StoryEditor

V parlamente sa hovorilo o mafii a hlupákoch

Cesta vládneho programu v parlamente sa končí. Po dvojdňovej rozprave, v rámci ktorej vystúpila takmer štyridsiatka opozičných a koaličných poslancov, dnes podľa všetkého bez problémov dostane zelenú.
Cesta vládneho programu v parlamente sa končí. Po dvojdňovej rozprave, v rámci ktorej vystúpila takmer štyridsiatka opozičných a koaličných poslancov, dnes podľa všetkého bez problémov dostane zelenú. Po tom, čo na záver vystúpi premiér Robert Fico, budú o programovom vyhlásení vlády hlasovať poslanci. Hoci opozícia avizuje, že ho nepodporí, vláda môže byť pokojná - 85 koaličných poslancov na priechodnosť programu jej stačí.

Klasik v parlamente
Ostré slovné prestrelky medzi opozíciou a koalíciou pokračovali aj včera. Ešte dopoludnia rozvíril hladinu exminister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH). Ten v rámci kritiky vládneho programu v oblasti justície vyhlásil, že nová vláda "je príjemná" pre zločin - a to najmä organizovaný zločin. "Môžeme ju označiť aj vláda mafia friendly." Reakcia koalície nenechala na seba dlho čakať. Podpredseda parlamentu Miroslav Číž (Smer-SD) Lipšicovi odkázal, že s ním už čoskoro budú rozprávať, len ak to bude nevyhnutné. Šéf poslancov SNS Rafael Rafaj po Lipšicom vystúpení citoval českého spisovateľa Josefa Čapka, podľa ktorého "najviac rečí mávajú hlupáci".

Ministerská drzosť?
V ďalšej časti rozpravy upozornil minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS), že v parlamente sa používajú slová "tupý a hlúpy", čo pri rečiach politikov o vedomostnej spoločnosti podľa neho nie je náležité. Poslankyňa SDKÚ-DS Jarmila Takáčová si to zobrala na seba. "V súvislosti s mojím vystúpením ste spomenuli takéto slová a ja vám na to hovorím ministerská drzosť."
Nástup poslanca Smeru Dušana Jarjabka za rečniaci pult sprevádzal krátky výpadok elektrického prúdu. Kritizoval nedokončené kroky v oblasti kultúry a médií, pospomínal problémy, keď "28. poschodie STV bolo koncentračným táborom pre nepohodlných novinárov", ale aj ako "minulá vláda ponúkala riaditeľovi SND miesto vrátnika."

Keď minister musí počkať
Rozprava k vládnemu programu sa skončila vo večerných hodinách. Parlamentnú diskusiu sprevádzalo aj viacero organizačných prešľapov. Predseda parlamentu Pavol Paška či podpredseda Číž (obaja Smer-SD) mali často problémy uviesť rečníkov - neraz dali prednosť ministrom pred poslancami, ktorí sa prihlásili o slovo s faktickou poznámkou. Tí proti tomu protestovali a ministri tak museli so svojou rečou počkať.
Opoziční poslanci v rokovacej sále tiež protestovali, že členovia vlády nesedia na svojich miestach a nesledujú rozpravu. Poslankyňa KDH Mária Sabolová vyzvala predsedajúceho, aby chýbajúcich ministrov zavolal. V tom čase v rokovacej sále sedeli len štyria. "Ak neprídu, prerušte, prosím, rokovanie. Hovoríme tu o veciach, ktoré sa ich bytostne dotýkajú." Podpredseda Číž o malú chvíľu ministrov privolal parlamentným rozhlasom.

Odznelo v parlamente

Daniel Lipšic (KDH): "Okrem termínu ako vláda minulosti ju môžeme označiť aj vláda mafia friendly. Ide teda o vládu, ktorá je nekompetentná, nesuverénna, zahľadená do minulosti." (o vláde Roberta Fica)

Rafael Rafaj (SNS): "Najviac rečí mávajú hlupáci. Vždy majú o čom hovoriť. Keď otvárajú hubu, domnievajú sa, že získajú na význame." (po vystúpení Lipšica k programu)

Robert Kaliňák (minister vnútra, Smer-SD): "Boli ste marketingový minister bez reálneho výsledku." (o exministrovi spravodlivosti Lipšicovi)

Daniel Lipšic (KDH): "Marketingovo ste sa zatiaľ správali len vy, pán minister." (o Kaliňákovi, pričom dodal, že zatiaľ sa o ňom v novinách dočítal len to, že chodí do jedálne ministerstva vnútra, vytkol mu tiež, že si zaplatil z peňazí daňových poplatníkov tlačovú správu o tom, že ide darovať krv pre zranených policajtov)

Magda Vášáryová (SDKÚ-DS): "Tomu dala na lyžičku, tomu na vidličku, tomu dala na tanierik, tomu na rajničku a toho posledného odrezala." (o kultúre v programe vlády)

Dušan Jarjabek (Smer-SD): "Vyzývam vás, aby ste boli zodpovednejší, hospodárnejší preto, lebo treba robiť, a nie mlátiť prázdnu slamu." (o opozícii, pričom citoval výrok expremiéra Mikuláša Dzurindu)

Ivan Štefanec (SDKÚ-DS): "Vyvrcholením snahy o štátny dirigizmus je prevzatie zodpovednosti za nezodpovednosť klientov nebankových subjektov. Je to trest poctivým daňovým poplatníkom za nezodpovednosť a chamtivosť iných." (o vládnom programe)

Štefan Zelník (SNS): "Vy sa môžete smiať, pani herečka, ale toto teraz nie je divadlo." (o poslankyni SDKÚ-DS Magde Vášáryovej)

Miroslav Jureňa (minister pôdohospodárstva, ĽS-HZDS): "Pomiešali ste slovenské halušky a maďarský guláš." (o poslankyni SDKÚ-DS Jarmile Tkáčovej)

01 - Modified: 2003-03-27 01:04:44 - Feat.: 0 - Title: Tesco sa zaujíma o krajiny, kde môže rásť 02 - Modified: 2003-03-27 01:10:10 - Feat.: 0 - Title: Foto vydania HN - 27. 3. 2003
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:17