StoryEditor

Audit: Persis končí, Logis s otáznikom

09.01.2005, 23:00
Rezort obrany pod vedením Juraja Lišku rázne prehodnocuje tendre, ktoré sám pre niekoľkými rokmi vyhlásil. Podľa informácií HN sa definitívne upustilo od vybudovania nového personálneho informačného systému PERSIS za niekoľko desiatok miliónov korún.

"Nebude sa realizovať," potvrdil nám aj hovorca Ministerstva obrany (MO) SR Zenon Mikle. Dodávateľom tohto systému mala byť firma Softip- jej zmluva však vypršala ešte v septembri 2003, keďže nedokázala predložiť potvrdenie o bezpečnostnej previerke. Riešenie? Ministerstvo rozšíri jestvujúci informačný systém (na technologickej platforme SAP) o tzv. TOE manažment, ktorý používajú členské štáty NATO.
Otvorený je osud logistického informačného systému (Logis) v plánovanej hodnote pol miliardy korún. Rezort totiž tvrdí, že už nezohľadňuje súčasné potreby a nezapadá plne do koncepcie integrovaného rezortného informačného systému. "Musia sa urobiť korekcie," prízvukuje Mikle. Ministerstvo zvažuje, či sa má LOGIS vôbec budovať. Ešte v máji 2003 podpísali v tejto súvislosti zmluvu o budúcej zmluve s firmou IBM Slovensko. Generálny riaditeľ spoločnosti Boris Kekeši nemá žiadne informácie o možnosti, že by sa Logis nevybudoval. Ako povedal pre HN, jeho firma si plní zmluvné povinnosti, takže očakáva, že si ich splní aj rezort obrany. Kekeši je presvedčený, že ministerstvo logistiku potrebuje.
Definitívne je rozhodnuté o tendri na takticko-operačný komunikačný systém (Tokos), ktorý zastavil koncom roku 2003 Liška krátko po nástupe do funkcie ministra. Vtedy sa mu zdal predražený - Tokos mal stáť približne 9 miliárd Sk. "V súčasnosti sa pripravujú podklady na spracovanie potrieb, bol vypracovaný predbežný návrh akvizičného projektu podľa aktualizovaných požiadaviek," oznámil Mikle. Aktuálne náklady na Tokos by mali byť o polovicu nižšie. V roku 2003 komisia vybrala a odporučila z trojice firiem, ktoré boli kvôli tajným častiam projektu oslovené priamo, Vojenský opravárenský podnik (VOP) 027 z Trenčína. Jeho šéf Stanislav Konček potvrdil, že o Tokos sa budú uchádzať aj v novej súťaži. " Je pravda, že tento systém sa dá vybudovať aj za lacnejšie peniaze."
V čase, keď rezort odštartoval pôvodný tender na Tokos, bol ministrom obrany Ivan Šimko. Dnes tvrdí, že aj on mal vtedy voči priamemu výberu isté výhrady. "Zdalo sa mi absurdné, že pri takom balíku peňazí nie je ten proces transparentný. " Podľa našich informácií sa o tento projekt MO zaujíma minimálne 5 firiem. "Sú to silné skupiny, aj zo zahraničia," povedal pre HN dôveryhodný zdroj.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 20:30