StoryEditor

Súd prežije. Fico ho zmení

11.12.2006, 23:00
Špeciálny súd síce vyhral boj o prežitie, ale jeho budúca podoba zostáva nejasná. Predseda vlády a Smeru- SD R. Fico včera vyhlásil, že zrušenie súdu z dielne ministra spravodlivosti Š. Harabina nepodporia

Špeciálny súd síce vyhral boj o prežitie, ale jeho budúca podoba zostáva nejasná. Predseda vlády a Smeru- SD Robert Fico včera vyhlásil, že zrušenie súdu z dielne ministra spravodlivosti Štefana Harabina (nominanta ĽS- HZDS) nepodporia, no zmenám sa táto inštitúcia - orientovaná na zločiny politických a mafiánskych elít - určite nevyhne. Podľa informácií HN Smer ráta s niekoľkými alternatívami. Prvá hovorí, že Špeciálny súd klesne na úroveň okresného súdu, bude mať však viac kompetencií. Ďalšia počíta s jeho zmenou na deviaty krajský súd. V hre je aj možnosť, že zostane len špecializovaný senát pod niektorým z iných súdov. "Chceme, aby sa sústreďoval na tie najzávažnejšie veci," povedal Fico.
Rezort spravodlivosti svoj návrh stiahnuť nemieni. "Legislatívny proces pokračuje. Je na Legislatívnej rade vlády, aké stanovisko k návrhu zákona zaujme, rovnako aj na vláde," uviedol hovorca ministerstva Michal Jurči.
Harabinov hovorca pripomenul, že si vyžiadajú právnu analýzu k otázke Špeciálneho súdu, ktorú premiérovi pripravili jeho poradcovia.
Mečiarova ĽS-HZDS pevne stojí za svojím ministrom a nebude mu kázať, aby návrh stiahol. "Zrušenie súdu bola vždy naša agenda," zdôraznil poslanec ĽS-HZDS Ján Kovarčík. Ľudovci sa nevzdávajú - chcú urobiť všetko, aby premiér ešte zmenil stanovisko.
Lipšic si vybral
Exministrovi spravodlivosti Danielovi Lipšicovi (KDH), ktorý vznik Špeciálneho súdu presadil, sa z trojice možností z dielne Smeru pozdáva druhá. "Pokiaľ by sa zmenil na krajský súd s celoslovenskou pôsobnosťou a s odvolacím konaním na Najvyššom súde, bolo by to najlepšie riešenie." V takomto prípade schvaľuje aj rozšírenie jeho kompetencií - sám navrhuje, aby Špeciálny súd dostal do agendy aj trestné činy úkladných vrážd a prípady falšovania meny.
Zmena Špeciálneho súdu na okresný by podľa neho bola nekoncepčná - odvolacím súdom by mu bol krajský súd, ktorý nemá celoslovenskú pôsobnosť. Lipšic odmieta aj možnosť zmeny na špecializovaný senát. "To by prakticky znamenalo jeho zrušenie." Šéf Špeciálneho súdu Igor Králik to nekomentuje - počká si, aký variant vyberú odborníci. Najradšej by však bol, ak by súd zostal v dnešnej podobe. K osudu Špeciálneho súdu sa vyjadrilo aj viacero inštitúcií v rámci pripomienkového konania, ktoré bolo včera uzavreté.
Mečiar verzus Fico
Otázka budúcnosti Špeciálneho súdu v týchto dňoch postavila proti sebe dvoch koaličných lídrov. Predseda HZDS Vladimír Mečiar netajil sklamanie z Ficových vyjadrení na adresu súdu a návrhu z dielne ministra Harabina. "Bol jednoznačne za zrušenie. Ani raz nevyslovil pochybnosť, ináč by sme to nepripravili." Ako dôkaz uviedol, že na Koaličnej rade sa Fico vyjadril za zrušenie súdu. Premiér však pre médiá povedal, že nevie, o čom Mečiar hovorí. Potvrdil, že na poslednej Koaličnej rade o tom nehovorili ani slovkom.

Ako pripomienkovali Harabinov návrh
- Špeciálny súd: zachovanie súdu v súčasnej podobe.
- Ministerstvo vnútra: zachovanie, no treba vytriediť jeho dnešné nadštandardné postavenie.
- Najvyšší súd SR: zachovanie ako súd prvého stupňa a naďalej diskutovať o jeho pôsobnosti.
- Hromadná pripomienka 693 občanov: zachovanie súdu v súčasnej podobe.
Zdroj: hn

Špeciálny súd podľa Smeru
- okresný súd s rozšírenými kompetenciami
- krajský súd
- samostatný špecializovaný senát
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 05:31