 percenta.

Agentúra Focus uskutočnila prieskum v dňoch 18. až 26. septembra formou telefonického dopytovania. Výberovú vzorku tvorilo 1023 respondentov. Z výsledkov tiež vyplýva, že 11,3 percenta respondentov by nešlo voliť, 29,8 percenta odpovedalo "neviem, nie som rozhodnutý/á" a 1,3 percenta odmietlo na otázku odpovedať.

Pre Klusa je hlavné poraziť Kotlebu

Podľa Klusa prieskumy oboch agentúr ukázali, kto je jasným demokratickým favoritom v novembrových voľbách v BBSK. No tiež to, že riziko víťazstva úradujúceho župana je pri súčasnom počte kandidátov obrovské.

"Ako politológ viem, že v jednokolovej voľbe, pri nízkej účasti voličov a skrytých voličoch súčasného župana, si takýto hazard v kraji nemôžeme dovoliť," konštatoval Klus.

Mičev sa rozhodne zajtra

Nezávislý kandidát a šéf múzea SNP v Banskej Bystrici zhodnotí výsledky prieskumov zajtra. "Zajtra o osemnástej sa uskutoční okrúhly stôl, na ktorý sa zatiaľ prihlásilo šesť kandidátov vrátane mňa. Okrúhly stôl zhodnotí výsledky prieskumu, spravíme stanovisko a podľa toho sa zariadime. Nechcem teraz hovoriť za seba, pretože som viazaný tým, že sme sa dohodli," povedal nám Mičev.

"Budem sa rozprávať so všetkými ostatnými ktorí sú okolo okrúhleho stola a myslím si, že do konca týždňa budete mať stanovisko. Je nás momentálne šesť či sedem kandidátov, ktorí sa dohodneme na spoločnom postupe. Ja som viazaný tou debatou. Teraz vám nepoviem či niečo vylučujem alebo to nevylučujem. Základný princíp ktorí sme povedali v máji platí – chceme aby bol porazený Marián Kotleba. To je základná vec ktorú chceme dosiahnuť," dodal Mičev, ktorý sa bude rozhodovať spolu s ďalšími kandidátmi.

Za Klusa rozhodla strana

Podľa Mičeva sa Martin Klus nerozhodol odstúpiť zo súboja sám, ale zapracovali stranícke štruktúry. "Martin Klus z toho vystúpil asi nie celkom z vlastnej viny, pretože je stranícky kandidát. Dostal pokyn od svojich straníckych nadriadených, ale ja som nezávislý kandidát."

Na rozdiel od Mičeva, je Martin Juhaniak rozhodnutý, že neodstúpi. "Pán Juhaniak viackrát počas kampane povedal, že sa kandidatúry nevzdá a bude bojovať až do 4. novembra,“ uviedol jeho hovorca Tomáš Štulajter.

Klusove rozhodnutie vítajú aj v Smere

Predstavitelia vládneho Smeru-SD privítali krok Martina Klusa vzdať sa kandidatúry v prospech Jána Luntera. "Týmto potvrdil, že vie dodržať slovo, ktoré dal a ukázal, že mu nešlo o jeho osobný politický prospech, ale o to, aby sme naozaj porazili Mariana Kotlebu v BBSK," reagoval podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini.

Klus bol spoločným kandidátom politických subjektov SaS, OĽaNO, NOVA, KDH, OKS. Jeho krok komentoval aj predseda KDH Alojz Hlina. "Oceňujeme prístup Martina Klusa, ktorý dokazuje, že slovenská politika sa mení. Prichádzajú do nej noví politici, ktorí odmietajú hrať rôzne politické hry a idú po výsledku.

Signál z Banskej Bystrice je povzbudením na veľké zmeny v slovenskej politike. Slovensko potrebuje víťazstvo, výsledok, že sa extrémizmus dá poraziť, prehratých zápasov bolo už veľa. Sme krajina s budúcnosťou, ktorá nie je odkázaná na to, aby nám tu vládli zlodeji alebo fašisti," uviedol Hlina.

Chcú sa vzdať v prospech najsilnejšieho

Niektorí kandidáti už pred časom konštatovali, že ak prieskumy ukážu, kto z nich má výrazne vysokú podporu u obyvateľov BBSK, zachovajú sa zodpovedne a vzdajú sa v prospech toho silnejšieho.

Dôvodom je jednokolová voľba, v ktorej môže byť trieštenie hlasov voličov rozhodujúcim faktorom.

O post predsedu BBSK sa do tejto chvíle uchádzajú 16 kandidáti. Sú nimi Stanislav Mičev (nezávislý), Ivan Saktor (nezávislý), Alena Pivovarčiová (Nový Parlament), Ján Lunter (nezávislý), Miroslav Gálik (Národ a spravodlivosť), Michal Kantor (Strana zelených Slovenska), Vojtech Kökény (Strana rómskej koalície), Martin Juhaniak (nezávislý), Viliam Baňák (Jednota ľavicová strana Slovenska), Pavel Greksa (nezávislý), Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku), Zdenek Očovan (Politická strana NAJ), Igor Kašper (nezávislý), Martin Klus (SaS, OĽaNO, NOVA, KDH, OKS), Milan Urbáni (SMS) a Marian Kotleba (ĽSNS).

Takto sa Martin Klus chystal poraziť Mariana Kotlebu:

01 - Modified: 2024-04-03 15:34:39 - Feat.: - Title: Klus: Voliči Harabina sa hanbia priznať k voľbe Pellegriniho. Väčšina maďarských voličov chce voliť Korčoka 02 - Modified: 2024-03-14 22:10:12 - Feat.: - Title: Výsledky budú tesné. Pellegrini stráca svoju výhodu, Korčok ho môže dobehnúť, povedal Klus 03 - Modified: 2023-11-03 15:05:20 - Feat.: - Title: Po voľbách ostali „bez roboty“. Čomu sa teraz venuje Mazurek, Klus či Šeliga? 04 - Modified: 2023-08-25 11:36:49 - Feat.: - Title: V Banskobystrickom kraji sa bude cestovať po novom. Zmeny sa dotknú aj platieb za cestovné lístky 05 - Modified: 2023-07-11 13:30:48 - Feat.: - Title: Klus v HNtelevízii: Kollár je čitateľnejší, Sulík hovoril o ruskom Kryme. Nebránim sa ministerskému postu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:51