StoryEditor

Štát začal ofenzívu proti vtáčej chrípke

20.10.2005, 00:00
Plašenie divo žijúcich operencov od organizovaných chovov. Odstrel zákonom chránených vtákov, ale aj detailné inštrukcie pre chovateľov hydiny. To sú prvé opatrenia ministerstiev v súvislosti s hrozbou vírusu vtáčej chrípky.

Plašenie divo žijúcich operencov od organizovaných chovov. Odstrel zákonom chránených vtákov, ale aj detailné inštrukcie pre chovateľov hydiny. To sú prvé opatrenia ministerstiev v súvislosti s hrozbou vírusu vtáčej chrípky. Vo viacerých prípadoch bude potrebné meniť legislatívu. Časť z nich chce Ministerstvo životného prostredia SR predložiť do vlády už na budúci týždeň. Šéf rezortu László Miklós napriek tomu upozorňuje - riziko nákazy prostredníctvom sťahovavých vtákov je v tomto ročnom období nízke. Tie totiž migrujú smerom zo severu na juh.
Začalo sa s odstrelom
Na Ministerstve pôdohospodárstva SR začala fungovať nákazová komisia. "Určili sme si okruhy problémov a prijali už aj konkrétne opatrenia," informoval štátny tajomník Miroslav Radošovský. Rezort lokalizoval najväčšie zhromaždiská sťahovavých vtákov, na ktorých neustále prebieha monitorovací odstrel. Jeho cieľom je včas zachytiť signály o prípadnom výskyte nakazených jedincov. Podľa ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca je už určené laboratórium, v ktorom sa budú podozrivé vtáky vyšetrovať. Za najrizikovejšie miesta považujú odborníci chovy hydiny. Šírenia vírusov z tohto zdroja sa zatiaľ slovenskí pôdohospodári neobávajú. Dôvod? Až deväťdesiat percent chovov u nás je uzatvorených a zvyšných rizikových desať percent otvorených je pod sprísneným dohľadom. "Všetkým chovateľom hydiny sme poslali inštrukcie, aby vedeli, ako majú v prípade výskytu infikovaných zvierat postupovať," uviedol Radošovský.
Plán zatiaľ chýba
Opatrenia pripravujú aj rezorty vnútra, obrany a dopravy, pôšt a telekomunikácií. Podrobnejšie ich predstavia na budúcotýždňovom zasadnutí vládneho kabinetu. Napriek individuálnym aktivitám ministerstiev Slovensko stále nedisponuje tzv. pandemickým plánom pre prípad, že by sa rozšírila vtáčia chrípka. Plán mala včera prerokovať vláda. Nestalo sa tak. Minister Zajac to zdôvodnil rokovaním európskych ministrov zdravotníctva, ktoré sa má uskutočniť v najbližších dňoch. Do plánu chce totiž zapracovať aj odporúčania z tohto stretnutia.
Očkovanie ako poistka
V súvislosti s panikou okolo možného rozšírenia vtáčej chrípky miznú z lekární rôzne prípravky proti chrípke. Odborníci však upozorňujú: stopercentne účinný liek na vtáčiu chrípku neexistuje. Doteraz uvádzané prípravky ako Tamiflu a Relenza len zmierňujú niektoré príznaky. Podľa virológa a člena Pandemickej komisie SR Fedora Čiampora môžu však tieto antivirotiká výrazne znížiť riziko úmrtia u detí a starších pacientov. Za najlepšie prevenciu Čiampor naďalej považuje očkovanie proti bežným vírusom ľudskej chrípky. "Čím menej ľudí bude mať obyčajnú chrípku, tým menšie je riziko, že vtáčí vírus zmutuje s ľudským vírusom."
Odkiaľ vziať lieky
Virológovia zdôrazňujú, že štát by mal mať k dispozícii lieky minimálne pre štvrtinu obyvateľov. "Nie sú to preventívne lieky a nemá význam, aby ich brali zdraví ľudia." To, či sa lieky v takomto množstve podarí na Slovensko doviezť, závisí aj od kapacít ich zahraničných výrobcov. "Snaha zo strany distribútorov tu bude, ale otázne je, nakoľko dokážu ovplyvniť veľkosť produkcie," povedala Soňa Strachotová zo Slovenskej asociácie farmaceutických spoločností. Čiampor pripomína, že existuje aj efektívnejšia cesta. Slovenskí výrobcovia môžu kúpiť od zahraničného výrobcu sublicenciu a lieky vyrábať priamo na Slovensku. Financie na nákup antivirotík nie sú podľa ministra financií Ivana Mikloša problém. "Ak sa zhodneme na tom, ktorý prípravok je účinný, tak v prípade ohrozenia sa peniaze v rozpočte určite nájdu."

Česko - má vypracovaný tzv. pandemický plán. Zintenzívňuje preventívne opatrenia, zakázalo dovoz hydiny a hydinových produktov z postihnutých oblastí. Štátna veterinárna správa pripravuje odporúčania pre chovateľov. Začalo sa s kontrolou veľkochovov. Veterinári stanovili oblasti, kde môžu byť sťahovavé vtáky a kontrolujú chov na blízkych farmách.
Poľsko - hydina nesmie opustiť chovné zariadenia.
Francúzsko - na začiatok novembra je naplánované cvičenie, celé oblasti budú pod dohľadom vererinárov dezinfikované.
Švédsko a Dánsko
- sprísnili hraničné kontroly.
Grécko - po objavení vtáčej chrípky zakázalo prepravu a vývoz hydiny a produktov z nich z okolia ostrova Chios v Egejskom mori.
Veľká Británia - voľne žijúce vtáky sú testované na prítomnosť vírusu H5N1.
Európska komisia - zopakovala výzvu vládam členských krajín EÚ, aby zabezpečili zásoby antivirotík pre štvrtinu obyvateľstva. Zakázala dovoz akejkoľvek hydiny a hydinových produktov z Turecka a Rumunska, podobný osud zrejme čaká aj produkty z Grécka. Krajiny majú vytypovať oblasti, kde by sa na ich území mohli zdržiavať sťahovavé vtáky, a zabezpečiť, aby sa tieto nedostali do kontaktu s domácou hydinou.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 17:45